16. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

5 zdravih navika za dug život

Zdrave navike su bitne, poboljšavaju stanje duha i tijela. Prema istraživanju postoje mnoge stvari koje možete napraviti,

5 zdravih navika za dug život

5 zdravih navika za dug život

Zdrave navike su bitne, poboljšavaju stanje duha i tijela. Prema istraživanju postoje mnoge stvari koje možete napraviti, a to se posebno odnosilo na osobe srednje dobi, kako bi ste smanjili u starijoj dobi kronične bolesti.
Istraživanje na Harvardu (Harvard’s T.H. Chan School of Public Health) izdvojilo je pet navika u srednjoj dobi koje utječu na bolesti u starijoj dobi, a to su:
zdrava prehrana
– održavanje zdrave tjelesne težine
redovito vježbanje
– ograničavanje konzumacije alkohola i
– nepušenje

Ovo istraživanje sugerira da su to bitni čimbenici kojima se može produžiti životni vijek, ali i smanjiti mogućnost kroničnih bolesti.
Za istraživanje korišteni su podaci 34 godine prikupljenih podataka raznim istraživanjima na ukupno 73 tisuće žena i 38 tisuća muškaraca.

Zdrava prehrana je igrala jednu od najvažnijih uloga, redovita tjelovježba je uključivala minimalno 30 minuta dnevno umjereno do snažne aktivnosti, a indeks tjelesne mase između 18,5 i 24,9 se smatrao zdravom težinom. Umjerena konzumacija alkohola smatrala se jednom ili manje doza dnevno za žene ili dvije i manje doza alkohola dnevno za muškarce.

Istraživanje je pokazalo da kada žene u 50.godini nisu imale ove zdrave navike živjele su u 23,7 godina bez dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, dok su s ovim navikama bile još 34,4 godine bez ovih bolesti.

Vezano:

ZDRAVA PREHRANA – 3 pravila kako se zdravo hraniti

Za ove koristi od tjelovježbe vjerojatno niste znali [ ZDRAVLJE ]

Kako doživjeti stotu i pritom se zabaviti [ ZDRAVLJE ]

 

Kako popraviti štetu učinjenu pušenjem