Prekovremeni rad [ KARIJERA ]

Prekovremeni rad nezdraviji za žene

Žene koje rade prekovremeno imaju veće šanse da započnu s nezdravim životnim navikama poput pušenja, ispijanja prevelikih količina kave, grickanja nezdravih grickalica i sl. od muškaraca.

Istraživanja na Sveučilištu Leed pokazala su kako žene i muškarci reagiraju dosta drugačije na prekovremeni rad.

Kao reakciju na stres koji nosi prekovremeni rad žene jedu više masne hrane, slatkiša, manje vježbaju, unose više kofeina u odnosu na muške kolege, dok je u oba spola zamijećen smanjen unos alkohola.

Dr. Darly O Connor, voditelj istraživanja kaže: »Kada se ljudi osjećaju anksiozno ili emotivno nezadovoljno, jednom riječju, kada su pod stresom, okreću se hrani, kako bi smanjili svijest o sebi, oni pokušavaju izbjegavati negativne osjećaje prebacujući misli na hranu. Ipak, prekovremeni rad na muškarce manje utječe jer oni uglavnom ne misle na više stvari od jednom, na način na koji to rade žene. Osim toga, muškarci ponekad u stvari vole raditi duže jer se na taj način osjećaju važnijima. S druge strane prekovremeni rad zaista pogađa žene, zbog toga što njihov posao u stvari ne završava kada dođu kući, nego se tamo nastavlja gotovo jednakim intenzitetom».