Kako se nosite sa stresom – pitanja na razgovoru za posao [ KARIJERA ]

Kako se nosite sa stresom

Kako se nosite sa stresom – pitanja na razgovoru za posao

Za razgovor za posao trebate pripremiti odgovore na najčešća pitanja koja se pojavljuju na razgovorima za posao. Jedno od njih je i kako se ponašate u stresnim situacijama, odnosno kako se nosite sa stresom.

Kod pripreme za pitanja na razgovoru za posao ne trebate smišljati ili izmišljati odgovore, nego razmisliti o pitanju kako bi u miru i kada imate dovoljno vremena odlučili što želite reći.

Teško je znati kakvu osobu poslodavac traži, te vi možete sama s odgovorima na pitanja pokazati svoju bolju stranu, ali ne možete znati što poslodavac želi. Stoga je teško pripremiti se na način da pronađete idealne odgovore, to nemojte niti očekivati. No, razlika je između znati najbolji odgovor i pokazati ono najbolje od sebe a čega se možda u trenutku na razgovoru za posao ne bi sjetili ili vam ne bi bila prva ideja.

Ovo pitanje služi kako bi se vidjelo što je za vas stres, te kako reagirate u stresnim situacijama. Koliko je rad u stresnim situacijama bitan ovisi o tipu posla, ali svaki posao ima svoje izazove i stresne situacije.

U ovom slučaju dobro bi bilo pripremiti određeni primjer te se na njega fokusirati.

  • Izbjegavajte previše negativnog opisivanja i uključivanja emocija. Naravno da bi trebali pronaći i opisati situaciju koju ste uspješno riješili i iz nje nešto naučili.
  • Odgovor da izbjegavate stresne situacije, primirite se i pustite da prođe može zvučati dobro, ali je pitanje da li to poslodavcu treba. Vrlo često se radije odluče za osobu koja reagira u stresnoj situaciji odnosno koji se može nositi sa stresnim situacijama. Ukoliko ignorirate stresne situacije može se postaviti pitanje da li bi ste uključili nadređenog i informirali o nastaloj situaciji, da li biste previdjeli određene stvari budući da ignorirate stres…
  • Odgovor tipa da nikada niste pod stresom, zvuči kao da ste osoba koja dobro posloži situaciju i planira, te da ste odgovorni, ali istovremeno zvuči kao da izbjegavate sve što može biti stresno, Realno, koliko god se pripremili za neku situaciju pojave se promjene u zadnji tren, dođe težak kupac, partner želi nešto novo… Činjenica je da se stresne situacije ne mogu izbjeći, nego da biste trebali znati kako u njima funkcionirati.
  • Čak i ako ste osoba koja se dovoljno dobro snalazi u stresnim situacijama, toliko dobro da ih ne primijetite, te bi vam refleksan odgovor bio da nema takvih situacija kada se sve dobro odradi, drugoj strani će zvučati kao da ih izbjegavate. Stoga razmislite što bi mogle biti stresne situacije, te kako se u njima ponašate. Osoba koja postavlja to pitanje, vas ne poznaje, te ne zna da li vi bježite i nestanete dok netko drugi ne riješi stresnu situaciju te stoga mislite da stresnih situacija nema, dok ste vi možda osoba koja u svakoj promjeni i potencijalno stresnoj situaciji vidi izazov i mogućnost pronalaženja novih ideja i mogućnosti rješenja problema. Ako ne objasnite svoj odgovor, druga strana ne može znati u koju grupu vi spadate.

Možete reći da u takvim situacijama ostajete fokusirani na glavni cilj kako vam stresne situacije ne bi odvraćale pažnju.

Ako izbjegavate stres jer se ne možete nositi sa stresnim situacijama razmislite o tom pitanju i što želite reći. Ako ne želite posao koji nosi stres, tada to možete otvoreno reći, te ukoliko poslodavac smatra da to radno mjesto nosi više stresa nego što vama odgovara, možda je i za vas i za njega bolje da ne ulazite u uži izbor.

Svaki, baš svaki posao nosi određenu dozu stresa bar povremeno, neovisno o kojoj se razini posla radilo. Stres se pojavljuje na svim razinama. Možda se vi prirodno dobro nosite sa stresom i rješavate stresne situacije, te vam se čini da ih nema, ali uvijek ih ima i uvijek se mogu pojaviti, stoga ovo pitanje i odgovor na ovo pitanje može biti jako bitan.

Vezano: