Simptomi poremećaja u prehrani [ ZDRAVLJE ]

Simptomi poremećaja u prehrani

 

Glavni simptom koji može ukazivati na poremećaje u prehrani je mršavost, koja ponekad postaje toliko izražena da ugrožava zdravlje i normalne tjelesne funkcije. Najčešće pogađaju mlađe djevojke, ali poremećaji u prehrani mogu se pojaviti i kod muškaraca, te kod svih dobnih skupina. Ni jedna socijalna ili etnička skupina nije izuzeta.

Ovo su simptomi poremećaja u prehrani:

– Značajan gubitak težine

– Pogrešna predodžba tijela i vlastitog izgleda

– Opsesija kalorijama i hranom

– Preokupacija samokontrolom

– Izolacija, povučenost i gubitak prijatelja

– Ekscesivno vježbanje

– Emotivne reakcije

– Tajno povraćanje ili korištenje purgativa

– Poremećaji menstrualnog ciklusa

Manje spominjan poremećaj u prehrani od anoreksije je bulimija. Ovo stanje karakterizira prejedanje, te nakon toga namjerno povraćanje, a ponekad korištenje laksativa i purgativa. Može se razviti u bilo kojoj dobi iako se najčešće pojavljuje epizodno slijedeći anoreksiju. Bulimija može ostaviti ozbiljne dugoročne posljedice poput oštećenja stomaka, zubi (jer kiseline prilikom povraćanja uništavaju zubnu caklinu), ispadanje kose i sl.

Kod bulimije su prisutni dodatni znakovi:

– Osoba jede velike količine hrane, a ne deblja se

– Redoviti odlasci u kupaonicu nakon obroka

– Tajno ponašanje

– Vrlo nisko samopouzdanje

Poremećaji u prehrani se liječe na različite načine, a najčešće kombinacijom liječničke i psihijatrijske pomoći.

Tretmani uključuju self-help pristup i kognitivnu bihevioralnu terapiju koja oboljelima pomaže u razumijevanju njihovog stanja i uči ih kako promijeniti stav i ponašanje.

Ozdravljenje je dugoročan proces. Tek oko 50 % osoba se potpuno oporavi nakon terapije, ali sljedećih 30 do 40 % ih može voditi normalan život uz povremena liječenja. Kod 10 % osoba anoreksija ostavlja teže posljedice i nemoguće je potpuno popraviti učinjenu štetu.