Čvarci kalorije – koliko kalorija imaju i kako se prave čvarci?

Čvarci kalorije – koliko kalorija imaju i kako se prave čvarci?

Čvarci se proizvod koji se dobije topljenjem slanine. odnosno masnog svinjskog dijela. Samim tim što se rade od svinjskog masnog dijela, koje je kalorično, za očekivati je da su i čvarci kalorični.

No, koliko čvarci imaju kalorija?

Kaloričnost čvaraka može oscilirati ovisno o mesu koje se koristilo, odnosno koliki je udio baš masnog dijela, no kalorije u čvarcima na 100 grama se kreću od 710 do 760 kalorija.

Čvarci imaju na 710 do 760 kalorija na 100 grama.

Neovisno o tome što postoje varijacije u konačnom iznosu kalorija na 100 grama čvaraka, radi se o kaloričnoj hrani, te čvarci spadaju među najkaloričnije namirnice.

Ukoliko pazite na broj kalorija koje unosite, kod konzumacije čvaraka, koncentrirajte se na količinu, te je smanjite, kako biste smanjili unos kalorija s čvarcima. Ovaj snack, doručak ili kada ih i kako konzumirate, će značajno pojačati vaš dnevni unos kalorija.

Čvarci kalorije

Ispod donosimo broj kalorija u gotovim kupovnim čvarcima:

Slavonski čvarcikalorije na 100 grama čvaraka:726kalorija
PPK čvarcikalorije na 100 grama čvaraka:717kalorija
Okusi zavičaja čvarci kalorije na 100 grama čvaraka: 717kalorija
Čvarci premium Silmakalorije na 100 grama čvaraka:759kalorija

Čvarci se rade na sličan način, od odgovarajućih komada mesa tj. slanine stoga nije čudno da imaju prilično sličan broj kalorija. S obzirom na kalorije s njima treba ipak biti umjeren, ali neovisno o kalorijama, trebalo bi uvažavati pravila zdrave prehrane, te se hraniti raznoliko i uvažavanjem broja porcija različitih skupina namirnica tijekom dana.

S obzirom da su čvarci kod nas običaj koji postoji dugo, oni su se i danas zadržali. Iako se danas često koriste skoro kao grickalica, čvarci se najčešće konzumiraju za doručak, ali su i sastavni dio hladne plate s ostalim narescima.

Čvarci se rade od masnog svinjsko dijela, koje se topljenjem odvaja te na kraju ostaju samo komadići koji se nisu otopili i to su čvarci.

Kako se rade domaći čvarci?

Masni dio tj. slaninu nasjeći na manje komade, te staviti u duboki po mogućnosti veliki lonac. Komadi ne trebaju biti baš mali kao čvarci, jer će se dobar dio masnoće otopiti te će mali dio svakog komada ostati kao čvarak.

Ukoliko na masnom dijelu tj slanini imate i malo mesnog dijela, ne treba ga skidati budući da je to u redu i na čvarcima. To će im dati raznolikost i dopuniti okus. No, treba birati masnije meso, koje je više bijelo.

Na dno se može staviti i malo masla za početak ili malo vode. Polako zagrijavati kako bi se slanina počela topiti, te nastaviti sa zagrijavanjem i povremeno promiješati.

Kada se stvori određena količina masti rastopljene i vruće, nju pomalo vaditi iz lonca i preliti u drugi. Proces ponavljati neprestano dok se skuplja masti koja se topi iz slanine te je vaditi vani. U tom procesu kako se topi mast, stvaraju se pomalo čvarci. Čvarci će se pomalo stvarati, kako se sve više masti bude topilo i odvajao od njih. Na kraju kako se izvadi sve više masti, količina u loncu će se smanjivati a komadi slanine će se također smanjivati i postajati sve manji.

Na kraju će ostati samo čvarci, kada su dovoljno sitni i dobre boje oni su gotovi.

Proces pravljenja čvaraka može trajati različito ovisno o temperaturi na kojoj topite mast, ali i o tome kakve ste komade i koje veličine stavili na početku u lonac.

Ohladiti čvarke, ali pažljivo s njima jer su vreli.

Pri cijelom procesu treba biti iznimno pažljiv budući da se radi o vrelim masnoćama.

Vezano:

Detaljno broj kalorija prema namirnicama ćete pronaći u tablici kalorija: