Za koliko dana je Valentinovo 2024.

Za koliko dana je Valentinovo 2021.

Za koliko dana je Valentinovo 2024.

Ako ste jedna od osoba koja obožava proslavljati sve praznike i obilježavati obljetnice i blagdane, sigurno se volite unaprijed pripremiti i znati koliko dana je do Valentinova.

Valentinovo 2024. je za: 

73

dana.

Slobodno se angažirajte oko priprema za ovaj prekrasni ljubavni praznik i blagdan. Članak ispod pomoći će vam da sve organizirate na vrijeme.

Ispod ćete pronaći ideje kako proslaviti Valentinovo, bilo da ste u vezi ili slobodni, ali i pročitati nešto o počecima proslave Valentinova i svetom Valentinu koji je zaštitnik ovog dana.

Odbrojavanje do Valentinova možete iskoristiti za pripremu nezaboravnog Valentinova ili učiniti svaki dan nezaboravnim slaveći ljubav i zaljubljenost svaki dan.

Simboli koji se spominju uz Valentinovo su ruže, čestitke i srca… a to je ono što vam može biti motiv pri pronalasku ideja kako obilježiti ili proslaviti Valentinovo.

Vezane teme:

Ideje za poklone za Valentinovo ili Dan zaljubljenih – COVER magazin.com

Porijeklo proslave Valentinova kao dana zaljubljenih nije u potpunosti jasno i objašnjeno. Međutim, zna se da se ono slavi 14. veljače, kada je spomendan svetog Valentina, sveca kršćanske crkve.

Sveti Valentin bio je kršćanski mučenik, koji je umro mučeničkom smrću 14. veljače 269. godine. Proglašen je svetim u 5 . stoljeću, otkada se i vuku korijeni proslave Valentinova. Ipak, u svojim počecima sveti Valentin nije bio zaštitnik zaljubljenih, nego se svetom Valentinu molilo za zdravlje, ali se zbog postojećih legendi i priča iz života svetog Valentina sve češće počeo povezivati s ljubavlju. Papa Benedikt XVI proglasio je taj dan danom braka. Sveti Valentin zapravo je zaštitnik braka, a ne svake ljubavi i onoga što se danas češće slavi pod njegovima danom, prolaznih ljubavi. Zaštitnik braka postao je prema legendi jer je pomagao mladima koji su bili zaljubljeni da se tajno vjenčaju. Za vrijeme rimskog cara Klaudija II, postojalo je pravilo kojim se zabranjivalo rimskim vojnicima da se vjenčaju, jer se smatralo kako vjenčanjem postaju osjetljiviji i manje hrabri vojnici, a sveti Valentin ih je ipak potajno vjenčao. Car je smatrao kako su vojnici koji osjete bračni plamen zaokupljeni mislima o ženama i djeci, te im ponestaje ratničkog žara. Smatrao je kako je vojska bez obveza kod kuće, puno bolja vojska. Cara su poslušali svi, osim biskupa Valentina koje je i dalje obavljao obrede vjenčanja, u tajnosti.

Postoji i legenda prema kojoj je sveti Valentin obožavao ruže, te je zaručnicama pri vjenčanju poklanjao ruže. Smatra se da su zbog toga ruže i buketi ruža postali simbolom Valentinova.

Valentinovo je možda izmislio srednjovjekovni pjesnik Geoffrey Chaucer koji je često svoje likove u fiktivnim povijesnim događajima prikazivao pravima. U svom djelu “Parliament of Foules”, nastalom 1375., spominje proslavu Valentinova 14. veljače. Međutim, kako se ranije nigdje ne spominje Valentinovo postoji mogućnost da ga je zapravo on osmislio, jer je u njegovim djelima jako teško povući granicu između mašte i onog fiktivnog i realnosti.

Proslava Valentinova varira od države do države. Negdje se ova dan proslavlja naširoko i uključuje sve, slobodne, one u vezama, braku, djecu, bake i djedove, kao na primjer u Americi, dok u nekim krajevima je rezerviran za odrasle zaljubljene.

Obično sve osobe podržavaju proslavu Valentinova dok se ona ne svodi na materijalno i proslavlja se prava ljubav. Mnogo je pozitivnoga u tome da se slavi zaljubljenost i prava ljubav, međutim kada se ovaj dan komercijalizira i koristi kao poticaj za novu potrošnju, treba postaviti pitanje opravdanosti takvih proslava.

Valentinovo je dan koji pruža mogućnost baviti se veselim temama, pokazati ljubav osobi koju volite, stoga takav dan treba iskoristiti kako bi se dodatno naglasile lijepe stvari u vezi, braku i svakodnevici. Iako će neki reći meni je takav svaki dan, potrudite se da ne bude i učinite ovaj dan posebnim. Svaki dan je prilika za nešto novo i nešto lijepo, pa neka i ovo Valentinovo bude prilika za nešto takvo.