Prvi dan na novom poslu [ KARIJERA ]

Prvi dan na novom poslu

Prvi dojam je jako važan. U nekoliko prvih dana drugi će stvoriti dojam o vama koji će vas pratiti cijelo vrijeme. Većina poslodavaca ne očekuje da odmah dođete sa odličnim idejama i rješenjima, ali očekuju da ćete se uklopiti u ostatak tima.

Evo nekih savjeta kako prve dane učiniti lakšima, uklopiti se i ostaviti pozitivan dojam:

Odjenite se profesionalno
Svi će prvo primijetiti kako ste odjeveni. Raspitajte se unaprijed kakav je dress code u novoj firmi. To ćete vjerojatno uočiti i kod dolaska na razgovor za posao. Nemojte se odjenuti ležerno, čak iako vam se čini da su svi tako odjeveni.

Ostavite svoja uvjerenja kod kuće
Izbjegavajte iznošenje svojih stavova o politici, religiji i drugim društvenim pitanjima. U početku je uvijek bolje više slušati nego govoriti. To ne znači da trebate šutjeti, ali držite se lakših tema i bez jakog argumentiranja.

Ostavite svoje privatne poslove kod kuće

Jako loš dojam ostavit ćete i na šefa i na suradnike ako primijete da tračate na telefon, obavljate privatne razgovore, provjeravate e-mailove ili surfate internetom. Bar dok ne shvatite kakvo je nepisano pravilo u uredu prema takvim poslovima, ostavite ih kod kuće.

Poštujte radno vrijeme

Krenite ranije, pripremite se na moguće zastoje, nemojte kasniti. Kašnjenje već prvi dan na poslu ne ostavlja dobar dojam, čak suprotno.

Naravno da je iznimno važno da se prvi dan na poslu pojavite na vrijeme. Ali jednako je važno da i tijekom dana ne odlazite s posla kao i da ostanete do kraja radnog vremena. Čak i ako ste sve završili i mogli bi otići, pronađite nešto što ćete raditi i u početku striktno poštujte radno vrijeme. Na taj ćete način izbjeći pritužbe onih koji se ovako ponašaju. Također, nemojte u prvih mjesec dana izostati s posla 5 dana. Bez obzira na razloge, dojam će biti loš.

Izbjegavajte uredske tračeve i problematične osobe
Ako se odmah u početku ne ogradite od tračeva poslije bi mogli imati probleme. Iako tračevi nisu nikad poželjni još je gore upuštati se u njih dok nemate dovoljno informacija i potpuniji dojam kako o osobi koju tračate tako i o onoj s kojom tračate. Također, ako se u to upustite već ste na početku izabrali grupu s kojom ćete se družiti i poslije će biti teško promijeniti je, čak i ako shvatite da ste pogriješili. Iako se pravilo čini logičnim, teško ga je poštivati i lako se uvučemo u takve razgovore, a ništa vam ne može nanijeti toliko štete kao ovo. Ako netko počne s ovakvom temom, ljubazno se nasmiješite i promijenite temu.

Pamtite imena kolega i nadređenih

Ako vam je to inače teško zapišite dok imate priliku, slušajte druge kako se oslovljavaju, te ako ste neko ime zaboravili, obratite pažnju kada se netko obraća toj osobi.

Na pauzi se družite, ali nemojte forsirati

pokažite da ste društveni, ali to ne znači da se bez poziva priključite nekom uskom krugu. Ako oni imaju svoje navike, nemojte forsirati. Najbolje je u grupi pitati nešto o ručki, tako ćete vidjeti zainteresiranost kolega za zajedničkim obrokom.

Prvi tjedan na novom poslu

Ako vas traže dodatne dokumente, donesite.

Organizirajte svoje radno mjesto i držite ga urednim. Nemojte pretjerivati sa privatnim stvarima na stolu.

Očekujte uhodavanje prvi tjedan. Pamtite svoje obveze i odgovornosti, što se od vas očekuje.

Radite bilješke o onome što učite, kao i sve detalje koji će vam poslije biti potrebni.

Nemojte očekivati niti nakon prvog dana niti nakon prvog tjedna da će vam sve biti jasno i da ćete moći preuzeti sve obveze za koje ćete biti zaduženi. To je proces koji traje i za koji treba vremena. Na početku je bitno da pokažete odgovornost i spremnost na učenje.