29. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Može li se MBA diploma dobiti online? [ KARIJERA ]

Može li se MBA diploma dobiti online?

Ako razmišljate o dodatnom usavršavanju te se MBA (Master’s in Business Administration) nameće kao jedna od opcija, sigurno razmatrate i mogućnosti online studiranja.

Sve više ljudi uzima ovakav način studiranja u obzir. Mnoga istraživanja u svijetu pokazuju da MBA nudi priliku za veću plaću te da sa završenim ovim stupnjem obrazovanja imate velike konkurentske prednosti na tržištu rada.

Prednost online MBA studija je što sve možete napraviti od kuće te vam to štedi vrijeme i novac. Online MBA je program učenja na daljinu koji koristi prednosti interneta i moderne tehnologije. Aspen University Online prvi je ponudio akreditirane online MBA diplome još 1987. Od tada se popis škola koje nude ovakav način obrazovanja značajno proširio.

MBA je jedan od najpopularnijih online programa usavršavanja. Da biste dobili MBA diplomu online treba vam u prosjeku 2 godine. Uglavnom trajanje ovisi o školi, programu i studentu. U većini slučajeva potrebne su tri godine, dok neki MBA programi mogu biti završeni za 13 mjeseci.

Školarina za online MBA ovisi o tome da li se radi privatnoj ili državnoj ustanovi, kao i o tome koliko je neka ustanova poznata i priznata. Cijene se kreću u rasponu od 5.000 Eura pa sve do 70.000 Eura. Od 168 akreditiranih online MBA programa na GetEducated.com prosječna cijena regionalnih sveučilišta je 15.700 Eura, dok su programi koji su akreditirani od Association to Advance Collegiate Schools of Business (AACSB) koštali u prosjeku 25.000 Eura.

Glavne prednosti online MBA programa su:

– Velika fleksibilnost, što je posebno prednost za osobe koje puno rade i ne mogu odvojiti vrijeme za studiranje. Online studiranje omogućuje usavršavanje od kuće. Tu je i ušteda na vremenu putovanja do fakulteta i natrag.

– Pristupačnost. Cijene online tečajeva su raznolike. No, vi možete pronaći cijenu koja vam odgovara bilo gdje u svijetu. Općenito, školarine online studiranja su niže od tradicionalnog studiranja, a većina materijala i knjiga se preuzima online bez plaćanja.

No, nemojte očekivati da ćete pronaći dobar program skoro besplatno. Ovakav način studiranja je jeftiniji, ali nije besplatan.

– Veliki izbor sveučilišta. Niste ograničeni na ono koje je u vašoj blizini. Iako se pojavljuje problem stranih jezika.

– Mentor vam se uglavnom može više posvetiti nego kada se radi o cijeloj grupi.

– Uglavnom je veći izbor predmeta na raspolaganju tako da možete izabrati više onih koji odgovaraju zahtjevima vašeg posla.

Glavni nedostaci online MBA programa:

– Morate biti disciplinirani i biti sami snažno motivirani, te imati dobre vještine upravljanja vremenom.

– Nedostatak interakcije s drugim studentima.

– Neki poslodavci će biti skeptični prema online diplomi.

– Nema neposrednog kontakta s profesorom, sva komunikacija je putem maila.

Na što obratiti pažnju kod izbora:

– Najvažnija stvar na koju trebate paziti je da se radi o akreditiranom MBA programu.

– Ima li studij nastavni plani ili fleksibilan program?

– Kakvi su rokovi za izvršenja zadatak i polaganje ispita?

– Postoje li usmjerenja?

– Što sve trebate platiti? Naknade, školarina, upisnina…

– Postoje li mogućnosti stipendije i potpore?

– Da li je i kakva praksa potrebna?

– Profil škole

Postoje mnogi online MBA programi koji se uvelike razlikuju u pogledu sadržaja kao i usmjerenja koja nude. Možete pronaći MBA iz raznih područja poput informacijske tehnologije za upravljanje, ekonomije, financija… MBA programi pomažu studentima da razviju vještine koje su visoko cijenjene od strane mnogih poslodavaca, a programi predstavljaju teorijski kontekst za rješavanje poslovnih problema.