24. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Fizički bioritam

Bioritam je neka vrsta unutarnjeg sata koja u cikličkim periodima se mijenja i utječe na naše sposobnosti.

Fizički bioritam

Bioritam je neka vrsta unutarnjeg sata koja u cikličkim periodima se mijenja i utječe na naše sposobnosti. Bioritam se sastoji od tri glavna bioritma: fizičkog, emocionalnog i intelektualnog bioritma.

Ovdje možete izračunati svoj bioritam: BIORITAM | Vrlo precizan kalkulator

Kretanje fizičkog bioritma povezno je s kretanjem Sunca. Fizički bioritam govori o vitalnosti, izdržljivosti i snazi. Ciklus fizičkog bioritma traje 23 dana. Fizički bioritam je najkraći bioritam, odnosno ima najkraći ciklus.

Fizički bioritam utječe na fizičko stanje, snagu, izdržljivost.

U prvom dijelu ciklusa fizičkog bioritma sve su ove karakteristike u pozitivnoj fazi, dok u drugom dijelu ciklusa tijelo je umornije i treba više odmora.

Kada je fizički bioritam u pozitivnoj fazi osoba je izdržljivija i snažnija, te spremnija na različite fizičke izazove. Čak se smatra da je u toj fazi fizičkog bioritma osoba otpornija na bolesti.

Kritični dani su dani prijelaza te na te dane treba biti posebno oprezan.

Kada je krivulja fizičkog bioritma u negativnom dijelu tada je osoba umornija, ima manje snage, sklonija ozljedama. Tijelu je potrebno više odmora, te se u ovoj fazi tijelo rekuperira. Umjesto zahtjevnih fizičkih aktivnosti bolji izbor su opuštajuće šetnje.

Teorije bioritma su već razrađivane tijeko devetnaestog stoljeća kada je Wilhelm Fliess istraživao teorije da se život kreće u 28 dnevnim ciklusima za žene, te za muškarce u 23 dnevnim ciklusima. Kasnije su te teorije razrađne te je 23 dnevni ciklus nazvan fizičkim bioritmom.
Wilhelm Fliess je bio poznati doktor u Berlinu koji je promatrajući svoje pacijente, te na temelju statističkih podataka, došao je da zaključka da se odvijaju određeni ciklusi u kojima se pojavljuju temperature, vrućice, prehlade… odnosno da postoje dani i razdoblja kada su osobe sklonije bolestima.

Hermanna Swoboda je skoro istovremeno razvijao slične teorije i imao slična zapažanja. Hermanna Swoboda je skoro istovremeno razvijao slične teorije i imao slična zapažanja. Hermanna Swoboda je doktorirao pravo i psihologiju, bio je profesor na fakultetu u Beču, te se posebno zanimao za ritmične izmjene u životu koje se odvijaju u određenim ciklusima.

Vezano:

BIORITAM | Vrlo precizan kalkulator