Online vs. klasično obrazovanje i usavršavanje [ KARIJERA ]

Online vs. klasično obrazovanje i usavršavanje

Dok je ne tako davno online obrazovanje i usavršavanje bilo rijetko, situacija se promijenila te se sve više uspoređuje, te bira između ova dva načina usavršavanja.

Zašto ovakav način studiranja uzeti u obzir? Razloga je bezbroj, neki od najčešćih su:

  • želja za studiranjem i diplomom nekog određenog sveučilišta,
  • tražite program koji će vam odgovarati vremenom i koji možete prilagoditi svome rasporedu
  • tražite program na globalnoj razini kako biste pronašli najbolji omjer kvalitete i cijene
  • želite istovremeno usavršiti i strani jezik
  • u vašem mjestu nema programa koji želite, a putovanje i smještaj u mjestu gdje postoje ovakvi programi vam je komplicirano, kako zbog vremena tako i zbog troškova
  • studija provedena za razdoblje od 1996.-2008. pokazala je da kod obrazovanja odraslih osoba, studenti pokazuju bolje rezultate online nego klasičnim usavršavanjem.

No, u čemu su značajne razlike između klasičnog (offline) i online obrazovanja?! Ovo su neke od najčešćih tvrdnji (točnih i netočnih) koje se vežu uz online obrazovanje:

– Online  obrazovanje se ne može uspoređivati s klasičnim obrazovanjem –

NETOČNO!

Studija koja se bavila studentima u Americi u razdoblju od 1996-2008. pokazala je da online obrazovanje nije samo „bolje učiti išta nego ništa“ nego je sustiglo klasično obrazovanje i čak ima tendenciju da ga prestigne.

Online alati za učenje poput video streaming, e-maila, instant poruka i telekonferencija razvijaju komunikacijske vještine koje su modernom poslovnom čovjeku izrazito potrebne. Upravo zbog takvog oblika učenja, online ima konkurentske prednosti pred offline predavanjima.

– Diploma koju dobijete online nije važeća –

NETOČNO!

Ova tvrdnja nije točna ukoliko se radi o ustanovi koja je akreditirana za izvođenje programa. Stoga to posebno provjerite. No, situacija je ista i s klasičnim studiranjem, jer i klasične obrazovne usluge moraju biti odobrene od nadležnih institucija.

– Postoje prednosti koje ima klasično studiranje koje online ne može sustići –

TOČNO!

Bez obzira na prednosti online studiranja, online obrazovanje ne može ponuditi interakciju s profesorima kakvu ima klasično obrazovanje, kao i upoznavanje i širenje poznanstava. Iako umrežavanje putem društvenih mreža nudi i online druženje te veze nisu toliko čvrste kao offline. No, s druge strane ovakvi programi su jeftiniji, prilagodljiviji vašem radnom vremenu, a često ćete dobiti i karijerne savjete.

– Online diplome su trend i u budućnosti neće biti važeće –

NETOČNO!

Otkad je prvi online MBA program krenuo 1987. postali su uobičajena i sve više zastupljena pojava. Do sada nije se povuklo pitanje ukidanja takvog načina školovanja. Upravo suprotno sve više fakulteta nudi i online usavršavanje. Koncept školovanja se s online učenjem promijenio zauvijek i teško da će se vratiti u stare okvire.

Iako online obrazovanje djeluje kao novitet, on to ustvari i nije. I prije njega postojali su oblici dopisnog studiranja, učenja daljinu i slično… University of London je još 1858. počeo s obrazovanjem na daljinu.

– Poslodavci na online diplome drugačije gledaju –

NETOČNO!

Mnoge osobe nemaju vremena za klasičan oblik obrazovanja, a online obrazovanje sugerira poslodavcima da se radi o osobama koje su spremne raditi puno radno vrijeme i istovremeno se usavršavati!

Naravno da će percepcija ovisiti i o poslodavcu, no u tom slučaju to nije jedino mjerilo. Netko će gledati rok studiranja, netko prosjek, netko kvalitetu i snagu fakulteta. To je stvar subjektivne procjene, ali nikako općeg stava.

Online programi štede vrijeme, ali oni nisu besplatni i neće se završiti sami od sebe. Oni će od vas zahtijevati angažman jednak kao i klasično studiranje, samo što vi možete birati vrijeme. Ako očekujete da će online studiranje biti lagano vrlo vjerojatno ćete odustati i nećete stići do željene diplome. Morate pristupiti ozbiljno i online studiranju kako to ne bio  uzalud bačen novac.

Sažetak

I klasično i online usavršavanje i obrazovanje ima brojne prednosti. Dok će neki smatrati da je online usavršavanje manje kvalitetno, drugi će to vidjeti kao prednost i znak da osoba širi vidike. Prednosti klasičnog obrazovanja su već poznate, no, online obrazovanje nudi pristup segmentima usavršavanja koja mnogima ranije nisu bila dostupna. Istovremeno se usavršava strani jezik, upoznaju nove kulture, online obrazovanje omogućuje užu specijalizaciju.