20. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

10 savjeta za zdravu obitelj [ ZDRAVLJE ]

Zdravlje vaše djece u velikoj mjeri ovisi o vama, jer djeca prirodno razvijaju jednake zdravstvene navike kao njihovi roditelji...

10 savjeta za zdravu obitelj

Zdravlje vaše djece u velikoj mjeri ovisi o vama, jer djeca prirodno razvijaju jednake zdravstvene navike kao njihovi roditelji.

Ako želite da vam djeca odrastu zdrava i sretna, tada ih tome trebate naučiti svojim primjerom.

-1- Budite dobar uzor

Svojoj djeci možete pokazati primjerom kako sjedilački način života nije dobar. Aktivirajte se, manje vremena provodite ispred televizora i smanjite unos nezdrave brze hrane.

-2- Sjedite i jedite kao obitelj

Unatoč užurbanom rasporedu trebali biste pronaći vremena za svakodnevne zajedničke obroke.

-3- Neka tjelovježba postane obiteljska aktivnost

Vaša djeca će radije vježbati ako i vi vježbate, posebno ako tjelovježbu pretvorite u zabavnu obiteljsku aktivnost.

-4- Ograničite vrijeme za TV i kompjuter

I odrasli i djeca previše vremena provode za računalom i ispred televizora. To može voditi do debljanja i drugih problema vezanih uz sjedilački način života.

-5- Naučite djecu kuhati

Drugi način, osim zajedničkih obroka, da provedete kvalitetno vrijeme sa svojim djetetom je da ih uključite u pripremu obroka. Neka idu s vama u nabavku namirnica, objasnite im zbog čega birate određene vrste i sl. sve do posluživanja.

-6- Nemojte nagrađivati djecu hranom

Iako je vrlo jednostavno za nešto dobro što su napravili kupiti djeci sladoled ili slatkiš, pronađite drugi način za motivaciju. Odvedite ih u kino, na predstavu, omiljeni sportski teren ili dopustite im da prijatelji prespavaju kod njih.

-7- I brza hrana neka bude zdrava

Brzu hranu ne možemo izbjeći, ali se ipak možemo odlučiti za koliko-toliko zdravije opcije.

-8- Na stolu držite voće umjesto slatkiša

Jagode, trešnje, višnje, suhe grožđice… Postoji mnogo opcija, a sigurno će se i vašem djetetu svidjeti neko voće. Nemojte ga kljukati ružnom hranom i onom koju ne voli, nego pronađite zdrave verzije onoga što voli.

-9- Naučite dijete o porcijama

Budući su restorani koji nude veće porcije i posjećeniji dijete bi moglo steći dojam da je više bolje. Objasnite mu veličine porcije i učite ga pravilnoj uporabi pribora.

-10- Ako vaše dijete ima problem s težinom nemojte ga ignorirati

Najgore što možete napraviti je optuživati dijete da je proždrljivo ili slično. Umjesto toga zakažite sastanak s nutricionistom, neka vama, ali i djetetu objasni kako bi se trebalo zdravo hraniti.