Kako učinkovito raditi od kuće [ KARIJERA ]

Rad od kuće - kako se organizirati, a što ne raditi

Kako učinkovito raditi od kuće

Većina osoba koje rade od kuće žale se kako rade duže nego u uredu, na osjećaj izolacije, nedostatak opreme i slabu potporu kolega. Kako, dakle izbjeći navedene zamke i zaista rad od kuće pretvoriti u posao iz snova.

Definirajte radno vrijeme

Najčešće se pogrešno pretpostavlja kako osobe koje rade od kuće rade manje. Takva ideja može dovesti i do sukoba s radnim kolegama, jer oni misle kako ste u povlaštenom položaju. Međutim, studije su pokazale kako osobe koje rade od kuće u prosjeku tjedno  odrade duže sedam sati od uredskih zaposlenika i dodatno još sedam sati preko vikenda.

Iako vam je dom mnogo ležerniji od ureda to još uvijek ne znači da možete raditi kad god vam odgovara. U stvari, cijelo vrijeme surađujete s ljudima koji su u uredima pa je vrlo važno biti dostupan u tipično radno vrijeme. To znači da biste trebali raditi kada i drugi rade, uzimati pauze kada je uobičajeno. To što imate isti raspored kao vaši suradnici pomoći će vam da se osjećate odgovornije, a i kod njih će pobiti pretpostavku kako radite manje nego što biste da ste u uredu.

Pripazite na izgled

Naravno, nitko vas neće vidjeti kako izgledate, ali to ne znači da se ne biste trebali tuširati prije početka posla ili presvući se iz pidžame. Ako se osjećate profesionalno tako ćete se i ponašati. Kada se osjećate kao da ste na poslu, tako ćete i djelovati, te se više koncentrirati na posao u radnom vremenu, a manje izvan radnog vremena.

Odvojite se od ukućana

Ukućane upozorite da iako ste kod kuće da morate jednako raditi kao i ranije. Postavljanje granica između posla i doma može biti vrlo korisno. Obiteljski konflikti su vrlo česti u takvim situacijama, jer djeca i ostali članovi obitelji ne shvaćaju zbog čega iako ste kod kuće morate raditi. U tome će vam pomoći ako se odvojite u radnu sobu ili napravite kutak za posao. Ako radite u istoj prostoriji u kojoj ostali gledaju televiziju teško ćete se moći usredotočiti.

Stol bi vam trebao biti na osvijetljenom mjestu, najbolje pokraj prozora. Zdravo radno okruženje također uključuje svu potrebnu tehniku. Ako vam nedostaje alatki za posao, možete postati frustrirani ili onesposobljeni obavljati posao jednako kao kolege zaposlene u uredu. Ako vam poslodavac ne želi platiti potrebnu opremu, tada mu ispostavite račun za rentu, struju, vodu i komunalije.

Napravite popis obveza

Svaki dan biste trebali napraviti popis obveza za taj dan. To će vam pomoći da postavite granice, ali i pratiti učinkovitost. Ako ne postavite ciljeve teško ćete se usredotočiti na posao, pa ćete svjesno tražiti nešto što će vas odvojiti od posla umjesto da izbjegavate takve stvari.

Zadržite dobru komunikaciju s kolegama

Osjećaj izolacije i ljubomorne prigovore kolega teško je izbjeći. Neke osobe će vam zavidjeti i sve učiniti da dokažu kako ne možete učinkovito obavljati posao, a s druge strane u vama će se javiti osjećaj smanjenje komunikacije sa suradnicima, kolegama i nadređenima. Zbog toga im se redovito javljajte. Oni moraju znati da ste uključeni i dostupni.

  • Rad od kuće

Iako je specifična situacija i rad od kuće nije samo stvar izbora, nego je kod mnogi i novi način poslovanja, rad od kuće bi se trebao organizirati da ne bude zahtjevniji nego rad iz ureda. Za vrijeme radnog vremena manje obavljajte kućne poslove, ali ako je potrebno, tada takve stvari odradite brzo i u kraćem vremenu.

Organizirajte radno vrijeme kako vama odgovara, ako možete birati ili ukoliko se prati učinak, napravite sebi raspored tako da znate kada i koliko radite. Ako radite kada stignete i koliko stignete mogli biste upasti u zamku da ne radite dovoljno, a da se vama čini radite non stop. I obrnuto, da mislite da radite dovoljno, da morate više se aktivirati ili biti više dostupni, dok istovremeno, radite više nego u uredu.

Pročitajte i: