29. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Pizza kalorije – koliko kalorija imaju različite vrste pizze?

Pizza je mnogima omiljena hrana, no mnogi se suzdržavaju zbog njene kaloričnosti.

Pizza kalorije – koliko kalorija imaju različite vrste pizze?

Posebno kod osoba koje paze na kalorije pizza je često jelo koje preskaču. Ako ste se pitali koliko kalorija ima pizza donosimo odgovor.

Nisu sve pizze iste, kao što i mnoga druga jela koja nose isti nazivnik nisu ista. Sve se češće pizze pripremaju od integralnog tijesta, odnosno bijelo brašno se mijenja integralnim što čini značajnu razliku.

U osnovi većina recepata za pizze ima umak od rajčice, no vrsta i kvaliteta tog umaka može puno govoriti o kvaliteti pizze. Zatim i vrste sira, te ostali sastojci.

Pizza će u pravilu imati više kalorija što ima više sastojaka, budući da osnovne verzije pizze služe kao baza za ostale recepte, te se ostali sastojci nadodaju a da se osnovni ne mijenjaju. Ukoliko želite pizzu s manje kalorija možete tražiti onu s manje sastojaka budući da se uglavnom sastojci na pizzu dodaju, na osnove, dok se ne smanjuje ili ne izbacuju osnovni sastojci.

Ukoliko želite nutritivno bogatiju i kvalitetniju pizzu tada obratite pažnju na sastojke. Već spomenuta zamjena običnog brašna integralnim je bitna.

Iako je u osnovi pizza talijansko jelo popularna je širom svijeta te se može u različitim dijelovima svijeta naći po zaista različitim receptima, ali i sa neobičnim sastojcima.

Koliko kalorija ima pizza?

Pizza je mnogima omiljena hrana, no mnogi se suzdržavaju zbog njene kaloričnosti. Kalorije u pizzi ovise i od dodataka koje ste izabrali na pizzi odnosno o vrsti pizze. Pizza okvirno sadrži 270 do 330 kalorija na 100 grama. No, kao najčešća vrijednost se uzima 277 kalorija na 100 grama.

Pizza ima 277 kalorija na 100 grama.

Osnovna verzija pizze ima 270 kalorija na 100 grama, a kako se dodaju ostali sastojci u pravilu se kaloričnost povećava. Što se kaloričniji sastojci dodaju, te će i kaloričnost pizze dodatno rasti.

Slično je i s dodavanjem umaka, te će dodavanje npr. majoneze na pizzu također povećati kaloričnost pizze.

Miješana pizza kalorije

Miješana pizza ima 320 kalorija na 100 grama.

Pizza Margarita kalorije

Pizza Margarita ima 270 kalorija na 100 grama

Pizza 4 vrste kalorije

Pizza 4 vrste sira ima 330 kalorija na 100 grama

Vegetariana pizza kalorije

Pizza Vegetariana 205 kalorija na 100 grama

Pizza tuna kalorije

Pizza tuna ima 260 kalorija na 100 grama.

Čitava srednja pizza ima 300 grama dok će velika pizza imati oko 430 grama.

Koja pizza ima najmanje kalorija?

Najmanje kalorija ima osnovna verzija pizze. Margarita je pizza koja uz tijesto sadrži umak od rajčice i sir, te sadrži 270 kalorija na 100 grama.

Margarita pizza

Pizza je izvorno talijansko jelo koje je danas popularno širom svijeta. Smatra se da je porijeklo pizze margarita pripremala u Napulju još oko 1800. godine. U Napulju je i osnovano društvo za zaštitu ove „prave pizze” koji štiti recepturu u sastojke ove pizze.

Prema ovoj recepturi pizza margarita se radi od brašna, vode, soli i kvasca, te dizano tijesto treba imati između 180 i 250 grama. Na pizzu se stavlja umak od svježih rajčica, te su definirane i vrste rajčica. Stavlja se potom mozazrela „fior di latte” rađena od kravljeg mlijeka, te se još dodaje djevičansko maslinovo ulje, sušeni origano i svježi bosiljak.

Kada se gleda prema toj recepturi pizza je prvenstveno izvod ugljikohidrata, na što otpada oko 60% pizze. Iako pizza sadrži i druge sastojke, ne može se reći da je cjelovit obrok.

Pizza kalorije

Pizze rađene po nekim osnovnim klasičnim recepturama imaju:

Pizza Capricciosa ima 320 kalorija na 100 grama
Pizza Margherita ima 270 kalorija na 100 grama
Pizza al Prosciutto ima 275 kalorija na 100 grama
Pizza 4 vrste sira ima 330 kalorija na 100 grama
Pizza quattro stagioni ima 285 kalorija n 100 grama

Kalorije cijela pizza – srednje veličine

Prosječna srednja pizza teži oko 300 grama. Što znači da jedna prosječne veličine cijela pizza ima:
Pizza Capricciosa – 960 kalorija
Pizza Margherita – 810 kalorija
Pizza al Prosciutto – 825 kalorija
Pizza 4 vrste sira – 990 kalorija
Pizza quattro stagioni – 855 kalorija

Pizza

Pizze se međusobno razlikuju prema sastojcima, te se ni o pizzi ne može govoriti kao o zdravoj ili nezdravoj hrani. Puno toga ovisi i o sastavu tijesta kao i o sastojcima koji se dodaju na pizzu. U posljednje vrijeme popularne su i pizze s integralnim tijestom koje se rade od različitih vrsta integralnog brašna.

I kod kupovnih pizza postoje razlike, ne samo kod onih koje se pripremaju kod kuće. Sastojci od brašna do ostalih mogu činiti razliku u nutritivnom sastavu pizze, kao i kalorijskim vrijednostima.

Danas su prisutne i pizze s integralnim brašnom, bezglutenske pizze, pizze s pivskim kvascem, kiselim tijestom…

Osim što se razlikuju tijesta, razlika je i u umaku kao i u dodacima na pizzu. Kada se radi pizza po klasičnom receptu od svježih rajčica sastav je drugačiji nego kada se radi od pelata, te od koncentrata rajčice.

Zašto jesti pizzu?

Pica popravlja raspoloženje! Konzumiranje pizze nosi i neke blagodati, često se veže jedenje pizze uz dobro raspoloženje, jede se u društvu s prijateljima, te čak i kad je jedemo sami, ona potiče i podsjeća na veselo društvo i opuštenost. Pizza sadrži ugljikohidrate i vitamine B skupine, te esencijalnu aminokiselinu tirozin koji potiče možda aktivnost, pospješuje pravilan rad štitnjače, te sprječava potištenost. Uz to se smtra da pizza potiče izlučivanje hormona serotnina koji je hormon sreće. Te da su to razlozi zašto se pizza veže uz dobro raspoloženje.

Iako je pizza kalorična hrana, ukoliko se konzumira povremeno nosi neke prednosti. Posebno pizza rađena od integralnog brašna, koja sadrži hranjive sastojke, osim toga pizza sadrži maslinovo ulje, te rajčicu i mozzarelu. Takva pizza sadrži vitamine i minerale, te vlakna, a ne samo prazne kalorije.

Pizza je jeftino jelo. Bez obzira na sastojke u pravilu je priprema pizze relativno jeftina, a i u restoranima nije skupa.

Pizza potiče maštovitost, te omogućuje dodavanje sastojaka kakve želite.

Da li pizza deblja?

Odgovor na ovo nije jednostavan budući da se razlikuju pizze sastavom, kao i veličine pizza. Pizza bi se na dijeti trebala ukomponirati u pravila zdrave prehrane, te uklopiti u planirani dnevni kalorijski unos. U tom kontekstu pizza neće debljati. No, kada se pizza dodaje u prehranu, te se s njom povećava kalorijski dnevni unos , pizza će biti namirnica koja deblja.

Pizza ima dovoljno kalorija za jedan obrok, a kako bi obrok bio uravnoteženiji, bolje bi bilo birati pizze s više povrća. Iako pizza ima dovoljno kalorija, te iako je najveći udio ugljikohidrata, ona sadrži i proteine i masti, no nedostaje vlakana. Stoga bi se kada je pizza za obrok kao međuobrok trebalo birati namirnice s dovoljnom količinom vlakana, te u toku dana konzumirati dovoljno voća i povrća, kako bi ipak na kraju dana ukupna konzumacija bila uravnotežena i u skladu s pravilima zdrave prehrane.

Pizza se može konzumirati i na dijeti, ali je pri tome bitno voditi računa o količini, te da ostatak obrok i međuobroka bude uravnotežen, odnosno s namirnicama koje bi upotpunile dnevni unos. Uz to bitno je voditi računa o ukupnom dnevnom kalorijskom unosu.

Pizza za doručak?

Iako je pizza prilično ukusan obrok, a često jednostavna za kupiti, postavlja se pitanje da li je pizza dobar doručak? Pizza je tradicionalno talijansko jelo, koje danas širom svijeta postoji u različitim varijantama. Iako je izvorno talijansko jelo, te se uz talijansku kuhinju često veže i mediteranska prehrana koja je popularna kao zdrav način prehrane, pizza se rijetko ubraja u mediteranski stil prehrane.

Kada se uspoređuje šalica mlijeka sa žitaricama sa komadom pizze, smatra se da se ne može reći što je bolje, posebno kada se radi o zaslađenim pahuljicama, dakle bitno je usporediti sastav pizze kao i gledati sastav pahuljica. U žitaricama nema proteina niti dobrih masti, dok pizza sadrži proteine, ugljikohidrate pa čak i povrće. S te strane pizza može biti doručak koji će duže pružiti sitost.

Za one koji preferiraju pizzu za doručak optimalniji bi izbor bila pizza s integralnim brašnom te s dodacima od povrća. S druge strane kada se uspoređuje sa npr. zobenim pahuljicama, nezaslađenima, te s dodanim voćem i orašastim plodovima, tada bi pizza bila vjerojatno lošiji izbor za doručak. Stoga nije bitan samo naziv proizvoda za doručak nego ukupan sastav onoga što se jede.

Vezano:

Kako čuvati pizzu?

Općenito se pizza jede topla, te tek pripremljena. No, što kada se napravi pizza viška?

Pizza se kratko vrijeme može čuvati na sobnoj temperaturi, te konzumirati hladna. Ukoliko se radi o kupovnoj pizzi bilo bi dobro izvaditi je iz kartonske kutije, budući da će karton izvlačiti vodu iz tijesta, te će ono brže postati suho i poslije biti manje ukusno, te teže za konzumaciju.

Pizzu bi bilo bolje spremiti u hermetički zatvorenu plastičnu posudu ili omotati aluminijskom ili plastičnom folijom.

Kao zagrijati hladnu ili smrznutu pizzu?

Pizza se može naknadno zagrijati u pećnici. U pećnici se može zagrijati pizza koja je bila na sobnoj temperaturi i ohladila se, kao i pizza koja je bila smrznuta.

Zagrijavanje smrznute pizze ne bi trebalo biti na previše visokim temperaturama jer bi one mogle isušiti pizzu. Bez isušivanja bi trebalo moći zagrijati pizzu na nekih 180 stupnjeva Celzijusa. Na toj temperaturi je ostaviti 5 do 10 minuta, ovisno o veličini pizze i pećnici. Najbolje bi bilo provjeriti d ali se zagrijala, te izvaditi vani.

Pizzu ne bi trebalo previše dugo zagrijavati jer će i to djelovati na isušivanje tijesta.

Kod pizze koja se smrznuta ili ohlađena na sobnoj temperaturi ponovno zagrijava očekivano je da bude nešto hrskavija, odnosno tvrđe kore, no ne bi trebalo tijesto biti previše tvrdo i lomljivo. Na to se može utjecati

  • da se ne čuva u papirnom ili kartonskom omotu
  • da se ne zagrijava na previše visokoj temperaturi (dovoljno je 180 stupnjeva)
  • da se ne zagrijava previše dugo, samo onoliko koliko je potrebno da postane topla.

Optimalno bi bilo pizzu staviti već u vruć pleh i zagrijanu pećnicu, kako bi se ubrzao proces zagrijavanja pizze uz što manje isušivanja.

Kada se želi zagrijati samo komad pizze, najjednostavniji način bi bio da se komad pizze stavi na zagrijanu tavu i poklopi.

To se sve odnosi na pizze koje nemaju brzo kvarljive sastojke, te je uvijek bitno kod čuvanja pizze voditi računa o sastojcima na pizzi.

Pizza kalorije

Kalorije u gotovim pizzama

Kalorije na 100 grama pizze prema proizvođačima:

Tablica kalorija prema vrstama pizze:

Pizza calzone Mlinarkalorije na 100 grama:227kalorija
Pizza calzone slavonska Mlinarkalorije na 100 grama:245kalorija
Pizza Margherita Mlinarkalorije na 100 grama:210kalorija
Pizza pikant Mlinarkalorije na 100 grama:238kalorija
Pizza šunka sir Mlinarkalorije na 100 grama:231kalorija
Pizzarella tuna Mlinarkalorije na 100 grama:227kalorija
Pizza Mozzarella Minutekalorije na 100 grama:185kalorija
Pizza Margherita Minutekalorije na 100 grama:238kalorija
Pizza salame Dr.Oetker Ristorantekalorije na 100 grama:273kalorija
Pizza prosciutto Dr.Oetker Ristorantekalorije na 100 grama:229kalorija
Pizza capricciosa Ledokalorije na 100 grama:166kalorija
Pizza margherita Ledokalorije na 100 grama:226kalorija
Pizza quattro formaggi Dr.Oetker Ristorantekalorije na 100 grama:265kalorija
Pizza vegetariana Minutekalorije na 100 grama:209kalorija
Pizza piccante Ledokalorije na 100 grama:241kalorija
Pizza Guseppe sa šunkom za pizzu i gljivama Dr.Oetkerkalorije na 100 grama:221kalorija
Pizza Feliciana s 4 vrste sira Dr. Oetkerkalorije na 100 grama:264kalorija
Pizza sa salamom i chorizo kobasicom Feliciana Dr. Oetkerkalorije na 100 grama:266kalorija
Pizza sa šunkom za pizzu i pesto umakom Feliciana Dr. Oetkerkalorije na 100 grama:231kalorija

Pizza kalorije – sažetak

Pizza je ukusno jelo koje popularno širom svijeta. Sastav pa i kalorije u pizzi razlikovat će se prema vrstama pizze, brašnu koje se koristi, umaku, kao i ostalim dodacima na pizzi. Pizza s 277 kalorija na 100 grama nije nisko kalorična, budući da se često za jedan obrok konzumira 300 grama pizze što znači 831 kaloriju.

Kod osoba koje žele smršaviti kod konzumacije pizze bitno je voditi računa o količini, ograničiti se na manji komad pizze, te ostale obroke prilagoditi kako bi ukupan dnevni kalorijski unos bio manji od potrebnog, ali i kako bi se unijeli raznovrsni sastojci tijekom dana sukladno pravilima zdrave prehrane.

Vezano: