Kako saznati kada mi je imendan?

Ime i prezime koje su nam dali naši roditelji jedna je od vrijednijih tekovina koju imamo. Prezime smo vjerojatno naslijedili, a ime su nam dali naši roditelji. Od trenutka rođenja, to ime označava naš identitet

Treba li prati zidove prije bojanja

Većina proizvođača boja savjetuje da bi trebalo prije bojanja zidove očistiti na neki način, ako ništa drugo bar blagim deterdžentom i vodom. Međutim, moderne boje su u pravilu jako kvalitetne pa dobro prijanjaju na gotovo svaku površinu i dobro prekrivaju, tako da odluka hoćete li prati zidove prije nanošenja nove boje ili ne ovisi samo o vama. Ipak, najbolje će izgledati na površini koja je savršeno čista i glatka.

Kako sačuvati plodnost do 40-tih

Možda se još uvijek ne vidite kao majku, možda niste stekli materijalne uvjete za dijete ili jednostavno još nište pronašli pravog partnera, ali ako želite dijete jednom u budućnosti na neke stvari trebate misliti na vrijeme.

Savjeti da što lakše preživite trudnoću

Iako se za trudnoću kaže kako je blaženo stanje, rijetke su žene koje je tako zaista i dožive. Mučnine, anksioznost, hormonalne promjene, debljanje, napetost, bolovi u leđima, ali zabrinutost oko rasta i razvoja bebe, svakako narušavaju unutarnji mir trudnica. Ispod su neki savjeti koji vam mogu pomoći da bar malo ublažite sve te tegobe.

Uzgoj suncokreta u teglama

U zatvorenom prostoru suncokret možete uzgajati u bilo koje doba godine, ako im kreirate pravo okruženje. Pravilan položaj tegli, gdje će dobivati dovoljno jake svjetlosti najmanje 6-8 sati dnevno može osigurati rast suncokreta i u zatvorenom.

Zamjena za jaja u receptima – Što umjesto jaja?

Jaja su naizgled neizostavna namirnica u mnogim receptima. Pomažu da se tijesto dobro digne, spajaju sastojke, dodaju vlažnost i bogatu teksturu tijestu. Da biste uspješno zamijenili jaje u nekom receptu najvažnije je razmisliti o ulozi koje jaje ima u tom receptu. Također, uzmite u obzir okus, radi li se o slanom ili slatkom jelu, želite li samo imitirati teksturu jaja ili vam treba kao hranjivi sastojak?!

Mjerenje bez vage

Mjerenje bez vage ponekad je potrebno čak i onima koji redovno koriste vagu, budući da se pojavi situacija u kojoj se potrošila baterija od vage, ili da iz nekog drugog razloga trenutno vaga nije dostupna. Ovakvo mjerenje nije precizno, no, za mnoge recepte se može koristiti.

PLODNOST i GODINE (kod muškarca i žena)

Godine su jako važan faktor plodnosti za oba spola. Kod žena je dob gotovo najvažniji faktor koji najznačajnije utječe na šanse za trudnoću i rađanje djeteta. Najveće su šanse za trudnoću kod žena dobi 20 do 35 godina i muškaraca do 40 godina. Naravno i žene i muškarci nakon te dobi imaju šanse svakako za trudnoću, ali se ona smanjuje.

Prehrana (dijeta) za povećanje plodnosti

Prehrana može imati veliki utjecaj na plodnost. Ne samo da utječe na šanse začeća kod žena nego i kod muškaraca zdrava prehrana povećava kvalitetu i kvantitetu sperme. Stoga se morate osigurati da oboje jedete pravilno, a sljedeće stvari dodatno će povećati vaše šanse za trudnoću.

Anemija u trudnoći

Nizak nivo hemoglobina, tvari koja prenosi kisik, uzrokuje pojavu poznatu pod nazivom anemija. Nedostatak željeza prilično je česta pojava u trudnoći. Upravo zbog toga, potrebno je često raditi analize krvi da bi liječnik na vrijeme uočio pojavu anemije i poduzeo potrebne mjere. Prvi test krvi (krvna slika) obično se radi u 12. tjednu trudnoće, a zatim se ponavlja u drugom i trećem tromjesečju.

Trik kako uzgojiti DRVO ŽADA (Crassula, krasula, stablo novca)

Svi oni koji su probali uzgojiti drvo žada vjerojatno se iznenade kada pročitaju kako se ovo smatra jednom od najlakših biljaka za uzgoj. U većini slučajeva, nakon što kupite drvo žada, redovito ga zalijevate, nakon nekog vremena otpadne mu lišće, a biljka propadne. Ipak, svi pričaju kako je ovo drvo lako uzgajati?

Sirup od limuna

Sirup od limuna odličan je način da sačuvate višak limuna ukoliko imate vlastiti limun, ali možete ga praviti i namjerno od kupovnog limuna jer je stvarno korisna namirnica za kuhinju te ima raznoliku mogućnost uporabe.

Koliko dugo se kuha riža

Možda će vas iznenaditi kako ne postoji univerzalno vrijeme kuhanja riže, jer se riže razlikuju po svome obliku, tipu, koliko je isušena, a o tome ovisi i duljina kuhanja. Najbolji način da ne prekuhate rižu, ali i da ne ostane previše tvrda je da slijedite upute s pakiranja. Ipak, ispod donosimo osnovne smjernice koliko dugo kuhati rižu ovisno o tipu riže, ako ste izgubili pakiranje ili ne možete pronaći upute za pripremu.

Objavljeno
Kategorizirano kao COVER LIVING

KOLIKO DUGO SE KUHA ŠPINAT i 3 jednostavna načina pripreme špinata

Špinat je visoko vrijedna namirnica, a opet dosta jednostavna za pripremu, bilo da ga kuhate u vreloj vodi, kuhate na pari ili pirjate. U svakom slučaju ovo zeleno povrće skuhat ćete u samo nekoliko minuta, a izvrstan je i vrlo raznolik prilog uz sva jela, ali može se poslužiti i samostalno u bezmesnom obroku. Bilo na koji način da ga pripremate, uvijek je odličnog okusa.

Trudnoća u pedesetim » Preko 50 godina

Prosječna dob menopauze žena je 51, ali se obično događa između 45. i 55. Međutim, kvaliteta jajašca obično nije dovoljno kvalitetna za oplodnju zadnjih 5 godina prije menopauze, pa je jako teško zatrudnjeti i 5 godina prije nego žena uđe u menopauzu.

Trudnoća u četrdesetim » 45 – 49 godina

Nakon puberteta broj jajašca se smanjuje sa svakom godinom za oko 1.000. Pretpostavlja se da žena s trideset godina ima još oko 12% broja jajašca s kojima je rođena. S 37 godina pretpostavlja se da ima tek oko 3%. Točan broj jajašca koji vam je ostao nakon četrdesete ovisit će o brojnim faktorima poput genetike i životnog stila koji ste vodili. Nakon ulaska u menopauzu (da nemate menstruaciju više od godinu dana) više nije moguće zanijeti prirodnim putem. Međutim, i prije toga dok još imate uredne cikluse vjerojatno više niste plodni. U razdoblju predmenopauze imate cikluse i jajašca, ali ta jajašca nisu plodna. Zbog toga postoji teoretska mogućnost da žena ostane trudna ako je kojim slučajem ostalo neko plodno jajašce, ali uglavnom nije.

Trudnoća u tridesetim » 35 – 39 godina

Do 35. godine većina liječnika preporuča prije umjetne oplodnje da žena pokušava zatrudnjeti godinu dana. Nakon 35 godine to razdoblje se smanjuje na šest mjeseci. Najveći problem za neplodne parove je to što odgađaju liječenje, međutim postoji razlika u uspjehu umjetne oplodnje žena u kasnim tridesetim i ranim četrdesetim godinama.

Trudnoća u dvadesetim » 25 do 29 godina

Iako žene koje vole fitnes i u dobroj su formu, lako se oporavljaju nakon poroda u bilo kojoj dobi, dok ste još uvijek u dvadesetim, porod i postporođajni oporavak su lakši. Dugoročno gledano na zdravlje, prema nekim studijama, ako zatrudnite u dvadesetim smanjujete rizike raka dojke i raka maternice. Stručnjaci misle da hormonalna promjena koja se pojavljuje za vrijeme ovulacije, može povećati rizike razvoja ovih dviju bolesti, a poveznica je da što ste više trudni manje ovulacija imate.

Trudnoća u dvadesetim » 20 – 24 godine

Ovo su vaše najplodnije godine. Vaše mjesečnice su vjerojatno redovite, i većina ih je, ako ne i sve s ovulacijom. Žene između 20 i 24 u prosjeku imaju šanse za zatrudnjeti svaki mjesec oko 20 posto ukoliko dođe do nezaštićenog odnosa.

KAVA U TRUDNOĆI i ostale stvari koje trebate i koje ne trebate raditi u trudnoći

Samo nekoliko promjena u trudnoći može poboljšati vaše i zdravlje djeteta. Ispod je popis stvari koje trebate raditi u trudnoći, onih koje ne smijete, te onih koje trebate izbjegavati. U svakom slučaju, svaka trudnoća je posebna, te ne vrijede uvijek općenita pravila, pa o svakoj stavci s popisa razgovarajte sa svojim liječnikom.

Klokanice za bebe – Kako odabrati nosiljku za bebe

Nošenje djeteta je odlična praksa s kojom ćete usrećiti i sebe i dijete. Male bebe i manja djeca obožavaju biti nošena na prsima, a dvogodišnjaci i trogodišnjaci se neizmjerno vesele nošenju na leđima. Vaše dijete će se osjećati odlično, bit će blizu majke i zadovoljno, a vi nećete osjećati stvarnu težinu djeteta, uz to ruke će vam biti slobodne.

Kako prepoznati plodne dane

Odmah na početku treba razjasniti da plodne dane ne možete prepoznati, nego možete naučiti prepoznati ovulaciju, a plodni dani se tada računaju prema ovulaciji. Plodni dani su 4 dana prije ovulacije, i dva dana nakon ovulacije.