Kako se suočiti s osobnom financijskom krizom [ KARIJERA ]

Kako se suočiti s osobnom financijskom krizom

 

 – Nezaposleni bez ušteđevine –

Mnogi i dok rade imaju minuse po karticama i računima, a za štednju nisu nikada imali dovoljno novca. Jednostavno uvijek postoji nešto što je u tom trenutku važnije od štednje. Kada u takvoj situaciji ostanete bez posla, što napraviti? Kao prvo, zaboravite na otplatu duga.

Ali istovremeno i na sve pa čak i male luksuze, ako ih se tako može nazvati… S obzirom na uvjete, ne znate koliko ćete dugo biti bez posla te je potrebno od prvog dana smanjiti sve troškove na minimum. Budite iskreni prema onome što vi želite i što vam stvarno treba. Kartice i kredite otplaćujte što možete redovitije. Ne trebate sada pokušavati sve otplatiti unaprijed, ali pokušavajte biti redoviti bar s onim minimalnim uplatama koje se od vas očekuju kako ne biste uzrokovali troškove opomena i zateznih kamata.

Daljnje trošenje na kartice nastavite samo ukoliko bude neophodno. O kreditima, koje ćete ionako teško dobiti s obzirom na nezaposlenost, jako oprezno razmišljajte. Posebno ako kao osiguranje plaćanja dajete nešto bitno poput kuće, stana…  Dakle, najvažnije je da nakon otkaza promijenite svoj stil života i od prvog dana apsolutno pazite na svaku potrošenu kunu, više nego ikad.

Iako ćete često čuti da prihvatite bilo kakav posao, vjerojatno ćete shvatiti kako uopće nije lako dobiti nekakav posao. Za sva radna mjesta postoji oštra konkurencija.

– Ne možete prodati stan –

Mnogi su prije nekoliko godina kupovali stan s namjerom da je to nešto za cijeli život. Čak i onima koji su možda tako razmišljali, u međuvremenu su se desile promjene u životu. Neki su se našli pred razvodom te im je stan postao preveliki, kao i rata kredita, dok su drugi proširili obitelj i trebaju veći stan. U međuvremenu se situacija na tržištu promijenila te čak i ako ne ulazimo u problematiku cijena, problem predstavlja pronaći kupca jer se tržište jako usporilo. Dakle teško je pronaći kupca, a teško je i prodati stan po cijeni koja će pokriti hipoteku. Najvažnije je ne prestati plaćati rate, bez obzira koliko visoke bile.

Ako se želite preseliti, ali ne morate hitno, onda napravite dobru procjenu situacije. Koliko stan vrijedi, što s razlikom, i što mislite u kojem će se smjeru kretati tržište. Ako se trebate preseliti i stan možete prodati po vrijednosti koja će pokriti hipoteku već ste u prednosti. Ako nije dovoljan za skidanje hipoteke, morate odlučiti što ćete s ostatkom duga i kako ćete ga riješiti. To ne mora biti nesavladiva prepreka, posebno ako selite u dio grada ili grad u kojem su cijene niže, ili ste uspjeli zbog recesije postići bolju cijenu novog stana. U tom slučaju možda će vam nova rata biti manja i isplati se pokriti gubitak na starom stanu.

Ako razmišljate o iznajmljivanju tog stana uzmite u obzir da vrlo rijetko najamnina pokriva kreditnu ratu. I u tom ćete slučaju biti u manjku. Tu je i problem pauza u iznajmljivanju kao i trošak održavanja.

Bitno je da realno sagledate situaciju i da se informirate o kretanjima cijena, kako u području gdje imate stan tako i onom gdje kupujete stan. Ako vam je stan postao prevelik i prevelika rata kredita, nemojte odugovlačiti. Možda vam se sada čini da ćete izgubiti ako prodate veći i kupite manji stan, ali dobro razmislite u kakvoj ćete situaciji biti ako se isto nastavi kroz nekoliko godina. Ipak, nemojte se ni prebrzo odlučivati, nego dobro sagledajte u kojem smjeru će se kretati tržište, kako ponovno ne biste donijeli pogrešnu odluku.

– Što s životnim osiguranjem ili uplatama u mirovinski fond u razdoblju krize? –

Ako je kriza utjecala na smanjenje vaše plaće vjerojatno će vam u rezanju troškova osiguranje i mirovina biti u prvom planu. Oni se ionako odnose na budućnost. Vjerojatno ste se iznenadili zbrajajući uplate za osiguranja i mirovinu. Tu su životno osiguranje, obavezno auto i kasko osiguranje, osiguranje stana, treći stup mirovine, dopunsko zdravstveno…  Ako već morate smanjiti troškove budite oprezni i nemojte brzo donositi odluke. Ako vam neko osiguranje nije trebalo do sada ne znači da neće i u skorijoj budućnosti.

Procijenite koji rizik najlakše možete sami podnijeti. No, sada kada vidite kako situacija nepredvidiva može biti, ipak bi rezanje tih troškova trebali ostaviti kao zadnju mogućnost. Sa smanjenom plaćom, a bez osiguranja i manja nezgoda će značiti financijsku katastrofu. Nastavite plaćati ove stavke kao da se radio o nečemu što morate što dulje.

Vezano:

Kako najbrže izaći iz dugova? [ KARIJERA ]