Zašto je djetelina zaštitni znak Dana sv. Patrika

Zašto je djetelina zaštitni znak Dana sv. Patrika

Zašto je djetelina zaštitni znak Dana sv. Patrika

Obratite pažnju kako zaštitni znak Dana sv. Patrika nije djetelina s četiri lista, kako mnogi smatraju, budući da se u narodu vjeruje kako djetelina s četiri lista donosi sreću, nego djetelina s tri lista.

Legenda kaže kako je djetelina zaštitni simbol Dana sv. Patrika jer ju je sv. Patrik navodno koristio kako bi objasnio Sveto Trojstvo. O tome ne postoje nikakvi zapisi koji bi dokumentirali da je sv. Patrik zaista koristio djetelinu, ali se u Irskom narodu smatra kako je to bio način da približi ljudima zajedništvo Oca, Sina i Duha svetog u kršćanstvu.

S vremenom djetelina je postala Irski nacionalni simbol, te se danas vrlo često pokušava ukomponirati u irske brandove i design.

Oko Dana svetog Patrika vjerojatno ćete viđati mnogo zelene boje. Tamo negdje u 17. stoljeću ljudi su započeli stavljati djetelinu na odjeću kako bi proslavili Dan svetog Patrika, a ta tradicija živa je danas širom svijeta, a ne samo u Irskoj. A budući da je djetelina zelene boje, s vremenom su započeli nositi i zelenu boju za ovaj praznik.

Djetelina je biljka koja raste na svim kontinentima osim Australije i Antarktika. Kod nas raste prirodno po livadama i pašnjacima, ali je i uzgajaju mnogi poljoprivrednici koji imaju i stoku i stočari, kako bi osigurali dovoljno kvalitetne hrane za svoju stoku. Budući da se vjeruje kako je djetelina u nekim situacijama i ljekovita biljka, vjerojatno značajno utječe na zdravlje stoke, pa ne čudi da su je smatrali biljkom koja donosi sreću i blagostanje.

Jedina razlika između djeteline s četiri lista i djeteline s 3 lista je u tome što je djetelina s 4 lista mnogo rjeđa, a smatra se kako se na svakih 10.000 djetelina s 3 lista pojavi jedna s 4 lista. Pa ako pronađete baš onu s 4 lista možete se smatrati pravim sretnikom.

Dan sv. Patrika – Tradicija, značenje i proslava –