23. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Kako se postaje nutricionist?

Kako se postaje nutricionist?

 

Često gledamo na televiziji ili čitamo tekstove u kojima nam način prehrane ili dijetni režim savjetuje nutricionist. Tko su nutricionisti i možemo li im zaista vjerovati ono što govore?

Kako se postaje nutricionist?

Jednako kao stilist. Dovoljno je da sebe proglasite nutricionistom i postajete. Termin nutricionist još uvijek nije zaštićeni pojam. Dakle, možete pročitati jednu knjigu ili završiti kraći tečaj vezan uz temu i sebe možete nazvati nutricionistom, te dijeliti svoje znanje s javnošću.

S druge strane, na Prehrambeno biotehnološkom fakultetu postoji smjer nutricionizam. Faks je zahtjevan, predmeti su raznovrsni, a studenti moraju imati dobru podlogu u matematici, kemiji i biologiji.

Na prvi pogled teško je prepoznati stvarno znanje i stručnost. Netko može toliko vjerovati u svoje teorije ili biti uvjerljiv govornik da će zvučati vrlo kompetentno iako njegove teorije nemaju nikakvo uporište. To što netko sebe naziva nutricionistom ne znači da je stručnjak i da vas može savjetovati.

Zbog toga biste sve savjete nutricionista trebali promatrati s određenom dozom opreza. I ovdje vrijedi poslovica da ja važnije tko govori, nego što govori.

Ukoliko vam treba savjet nutricioniste neka vam ne bude neugodno pitati ga za njegovo obrazovanje. Uvijek provjerite reference i slobodno odustanite ukoliko shvatite da je vaš nutricionist u stvari laik.