Rad od kuće – kako se organizirati, a što ne raditi [ KARIJERA ]

Rad od kuće - kako se organizirati, a što ne raditi

Rad od kuće - kako se organizirati, a što ne raditi

Rad od kuće – kako se organizirati, a što ne raditi

Mnoge je iznenadila činjenica da sada moraju kontinuirano raditi od kuće. Situacija je bila neobična, te su se svi prilagođavali kako su znali i mogli. No, sada to već prelazi u trajnije stanje, te donosimo ideje kako se bolje organizirati, što raditi, a što ne.

– Napravite raspored. Ako ne napravite raspored cijeli dan će se pretvoriti u radni dan, a za vrijeme radnog vremena ćete pokušati obaviti kućne i privatne obveze. Dakle, znate kada morate i što napraviti na poslu. Isplanirajte to. Ukalkulirajte svoje poslovne obveze, one neodgodive neka imaju prioritet, a ostale uskladite s obvezama ukućana i privatnim obvezama.

– Napravite plan što ćete i kada jesti. Nemojte da sada kada radite od kuće jedete lošije ili preskačete obroke. Također, budite svjesni da većina ne može za vrijeme radnog vremena skuhati kompletan obrok. Pripremite neki plan što ćete ručati, šo možete brzo pripremiti ili iskoristite ponude za naručivanje ručka.

– Organizirajte svoj radni prostor. Vjerojatno ste na prvu negdje stavili laptop i radili. No, sada je već vrijeme za bolju organizaciju vremena, ali složene dokumente kako ih poslije ne biste tražili ili u međuvremenu izgubili. Da li možete i dalje raditi na priručnom stolu ili je rijeme za mali radi stol? Imate li ga gdje smjestiti?

Imate li udobnu stolicu za rad na kompjuteru? Obratite pažnju što je iza vas ako imate video poziv. Nered ili djeca u video pozivu su zanimljivi jednom, ali poslije počinju drugima smetati iako vam to nitko neće možda direktno reći.

– Završite radni dan kada ste gotovi ili kada je vrijeme za to. Isto kao da ste otišli iz ureda, tako završite i rad kod kuće. Nemojte poslovne obveze odgađati za poslije, te raditi i navčer. Naravno, ako morate odradite, ali neka vam to ne postane nova rutina, da ste manje efikasni tijekom radnog vremena, a da nadokađujete kasnije.

– Recite svoj plan rada ukućanima. Neka im bude jasno kada im niste dostupni. To je posebno bitno s djecom, ukoliko su dovoljno odrasla da to shvate. Neka znaju kada radite, a kada ćete se baviti njima.

– Dogovorite plan rada s obitelji. Kada tko radi, i gdje tko radi. Ako su djeca naviknuta glasno se igrati po kući, slušati muziku ili nešto slično, sada im morate objasniti kada to ne trebju raditi. Inače će sve ići sporije jer ćete neprestano dio vremena odvajati na rasprave s njima.

– Svaki dio radnog dana počnite s hitnim i najvažnijim obvezama. Nemojte prvo rješavati manje zahtjevne jer ako vas netko prekine i ne stignete završiti sve, bolje da su ostale manje bitne obveze.

– Za poslovne video pozive odjenite se profesionalno. Bez obzira što ste kod kuće, na video pozive se nemojte prijavljivati u takvoj odjeći. I vama i drugima će profesionalno odjevanje pomoći za bolju koncentraciju, ali i ozbiljnije shvaćanje teme. Ne treba to biti poslovno odijelo, ali pronađite sredinu i odjenite se prikladno. Možda je u početku bilo zanimljivo pa čak i smiješno vidjeti poslovne suradnike u kućnim izdanjima, u kućnom okruženju, s djecom, kućnim ljubimcima i slično u pozadini i kako ih prekidaju. No, kako ova situacija postaje dugotrajnija, tolerancija na takve stavri postaje manja, a svi se više koncentriraju na posao i kako posao odraditi brzo i efikasno bez distrakcije.

– Radite pauze od ekrana. Ne možete gledat u ekrani i sjediti cijeli dan. To vjerojatno niste radili ni u uredu. Ustanite, popijte kavu, sok, ako imate balkon izađite malo na zrak ili izađite ispred kuće. No, nemojte da vam se ove pauze pretvore na sat ili dva. Posebno ako ste s djecom lako je izgubiti pojam o vremenu.

– Koristite stube, istežite se, krećite se. Cjeli dan sjediti kod kuće nije lako, te iskorisiite pauze da se istegnete, popodne se pokušajte više aktivirati.

– Spavajte dovoljno i redovno. Kao da ujutro idete na posao, tako planirajte i početak rada od kuće. Nemojte ostajati duže u krvetu i kasnije započinjati s poslom.

– Ako radite od kuće, ne trošite vrijeme na putvanje do posla. Iskoristite to za druge stvari.

– Isplanirajte druženje s drugim ljudima. Ako radite od kuće, popodne ste u kućnim obvezama, vrlo lako ćete se otuđiti od drugih. Pronađite vrijeme za prijatelje i obitelj.