20. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Video pozivi, sastanci i konferencije – kako raditi od kuće [ KARIJERA ]

Video pozivi, sastanci i konferencije – kako raditi od kuće

Vido pozivi i video sastanci postali su sastavni dio svakodnevnog rada. Iako mnogi preferiraju raditi bez video poziva, video konferencije održavaju dobru socijalnu interakciju među suradnicima, te je često lakše rješavati stvari ako vidite direktno reakcije drugih, a ne samo zvuk.

Ako ste i vi među onima koji imaju video pozive i sastanke kod kuće evo nekih osnovnih pravila koji će vam olakšati rad i javljanje na viedo pozive:

– isplanirajte gdje vam treba biti laptop i što se vidi u pozadini. Nemojte da vas naknadno, tj. usred razgovora iznenadi nešto što se vidi u kutu ekrana. Ne morate imati radnu sobu, mnogi rade na blagovaonskom stolu, u dnevnom boravku ili spavaćoj sobi, ali laptop namjestite da vam nije cijela prostorija u kadru.

– provjerite funkcionalnost opreme unaprijed. Zvučnik, ekran, kamera, sve treba funkcionirati. Napunite bateriju od laptopa ili budite blizu utičnice za električnu energiju.

– provjerite internet vezu. Ako se ne spajate preko kabela, nego bežično izaberite prostor gdje je signal dovoljno jak.

– provjerite poziciju kamere i kut snimanja. Pomičite kameru ili ekran ako je kamera ugrađena dok ne dobijte adekvatan kadar. Tu se ne radi o poziranju, nego o onome što će uhvatiti kamera, da ne bude u ekranu većinom strop.

– odjenite se poslovno i prikladno. Nije dobro niti ako pretjerujete, ipak ste kod kuće, ali niti ležerno kućno odijevanje nije prihvatljivo. Biti u udobnoj odjeći ne znači kućni ogrtač, pidžamu niti sportske trenirke. Stare majice koliko god bile udobne, također nisu prikladne.
Prilagodite svoje odijevanje suradnicima i tipu sastanka. Ne trebate za sve video pozive biti jednako odjeveni.

– prebrodite strah. Mnogi imaju strah od video poziva kao i od javnog nastupa. No, prihvatite to kao novi način komunikacije i nemojte se ustručavati upaliti kameru kada treba.

– nemojte previše uljepšavati pozadinu. Ukoliko ste uključili neke predloške ili kreirali svoju, nemojte pretjerivati. Ipak ste na poslovnom razgovoru, sastanku ili konferenciji.

– ograničite distrakcije. Nemojte gledati neprestano što ukućani rade, provjeravati poruke ili čitati nešto pored. Nepristojno je prema sugovorniku, ali i pokazuje vašu nezainteresiranost za ono što trenutno radite i o čemu se priča. Fokusirajte se na video konferenciju.

– nemojte raditi multitasking. Hraniti dijete, popravljati nešto po stanu i slično dok ste na video pozivu.

– postoji gumb MUTE za utišavanje zvuka. Dakle ako vi ne govorite, a oko vas je neka buka, isključite zvuk svog mikrofona. Uključite ga kada trebate ili želite nešto reći. Isključivanje zvuka nije nešto što se trebate ustručavati nego slobodno po potrebi tijekom konferencije palite i gasite svoj mikrofon.

– nemojte tipkati na laptopu dok drugi pričaju. Vama se ne čini tako, ali njima se taj zvuk čuje i može biti neugodan i odvraćati pažnju.

– gledajte u kameru, čak i kada vi ne pričate nego slušate. Nemojte gledati okolo po stanu ili u pod jer ćete djelovati nezainteresirano.

– govorite prema zvučniku, ne prema ekranu. To posebno uzmite u obzir ako imate neke papire pored, te se okrenete prema njima dok ih pretražujete. Ako ste se okrenuli od mikrofona drugi vas neće čuti. Također, pazite da papirima ne prekrijete zvučnik.

– pojavite se i uključite na vrijeme. Bez obzira što su i drugi kod kuće, nitko ne voli gubiti vrijeme i čekati.

– ako treba dijeljenja ekrana, dijelite ekran, ne svoj desktop.

– koristite chat funkciju ako nešto trebate dodati, pitati ili objasniti.

– kada je poziv gotov, provjerite jeste li sve isključili prije nego što komentirate nešto ukućanima.

Vezano:

Kako učinkovito raditi od kuće [ KARIJERA ] – COVER magazin.com

Rad od kuće – kako se organizirati, a što ne raditi [ KARIJERA ] – COVER magazin.com

Može li se MBA diploma dobiti online? [ KARIJERA ] – COVER magazin.com