23. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Bioritam za današnji dan

Bioritam za današnji dan možete provjeriti ovdje: 

Bioritam za današnji dan

Bioritam za današnji dan

Bioritam za današnji dan možete provjeriti ovdje:

Izračun bioritma

Bioritam je redovita izmjena tjelesnih i mentalnih stanja osobe. Bioritam se za svaki dan sastoji od tri krivulje i ovisno o fazama u kojima se nalazi svaka od tih krivulja dobijemo dnevni bioritam.

Kada unesete podatke i napravite izračun bioritma za današnji dan, kako tumačiti podatke?

Fizički bioritam za današnji dan

Fizički bioritam utječe na fizičke aspekte tijela. Obuhvaća razinu energije, fizičku snagu i izdržljivost.
Ako je fizički bioritam za današnji dan u pozitivnom dijelu osjećat ćete se bolje, odmornije i spremni za različite fizički zahtjevne poslove.
Ako je fizički bioritam za današnji dan na vrhuncu krivulje sposobni ste za rad na projektima koji su najzahtjevniji fizički. Tu spadaju i rekreativne aktivnosti poput sporta. Ako je fizički bioritam za današnji dan u negativnom dijelu tj. ispod crte imat ćete manje energije i vitalnosti, stoga izbjegavajte fizički naporne ili zahtjevne poslove i aktivnosti.

Kada je bioritam u pozitivnoj fazi tijelo ima više energije i izdržljivosti. Negativni dio ciklusa bioritma ja kada je krivulja ispod nule. Tada je potrebno više odmora, osoba se lakše umara te može imati lošiji apetit.

Dakle prema izračunu fizičkog bioritma za današnji dan možete vidjeti u kakvoj ste fazi i za koje aktivnosti spremni.

Emocionalni bioritam za današnji dan

Emocionalni bioritam utječe na osjetljivost, emocionalna stanja, optimizam, pesimizam, strast, depresiju…

Ako je krivulja emocionalnog bioritma za današnji dan u pozitivnom dijelu, a posebno ako je krivulja emocionalnog bioritma na vrhuncu, tada se osjećate otvoreno prema drugima, za započinjanje novih veza, kreativno i pozitivno.

Ako je krivulja emocionalnog bioritma u negativnom dijelu skloni ste povlačenju od drugih, razdražljiviji, pa čak i negativni prema stvarima koje se događaju svakodnevno i koje inače ne doživljavate negativno.

U pozitivnom dijelu emotivnog ciklusa bioritma češće je pozitivno raspoloženje, te je veća vjerojatnost za dobre društvene odnose i bolje slaganje s drugima. U negativnom dijelu ciklusa emotivnog bioritma osoba može biti osjetljivija, sklonija pretjeranim te impulzivnim reakcijama. Ovu fazu može karakterizirati sklonost anksioznosti, depresiji, povlačenju od drugih.

Ovisno o tome kakav vam je izračun emocionalnog bioritma za današnji dan možete bolje sagledati neke emotivne faze.

Intelektualni bioritam za današnji dan

Intelektualni bioritam utječe na naše pamćenje, brzinu učenja, sposobnost zaključivanja, točnost izračuna…
Ako vam je krivulja intelektualnog bioritma za današnji dan na vrhu spremni ste za učenje novih ideja, rješavanje kompliciranih i zahtjevnih zadataka, razumijevanje novih teorija i pristupa.
Ako vam je krivulja intelektualnog bioritma u negativnoj fazi tada je teže shvatiti neke nove ideje, načine, rješavati komplicirane i zahtjevne probleme.

Ciklusi bioritma počinju našim rođenjem, te se kreću prema pozitivnom i negativnom dijelu svojim tempom. Sva tri ciklusa prolaze uzlazne i silazne putanje. Dani u kojima krivulja bioritma prelazi iz pozitivnog u negativno poznati su kao kritični dani.

U negativnom dijelu intelektualnog bioritma može doći do problema u donošenju odluka, ali i manje koncentracije pa čak i slabijeg razumijevanja. U ovoj fazi je potrebno više opuštanja.

Kritični dani bioritma

Kritični dani u fazama bioritma označeni su kao oni dani kada krivulja bioritma prelazi iz pozitivne u negativnu fazu i obrnuto. U tim danima ili pola dana dolazi do promjena, te se te promjene odražavaju na pojedinca. Upravo ti dani u točkama prijelaza mogu biti posebno naglašeni te je tada bolje izbjegavati nagle reakcije kao i veće napore.

Uz to kritični dani su posebno oni kada se u nultoj točki sijeku dva ili čak i sva tri bioritma. Prvi takav dan kada su sva tri bioritma na nuli je dan rođenja.

Razvoj teorije bioritma

Teorija bioritma svoje porijeklo vuku iz devetnaestog stoljeća kada je nekoliko znanstvenika odvojeno započelo istraživanja i došlo skoro istovremeno do sličnih zaključaka. Teoriju fizičkog bioritma je utemeljio Dr. Wilhelm Fliess specijalist za nos i grlo iz Berlina. Skoro istovremeno je Dr. Hermann Swoboda u Beču proučavao fizički i emocionalni bioritam i ustanovio da fizički bioritam traje 23 dana dok emocionalni bioritam 28 dana.
Kasnije je Alfred Teltscher opisao intelektualni bioritam s cikličkim kretanjima od 33 dana.

Vezano:
Bioritam