Kako se koncentrirati kada razgovarate s nekim

Kako se koncentrirati kada razgovarate s nekim

Kako se koncentrirati kada razgovarate s nekim

Kako se koncentrirati kada razgovarate s nekim

Bez obzira da li se radi o privatnom ili poslovnom razgovoru, da li ste nekoga susreli slučajno i kratko ili duže razgovarate, bitno je zadržati koncentraciju tijekom razgovora.

Nemojte razmišljati o drugim stvarima nego slušajte osobu s kojom razgovarate. Pokušajte zadržati kontakt očima, odnosno gledajte osobu s kojom razgovarate.

Ukoliko počnete razmišljati o drugim stvarima samo kratko, izgubit ćete nit i teško se vratiti u razgovor. Nemojte pratiti sve što se oko vas događa, nego pratite razgovor. Ukoliko neobavezno gledate okolo, možda možete pratiti razgovor, no, prije ili kasnije će se pojaviti nešto što će vam privući pažnju. Jednako je nepristojno osobu usred razgovora prekinuti i reći pogledaj tamo je nekom nešto ispalo, ali je nepristojno i samo se zagledati što se desilo i djelovati odsutno.

Vjerojatno ste bili u situaciji da imate osjećaj da netko gleda u nešto dok s njim razgovarate i znate da to nije ugodno. Posebno ako još pri tom pokaže emocije, nasmije se nečemu što je iznenada vidio, prepadne se ili zbuni. U tom trenutku osoba s kojom razgovarate se osjeća zbunjeno jer ne zna na što se odnosi ta reakcija.

Čini se da provjera mobitela tijekom razgovora nije velika stvar, no, dok pogledate mobitel gubite koncentraciju, što je puno čak i ako nemate nikakve obavijesti na mobitelu. No, ukoliko vidite propušten poziv ili poruku, još teže ćete se koncentrirati na razgovor nego ćete čekati priliku da otvorite poruku ili da nazovete osobu od koje imate propušteni poziv. U tom slučaju ćete teško pratiti ostatak konverzacije s osobom, nego ćete samo čekati da završi.
No, to nisu samo mobiteli, slično je i s provjeravanjem papira u uredu, ili gledanje drugih osoba, prometa i slično dok s nekim razgovarate.
Dok s nekim razgovarate fokusirajte se na njega, mobitel ostavite po strani, smanjenog i nemojte ga provjeravati.
Mobitel na vidljivom mjestu htjeli ili ne, odvlači vam pažnju i smanjuje koncentraciju.

Ukoliko očekujete važan poziv, uključite tonove, te ako vas ta osoba nazove, ispričajte se i odgovorite na poziv. Bit će bolje nego da nastavite razgovor a ustvari samo čekate da završi. No, to vrijedi samo ukoliko zaista očekujete važan poziv.

Vezano:

Kako se koncentrirati – jednostavni savjeti za bolju koncentraciju 

Poboljšajte koncentraciju – M stil (covermagazin.com)