24. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Odnosi s kolegama na novom radnom mjestu [ KARIJERA ]

Novog zaposlenika s njegovim kolegama trebao bi upoznati šef ili netko od nadređenih službenika...

Odnosi s kolegama na novom radnom mjestu

Novog zaposlenika s njegovim kolegama trebao bi upoznati šef ili netko od nadređenih službenika, međutim ukoliko oni to ne naprave novi zaposlenik će se kako sretne nekoga sam upoznati predstavivši se.

Kako bi se najbolje prilagodio novom radnom mjestu dobro bi bilo prvih dana biti što povučeniji kako bi promatrao ponašanje drugih zaposlenika i prilagodio se njima.

Ukoliko je pak u vaše poduzeće stigao novi zaposlenik ne biste se trebali odnositi suzdržano prema njemu ili ga izbjegavati, čak i ako vam nije po volji ne smijete iskazivati svoje odbijanje ili negodovanje zbog njegovog zaposlenja.  Naprotiv, svojim uputama i prijedlozima trebali bi mu pomoći da se što prije snađe i uputi u posao.

Poštenje i iskrenost najbolja su garancija dobrog odnosa među kolegama, ali novi zaposlenik se ne bi trebao previše nametati i insistirati na prijateljstvu. Svoju privatnost na radnom mjestu nije potrebno iznositi, pa iako ćete se vjerojatno s nekim kolegama sprijateljiti trebalo bi postaviti granicu pri ponašanju u uredu. Privatni život, trebao bi ostati odvojen od života koji vodite u uredu, pa u njega ne uplićite svoju obitelj, ljubavnike, prijatelje…

Mlađe kolege i vršnjake ćete oslovljavati s ti, dok ćete one vidno starije s vi. Naravno, nadređene ćete uvijek oslovljavati s vi, bez obzira na dob.

Pri dolasku na posao i odlasku s posla obvezno je pozdraviti kolege.

Na posao uvijek dolazite na vrijeme.

Ne opterećujte kolege svojim pričama.

Ne otvarajte prozor ili palite klimu ukoliko niste pitali kolege.

Držite radni stol urednim.

Ne otvarajte tuđe ladice bez dozvole.

Ne držite privatne stvari po svojim ladicama.

Na radnom mjestu ne upadajte u riječ drugima.

Ako se vaše mišljenje ne slaže s tuđim, nemojte povisivati ton, nego mirno raspravljajte.

Kako s teškim kolegama?

Ljudi demonstriraju svoj negativan stav na mnogo različitih načina, ali ipak postoje neke opće strategije prevladavanja nesuglasica.

1 – Prepoznajte njihovo ponašanje i priznajte da problem postoji.

Nemojte ignorirati da nečije ponašanje utječe na vas, vaš rad, odnos s klijentima, šefom ili drugim kolegama.

2 – Istražite ono što se krije iza negativnog ponašanja.

Negativnost može imati različite uzroke poput osobnih problema, stresa povezanog s poslom, šefom, nesigurnošću, nedostatkom lojalnosti ili prilika za napredovanje. Kada shvatite zbog čega je netko negativan, lakše ćete otkloniti takvo ponašanje.

3 – Pomognite toj osobi da preuzme odgovornost.

Iako takva osoba možda ima svako pravo osjećati se tako kako se osjeća, to joj ne daje pravo ponašati se kako god želi. Kao dio tima, kolega ili šef morate ga upozoriti na njegovo ponašanje. Pripazite samo da to napravite što suptilnije i sa što više privatnosti. Nemojte demonstrativno pred svima izražavati svoju zabrinutost ili izricati upozorenja.

4 – Zamijenite svoje neprikladne reakcije.

Iako smo već rekli kako je posao negativne osobe da promijeni svoj stav, morati i vi promijeniti način na koji reagirate. Vjerojatno vaš kolega ima mnoge kvalitete i pozitivne osobine pa se usredotočite na njih.

5- Inicirajte pozitivno ponašanje drugih kolega.

Budite uzor svojim ponašanjem. Negativno ponašanje možete spriječiti ako zasijete sjeme pozitivnosti.