Koje su vaše mane – pitanja na razgovoru za posao [ KARIJERA ]

Koji su vaši nedostatci / mane - pitanja na razgovoru za posao

Koje su vaše mane – pitanja na razgovoru za posao

Nakon što ste poslali životopis, te ste pozvani na razgovor za posao, trebalo bi izvršiti određene pripreme prije razgovora za posao.

Uobičajeni savjeti da se odjenete prikladno i ne kasnite ne treba ni spominjati. No, i za sam razgovor za posao bi se trebalo pripremiti. Postoje uobičajena pitanja na razgovorima za posao, pitanja na razgovorima za posao koja se često pojavljuju te neka od njih vrlo vjerojatno i vi možete očekivati. Više o pitanjima na razgovoru za posao: 45 najčešćih pitanja na razgovoru za posao [ KARIJERA ] – COVER magazin.com

Većina tih pitanje se čine ili logična ili čak se postavlja pitanje, čemu to. No, i kod onih pitanja koja se čine jednostavna i logična bit će jednostavnije dati odgovor ukoliko ste se pripremili.

Kako se pripremiti i što odgovoriti na razgovoru za posao?

Bez obzira o kojem se pitanju radilo uvijek je ključno da bi trebali reći istinu. Priprema za odgovaranje na pitanja ne znači da nešto treba izmisliti, nego daje mogućnost da se o pitanju razmisli i da se odluči unaprijed o čemu se želi pričati. Razgovor za posao traje određeno vrijeme, vjerojatno je malo napeta situacija, te je teško se u tom trenutku sjetiti što biste željeli ispričati i koji primjer dati.

Priprema za pitanja i kako odgovoriti na njih se odnosi upravo na to, da u opuštenoj atmosferi razmislite o pitanjima i o tome što želite reći. Kako o pitanju više razmišljate tako će vam padati na pamet različite ideje, te ćete vrlo vjerojatno odmaknuti se od prve ideje koju ste imali kada ste pročitali pitanje. I to je glavni cilj pripreme.

Odgovore ne treba učiti na pamet, ne spremate recitaciju, nego kada o pitanju razmislite tada ćete zapamtiti o čemu želite pričati i u kojem smjeru želite ići.

Koje su vaše mane?

Vrlo često se na razgovorima za posao pojavi pitanje koje su vaše mane, koji su vaši nedostaci ili koje su vaše mane i prednosti?

Ovo je pitanje na razgovoru za posao koje mnogi doživljavaju kao trik pitanje. Uglavnom je svrha pitanja da se dobije neki uvid u vašu osobnost. Donekle je bitno što ćete reći, odnosno koje ćete karakteristike navesti dok je istovremeno možda i bitniji način na koji pričate o svojim manama, ali i prednostima.

Ovo pitanje je prilično teško, nitko ne želi na razgovoru za posao razgovarati o svojim manama, o onome što može utjecati da ne dobijete posao. Previše iskrenosti zaista može djelovati negativno. Možda vi čak ne ne mislite da je to velika mana, ali ako je samo jednostavno iznesete bez objašnjenja, onima koji samo čuju što ste rekli može se učiniti velika.

Dok kod mnogih drugih tema vrijedi pravilo da odgovore vežete uz natječaj za posao i karakteristike koje se vežu uz to radno mjesto, u ovom slučaju vrijedi obrnuto. Koncentrirajte se na nešto što nije nužno vezano uz opis radnog mjesta.
Možete ovo pitanje iskoristiti i kako biste rekli kako ste popravili situaciju i radili na sebi.

Npr. ukoliko kažete da ste bili slabi u korištenju nekog programa (npr. Excela) i da ste shvatili da vam on treba, te upisali tečaj kako biste naučili više i da ga sada puno bolje primjenjujete, možete manu okrenuti u prednost.

Isto tako možete odgovoriti da ste pokušavali poteškoće riješiti sami, te da teško postavljate pitanja i tražite pomoć, ali da ste shvatili kako onda treba više vremena da se problem riješi, te da sada brže tražite pomoć ili pitate za iskustvo drugih u rješavanju istog problema. U ovom slučaju budite spremni da će vas pitati primjer te biste trebali imati spreman primjer kada se to desilo.

Umjesto da kažete da ste perfekcionist i da vam to ponekad stvara probleme, možete navesti da ste se u početku previše fokusirali na sve detalje, ali da ste shvatili da je bitno razdvojiti bitne stvari kojima se treba posvetiti i popratne koji ne zahtijevaju toliko pažnje.
Najbolje bi bilo odgovor formirati tako da iznesete neke primjere, ali i da odmah ponudite odgovor kako to rješavate ili ste riješili.

Uglavnom se fokusirajte na jednu ili dvije mane umjesto da radite dugi popis koji možda ni ne možete ili ne želite detaljnije objasniti. Jedna od lošijih varijanti odgovora na ovo pitanje je da počnete nabrajati sitne mane, bez objašnjenja, jer tada ćete u kratkom vremenu iznijeti puno mana. Ukoliko objašnjavate ono što ste naveli trošite vrijeme, te ćete brže prijeći na novo pitanje.

Ukoliko nemate iskustva u određenom segmentu koji se u natječaju traži možete reći da ste svjesni da vam je to mana, ali da ste spremni učiti…

Vezano: