Kako preživjeti na poslu koji ne volite

      Nema komentara na Kako preživjeti na poslu koji ne volite

Oglas

Kako preživjeti na poslu koji ne volite

U određenom trenutku života mnogi se nađu u situaciji da rade posao koji ne vole. Razlozi mogu biti različiti: radne kolege su očajni, šef je histeričan, uvjeti vam ne odgovaraju, plaća je mala, vrijeme sporo prolazi, dosadno vam je, radite ono što ne volite… Za mnoge prva reakcija bi bila pobjeći s tog posla, odnosno dati otkaz, no pronaći novi posao nikada nije lako. Stoga se za početak pokušajte organizirati i izvući najbolje od ovog što imate dok ne odlučite što dalje.

karijera_2

–    Sada ste tu –

Bez obzira da li ste prihvatili posao misleći da se radi o nečemu drugom ili zato što morate platiti režije i hranu i niste imali drugog izbora, sada ste na tom poslu i povremeno se prisjetite razloga zašto ste tu. Kada se sjetite razloga lakše ćete tolerirati situaciju. Prisjetite se i cijelog procesa traženja posla, slanja mnogih zamolbi, testiranja, razgovora… Posao ste prihvatili iz nekog razloga i podsjetite se svako malo na njega. Ako taj razlog više ne vrijedi onda možete razmišljati i o promjeni posla, odnosno otkazu.

karijera_3

–    Što zaista želite –

Ponekad vam pogrešan ili loš posao može pomoći da otkrijete što zaista želite raditi, a što ne. Ako vas šef neprestano kritizira, i to vam smeta, treba vam posao gdje imate više slobode. Nemate izazova, idući put tražite posao koji nudi perspektivu, a ne točno definirane poslove.

karijera_4

–    Koji su motivi za ostati na poslu –

Ako ste još uvijek na tom poslu, postoje razlozi zbog kojih niste dali otkaz. Koji su to razlozi? Važno je da ste načisto s tim, kako ne biste neprestano vrtjeli isti film u glavi i mučili se. Kada pobrojite prave razloge, lakše ćete podnositi taj posao.

karijera_5

–    Napravite razumne izbore –

Kada znate koji su motivi zašto ste još uvijek na tom poslu, odlučite se da li su dovoljno jaki. Ako jesu, onda nema potrebe da se i dalje oko toga mučite, a ako nisu dat ćete otkaz. Neka odluka bude svjesna, hladne glave i neka bude vaša odluka.

karijera_6

–    Nakon određenog vremena ponovno provjerite odluku –

Ako ste u jednom trenutku odlučili ostati jer ste imali dobre razloge to ne znači da je zauvijek tako. Nakon određenog vremena ponovno sjedite i valorizirajte sve što vas drži na tom poslu i alternative. Možda su se otvorile neke nove mogućnosti koje podsvjesno ignorirate. Možda se sada možete preseliti u drugi grad ili državu? Možda imate dovoljno iskustva za bolji posao? Možda ste u međuvremenu završili usavršavanje ili naučili neki jezik?

karijera_7

–    Dajte si oduška –

Bez obzira kakvi se osjećaji na poslu pojavljivali nemojte ih zadržavati samo u sebi. No, to ne znači da cijelo popodne trebate pričati o svome poslu. Prošetajte s posla do kuće, ako u uredu postane prenaporno otiđite na pauzu… Pronađite način da izbacite emocije te da nakon toga zaboravite na posao i uživate u ostatku dana. Zar to nije jedan od razloga zašto radite taj posao?

karijera_8

–    Budite realni –

Nitko ne očekuje da strašno volite svoj posao, ali dajte mu priliku. Pokušajte pronaći načine da se uklopite. Možda se i situacija smiri. Možda imate previsoka očekivanja.

karijera_9

–    Koncentrirajte se na pozitivno –

Većina poslova ma kako loša bila ima i nešto dobro, vi se fokusirajte na to. Možda zanimljive kolege, mogućnost učenja, stjecanja iskustva, upoznavanja novih ljudi, fleksibilno radno vrijeme…

Odgovori

*