Koje su vaše mane – pitanja na razgovoru za posao [ KARIJERA ]

Koji su vaši nedostatci / mane - pitanja na razgovoru za posao

Koji su vaši nedostatci / mane - pitanja na razgovoru za posao

Koje su vaše mane – pitanja na razgovoru za posao

Vrlo često se na razgovorima za posao pojavi pitanje koje su vaše mane, koji su vaši nedostatci ili koje su vaše mane i prednosti?

Ovo je pitanje na razgovoru za posao koje mnogi doživljavaju kao trik pitanjima. Uglavnom je svrha pitanja da se dobije neki uvid u vašu osobnost. Donekle je bitno što ćete reći, odnosno koje ćete karakteristike navesti dok je istovremeno možda i bitniji način na koji pričate o svojim manama, ali i prednostima.

Ovo pitanje je prilično teško, nitko ne želi na razgovoru za posao razgovarati o svojim manama, o onome što može utjecati da ne dobijete posao. Previše iskrenosti zaista može djelovati negativno. Možda vi čak ne ne mislite da je to velika mana, ali ako je samo jednostavno iznesete bez objašnjenja, onima koji samo čuju što ste rekli može se učiniti velika.

Dok kod mnogih drugih tema vrijedi pravilo da odgovore vežete uz natječaj za posao i karakteristike koje se vežu uz to radno mjesto, u ovom slučaju vrijedi obrnuto. Koncentrirajte se na nešto što nije nužno vezano uz opis radnog mjesta.
Možete ovo pitanje iskoristiti i kako biste rekli kako ste popravili situaciju i radili na sebi.

Npr. ukoliko kažete da ste bili slabi u korištenju nekog programa (npr. Excela) i da ste shvatili da vam on treba, te upisali tečaj kako biste naučili više i da ga sada puno bolje primjenjujete, možete manu okrenuti u prednost. Isto tako možete odgovoriti da ste pokušavali poteškoće riješiti sami, te da teško postavljate pitanja i tražite pomoć, ali da ste shvatili kako onda treba više vremena da se problem riješi te da sada brže tražite pomoć ili pitate zs iskustvo drugih u rješavanju istog problema. U ovom slučaju budite spremni da će vas pitati primjer te morate imati spreman primjer kada se to desilo.
Umjesto da kažete da ste perfectionist i da vam to ponekad stvara probleme, možete navesti da ste se u početku previše fokusirali na sve detalje, ali da ste shvatili da je bitno razdvojiti bitne stvari kojima se treba posvetiti i popratne koji ne zahtijevaju toliko pažnje.
Najbolje bi bilo odgovor formirati tako da iznesete neke primjere, ali i da odmah ponudite odgovor kako to rješavate ili ste riješili.

Uglavnom se fokusirajte na jednu ili dvije mane umjesto da radite dugi popis koji možda ni ne možete ili ne želite detaljnije objasniti.

Ukoliko nemate iskustva u određenom segmentu koji se u natječaju tarži možete reći da ste svjesni da vam je to mana, ali da ste spremni učiti…

Vezano:

30 odličnih savjeta za razgovor za posao [ KARIJERA ]

Razgovor za posao – 45 najčešćih pitanja [ KARIJERA ]