Ako ne možete naći posao… [ KARIJERA ]

Kako postati poznat…

POSTANITE SLAVNI – U Hrvatskoj često oni koji ne mogu pronaći posao u svojoj struci odlučuju postati zvijezde. Izbor je neograničen, možete postati bez obzira na znanje i kompetenciju ili svoje atribute stilist, maneken, misica, pjevač, tv voditeljica, novinar, kolumnist, kritičar, glumac u sapunici… a možete postati i slavni, a da se u stvari ničim ne bavite.

Iako ovakav uvod se čini pomalo neozbiljnim slijedeći, zaista korisni savjeti bi vam trebali pomoći na putu prema slavi.

1. Napravite upečatljiv prvi dojam

Dobri filmovi uvijek započinju s dobrom prvom scenom, na taj način privlače vašu pažnju. Dakle morate ostaviti dobar dojam prilikom prvog pojavljivanja u medijima.  Možete izmisliti neku davnu aferu s nekom poznatom osobom i ispričati u nekom talk showu, ili namamiti nekog novinara da objavi vaše slike u blizini neke poznata osobe, navodeći kako ste mu djevojka. Bar u Hrvatskoj zvijezde nisu izolirane, lako ćete ih sresti u obližnjim kafićima. Lijepo se uredite, prijateljici dajte fotoaparat u ruke, kao slučajno se približite… Škljoc… I sutra ste na naslovnicama.  Ili se pojavite na nekom većem domjenku i pričajte kako ste se upravo vratili iz Pariza sa studija dizajna. Zamolite kamermana neka vas snima dok komentirate odjeću poznatih osoba. Naravno rastežući govor. U Hrvatskoj sve nazovizvijezde govore vrlo polako, morate se gotovo prenemagati.

2. Izazovite emocije

Već u ranoj fazi svakog filma, glavni glumac mijenja smjer akcije. Najčešće mu se nešto dogodi što zahtjeva reakciju.  Uglavnom, da bi se gledatelj zadržao na filmu potrebno je nečim dirnuti njegove emocije. To biste mogli postići tako da vas javno fizički ili verbalno napadne osoba čiju ste odjeću komentirali. Ili recite da imate  neku bolest. Sažaljenje javnosti je uvijek dobrodošlo. Nitko se neće udostojati ništa loše govoriti o bolesnoj osobi, ali neka bude engleskog naziva, to ipak zvuči pomalo fancy.

3. Pričajte priče

U ovoj fazi se predstavite ovisno o dojmu koji želite ostaviti. Želite li kasnije biti seksi ikona pričajte o svojim iskustvima. Filmić je dobrodošao. Ne želite li ići u krajnost upotrijebite neke decentnije, ali ipak sočne priče.  Uvijek budite spremni pozirati pred kamerama i odgovarajte na sva pitanja. Loše reklame nema. Pitaju li vas novinari pitanje na koje ne znate odgovor poput «što je to efekt staklenika», pričajte na dugo i široko o salati iz staklenika, bitno je da ste što duže u kadru. Nije važno što to što pričate nema veze s pitanjem.

4. Sa svima budite u dobrim odnosima

Čak iako smatrate da je netko najgora osoba koju ste ikad upoznali smiješite se i komplimentirajte.  Nikad se ne zna kad će vam netko zatrebati.

5. Zaručite se

Nije važno s kim i koliko će zaruke trajati. Važno je da o njima stalno pričate.

6. Ponavljajte prvih 5 koraka sve dok ne dobijete stvarni posao.