16. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Utjecaj glazbe na psihu

Utjecaj glazbe na psihu

Već odavno je poznato kako glazba ima moćan utjecaj na naše emocije i ponašanje. Borbene pjesme oduvijek su korištene kako bi se ojačala hrabrost, dok uspavanke pomažu uspavati djecu.

Glazbu tradicionalno koriste istočnjački iscjelitelji, a i zapadna medicina u novije vrijeme sve češće priznaje djelovanje glazbe u tretmanima liječenja nekih bolesti.

Istraživanja o psihološkim učincima glazbe pokazala su da stimulativna glazba ubrzava osnovne funkcije poput pulsa i disanja, također utječe na krvni tlak, dok umirujuća glazba usporava te iste funkcije. Naše reagiranje na glazbu, kažu znanstvenici, počinje još u utrobi. Nerođena djeca (odnosno njihove majke) koja su bila izložena violinskoj klasičnoj glazbi imala su poboljšanje motoričke sposobnosti i vještine učenja stranih jezika nakon rođenja.

Jedno Britansko istraživanje pokazalo je kako sviranje Mozarta za vrijeme predavanja, kod djee s problemima u ponašanju, ne samo da im je poboljšalo koncentraciju nego ih je i smirilo.

Lagana glazba ima sedativan učinak, a koristi se u nekim bolnicama za umirenje pacijenata prije operativnih zahvata.

Memorija starijih ljudi može se poboljšati pjevaju li, odnosno slušaju pjesme svoje mladosti.

Za opuštanje slušajte
Adagio molto e cantabilo – deveta simfonija Beethoven

Za koncentraciju
Čarobna frula Mozart

Za inteligenciju
Adagio Gran Partita Mozart

Za spavanje
Georgia on my mind Hodgy Carmichael
Za povećanje energije
The Heat is on Glen Frey