Poslovno odijevanje [ KARIJERA ]

U poslovnom svijetu još uvijek bolje prolaze osobe koje se odijevaju prema starim uredskim pravilima. Možda  zbog toga što dojam o nekome donosimo brzo, ili zbog toga što više povjerenja imamo ako netko izgleda ozbiljnije ili je to samo navika… nije niti bitno. Ne trebate se ukalupiti, ali želite li ostaviti dobar dojam na poslovne partnere morate se pridržavati nekih pravila.

Uredska moda je još uvijek klasična, stroga i definirana. Međutim, to vrijedi samo za određene poslove. Naravno da ćete odijevanje prilagoditi situaciji i poslu. No, nemojte misliti ako je vaš posao isključivo kreativne prirode da se ovo ne odnosi na vas. Možda imate veću slobodu u odijevanju, ali ne preveliku.

Ako ste tek počeli raditi držite se neke sredine, nije dobro izgledati neprofesionalno, ali nemojte niti pretjerivati kako vas ne bi pitali jeste li ste krenuli  negdje na pogreb.

Ako znate što vas taj dan očekuje na poslu odijevanje prilagodite tome. Ako ćete radni dan provesti za stolom možete doći ležernije odjeveni, u odjelu od jeansa, nekim dobrim hlačama ili suknji i džemperu.  Eventualno, traperice možete kombinirati s košuljom ili sakoom.

Ako imate neki važan sastanak ili primate klijente bolji izbor je odijelo. Uniformiranost i klasičnost daju dojam profesionalnosti, pa čak i autoriteta. U taj outfit možete ubaciti tek po neki detalj koji će odavati osobnost, ali opet ništa pretjerano. Recimo nekakav nakit.  I što je sastanak važniji odijelo će u pravilu biti tamnije.

U svakom slučaju držite se uvijek «mirnijih» boja, kao što su bordeaux, crna, smeđa, tamno plava ili tamno siva. Osim njih možete se osloniti i na bijelu, ledeno plavu i crvenu – njih naravno uvijek kombinirajte s nekom neutralnijom. Boja će ovisiti i o godišnjem razdoblju.

Što se tiče obuće, ako je radno okruženje tradicionalnije najbolji izbor su zatvorene cipele, s petom ili ravne.  I čizme mogu doći u obzir, ali pazite da se ne ističu previše jer će odavati dojam agresivnosti.

To su osnovne odrednice s kojima ne možete pogriješiti. Dalje sve ovisi o vašem stilu i smislu za odijevanje. Idealno je kombinirati klasično i moderno na svoj način. Ako je odijelo klasičnog kroja, boja i uzorci mogu biti moderniji. Međutim, «otkačen», poseban ili totalno drugačiji stil nije preporučljiv. Umjesto originalno izgledat ćete kao da ste tu zalutali.

I još nešto što nikako ne smijete, a to je izgledati kao da ste se spremili za izlazak ili još gore za plažu.

Odjeća ne smije biti preuska, izazovna, prozirna, golih leđa, suknja ne treba biti prekratka. Ni ljeti nemojte nositi otvorenu odjeću, to jednostavno nije pristojno.

Što se tiče muške mode, situacija je, naravno, jednostavnija. Odijelo ili samo košulja ovisi o poslu i radnom danu. Osobnost ćete izraziti kroz boju košulje te izbor kravate. Tu budite oprezni jer  preagresivna kravata ili s čudnim porukama je simpatična, ali nikako nije profesionalna. I obavezno uvijek izaberite cipele, tenisice nisu ni u kom slučaju dobar poslovni odabir.

Nove trendove poslovne odjeće potražite na linku ispod

Moda za ured

Odijevanje za posao kod žena

Ovo je jedno od područja gdje vlada vječito neslaganje, ali jednako tako i zbunjenost. Osim toga, odjeća za posao će ovisiti o regiji, klimi, branši, poduzeću i mnogim drugim faktorima.

Poslovna odjeća nije uvijek zabavna i ne dopušta mnogo prostora za kreativnost, ali s druge strane ako kupite par dobrih i kvalitetnih komada, ne morate se stalno opterećivati šopingom i kupovinom novih stvari.

Zbog čega je važno odijevati se poslovno , bez obzira na vaš osobni stil.

Zadnji put kada sam bila u cirkusu došao je mađioničar u crnom odijelu s leptir mašnom i s njim njegova pomoćnica koja jedva da je i bila odjevena. Kratka minica i grudnjak. Odjeća je govorila kako je mađioničar umjetnik, netko tko je tu da pokaže što zna raditi, a ona da pokaže svoje tijelo, kako bi mađioničar manje primjetno mogao izvoditi svoje trikove.

Jednako je i u poslovnom svijetu, ako previše pokazujete svoje tijelo, ono odvlači svu pažnju drugih ljudi, te ono što znate i umijete nemate priliku pokazati. Kada se žena odijeva za posao prikladno, ona svima oko sebe govori kako očekuje od drugih da je cijene kao razumno biće, s njenim vještinama i sposobnostima, intelektom i emocijama, a ne kao „komad mesa“.

Iz toga se da izvući zaključak kako je najbolja odjeća za posao ona koja je neutralna, te koja dopušta da pokažete svoje sposobnosti, umjesto da odjeća privlači pažnju.

Kada se neke žene prijavljuje za posao trebala bi očekivati da će se zaposliti zbog svojih sposobnosti, a ne svoga tijela.

Odjeća ne smije biti ni druga krajnost, neuredna, šlampava, izgužvana, modno zastarjela, jer takva odjeća nikako nije neutralna, nego ona privlači pažnju na negativan način.

Kao najopćenitije pravilo uvijek vrijedi da se pokušate uklopiti u kulturu svog poduzeća. Ako svi drugi nose pastelne i svijetle nijanse, a vi dolazite u crnom svaki dan, počet ćete se isticati, i to obično ne na dobar način. Ako se i odjećom pokušate uklopiti u kod vašeg poduzeća, time pokazujete kako ste timski igrač i kako vas zanima kakvu sliku ostavljate o sebi i poduzeću.

Haljine su uvijek prikladna odjeća, neovisno o boji, osim kada su bez rukava, velikog dekoltea ili minice.

Bez obzira čim se bavilo vaše poduzeće nije pristojno nositi preusku, seksi i zavodljivu odjeću na posao. To je posebno važno za žene.

Kod kupovine odjeće dajte prednost kvaliteti nad kvantitetom. Dobra haljina ili kostim od kvalitetnih tkanina možda koštaju nešto više, ali na vama će izgledati bolje, trajat će duže i gledajući dugoročno jeftinija su verzija.

Ako imate tri kostima u neutralnim bojama, to vam ostavlja prostora za mnoštvo zanimljivih kombinacija uz pomoć majica, košulja, šalova i modnih dodataka. Mnogo bolje ćete izgledati ako nosite kvalitetan sako i suknju te mijenjate majicu ispod i šalove, nego ako nosite svaki dan drugi jeftin kostim.

Uložite u dobar mantil i zimski kaput. Nemojte pokvariti cjelokupan izgled noseći loš kaput preko odjeće.

Sve više poduzeća se okreće ležernom odijevanju.

Ležerno ne znači traljavo. Bez obzira što odjenuli uvijek odjeća mora biti čista, izglačana i u dobrom stanju. Ni slučajno nemojte nositi odjeću kojoj fali gumb, izvučena je mucica ili je poderana.

Ako volite suknje i haljine , nemojte nositi prekratke i previše uske. Napravite test. Sjedite kod kuće ispred ogledala. Prekrižite noge, ustanite, ponovno sjedite, nagnite se, sagnite kako biste dohvatili nešto s poda, sve što biste mogli raditi u normalnom radnom danu. Ako i u jednom trenutku vidite previše buta, suknja je prekratka.

Izbjegavate sve prozirno, usko, velikih proreza ili dekoltea. Zapamtite ovo pravilo, ako nešto izgleda kao da bi bilo odlično za večernji izlazak, vjerojatno to ne biste trebali obući na posao.

Ako niste sigurni za neki komad, uzmite konzervativniji pristup. Tako nećete pogriješiti.

Poslovno odijevanje ljeti

Dio ljeta ćete vjerojatno provesti u uredu. Glavni savjet za odabir odjeće je: imajte na umu da ured nije plaža, iako ste možda mislima na moru!

Ako na poslu morate nositi odijelo, gornji dio nosite preko lagane košulje, po mogućnosti bez rukava. Neka bude od ljetnih materijala, izaberite lan, pamuk, tkz. hladnu vunu… Bez obzira na vrućinu neka ne bude preusko ili prekratko. U ponudi je veliki broj odijela za ljeto kratkih rukava, pa i bez rukava.

Izaberite svijetle boje! Žive boje izražavaju ležerno raspoloženje, kao da ste već na odmoru, a takav dojam ne želite ostaviti u uredu. Radije se odlučite za mirne boje, najbolji izbor je bijela, te beige, svijetlo plava… Ljetne su, a ne ostavljaju dojam neprofesionalnosti.

«Šorc» tj. kratke hlače? Da ako izgledaju elegantno i profesionalno. Po mogućnosti do koljena i na peglu.

Gole noge? Ovo je pitanje i danas diskutabilno. Bez čarapa je lakše, ali ako ih po dress codu trebate, morat ćete ih nositi.

Bez obzira koliko temperature bile visoke, nemojte doći oskudno odjeveni u ured! To uključuje kratke suknje, prozirne materijale, gola leđa, uske majice…