Nakit i zdravlje – kako nakit koristi zdravlju?

Kako nakit koristi zdravlju

Možda ste i vi negdje čuli kako određeni nakit može povoljno djelovati na neke tjelesne funkcije, ali koliko u tome ima istine znanstvenici nisu složni. Moda je jedno, vjerovanja su drugo, a znanstvena saznanja pak treće. Svi se slažu da nakit vjerojatno ima neke psihološke prednosti, jer već kada čovjek gleda u nešto lijepo raspoloženje mu se popravlja. Ali o korisnosti nakita i njegovom povoljnom djelovanju na zdravlje postoje mnogobrojne teorije, od kojih su mnogo vrlo uvjerljive.

Tradicionalna i takozvana alternativna medicina već dugo vremena tvrde da su određeni metali koji se nose na tijelu povezani s dobrim zdravljem, iako se konvencionalna medicina uglavnom s tim ne slaže.

Nošenje prstena

Drevna vjerovanja, uključujući ona koja se bave čakrama i takozvanim energetskim meridijanima, kažu da nakit ima i izravne zdravstvene prednosti. Npr. oni vjeruju kako se na prstenjaku nalazi medijan ljubaznosti, pa ako se prsten stavi na taj prst da se poboljšava protok pozitivne energije. Dalje, vjeruje se da se u prstenjaku nalazi i čakra odgovorna za urigenitalni sustav, pa tako i seksualnu sferu, što bi značilo da nošenje prstena na prstenjaku može poboljšati i seksualni život.

Žene koje žele zatrudnjeti, vjeruje se, ne bi trebale nositi previše prstenja, jer mogu blokirati ginekološke točke.

Naušnice

Vjeruje se da bušenje ušiju i stavljanje naušnica jača imunološki sustav, te sprječava prehlade i plućne bolesti. Naušnice u ušima imaju svojevrsni akupunkturni efekt, a smatralo se kako je nošenje naušnica lijek za menstrualne i druge ženske tegobe. A zlatne naušnice u uhu vjerovalo se mogu poboljšati i intuiciju.

Narukvice

Na zapešću gdje se nose narukvice najčešće mjerimo broj otkucaja srca, što je povezano s cirkulacijom, pa se vjeruje kako narukvice pojačavaju cirkulaciju. A okrugla forma narukvica trebala bi zaustaviti energiju i smanjiti energetski gubitak. Narukvice pomažu ženama da očuvaju svoju osobnu snagu.

Osobe koje imaju nagle promjene raspoloženja, ne bi trebale nositi narukvice, jer će one potencirati takvo stanje.

Narukvice prijateljstva

Vjeruje se kako su spiralni krugovi i ispreplitanje vlakana jedan od rijetkih ukrasnih predmeta koji donosi pozitivnu energiju, a da nije od plemenitih materijala. Pojačava komunikaciju i stvara ugodno okruženje.

Ogrlice

Smatra se kako zlatna ogrlica oko vrata suptilno štiti osobu dajući umirujuću energiju i odbijajući negativne okolnosti.

Srebro i zlato

Također, vjerovalo se da zlato i srebro stimuliraju protok energije, a kako srebro ima i protuupalno djelovanje i štiti kožu. Još je najpoznatiji grčki antički liječnik Hipokrat 4 st. Pr. Kr. napisao da srebro ima antiupalne sposobnosti i da štiti od bolesti.

U nekim kulturama smatraju da srebreni prsten poboljšava cirkulaciju, te da liječi mišićne bolove. U tu svrhu koristile su se i srebrene narukvice.

Zlato ima umirujući učinak. Posjeduje toplu energiju koja smiruje i pomaže procesima izlječenja. Kada se miješa s drugim metalima oni negativno utječu na energiju zlata, pa bi se trebalo koristiti što čišće zlato.

Bakreni nakit

Za bakreni nakit se vjerovalo da donosi zdravstvene beneficije kao što su poboljšanje izgleda kože, te ublažavanje boli kod artritisa. Tako se nosila bakrena narukvica kako bi se ublažila bol u zglobu i ruci. Međutim, učinkovitost bakrenog nakita nije zdravstveno dokazana, a kritičari smatraju da bakar, a ni jedan drugi metal ne može djelovati u tu svrhu.

Drago kamenje

Za drago kamenje se također vjeruje da ima moćno djelovanje, pa čak i iscjeljujuće sposobnosti. Postoji oko 4.000 vrsta dragog kamenja ili kristala, a vjeruje se kako svaki od njih ima neke učinke na zdravlje i osjećaj. Najčešće se spominje kako drago kamenje podiže razinu energije i osnažuje određena područja.

Neki od poznatijih su:
Hematit
koji navodno nudi iscjeljenje i zaštitu od zla, te prizemljuje osobu koja ga nosi.
Heliotrop pročišćava i štiti od negativne energije.
Ametist pročišćava um i povećava usredotočenost.
Tirkiz liječi i vraća tijelo i um u ravnotežu.
Biser promiče integritet, dobročinstvo i odanost kod svog nositelja.
Rubin pomaže u emocionalnom blagostanju te povećava sreću.
Safir donosi unutarnji mir, olakšava meditaciju i potiče kreativno izražavanje.
Topaz štiti od pohlepe i donosi ravnotežu emocija.
Akvamarin štiti i donosi sreću, povećava ljubav prema sebi i samopoštovanje.
Smaragd se povezuje sa srčanom čakrom i poboljšava intuiciju.