Je li vam posao pojeo život? [ KARIJERA ]

Je li vam posao pojeo život?

Ako dnevno spavate osam sati, radite još osam, kako provodite onih osam što vam preostane? Meni se ponekad čini da je upravo tih osam nekako najmanje. Dovoljno se naspavam, odem na posao i nakon što se vratim kući, večeram, malo se prebacujem s kauča na kauč, pogledam tv, ( nakon što prevrtim sve programe i po tko zna koji put zaključim kako ga uopće ne volim gledati) već je vrijeme za spavanje.

Ponekad pomislim kako mi je onih osam sati na poslu puno duže i efikasnije, a ovo vrijeme popodne, nekakva priprema za onih osam sati sna.

Američki nacionalni institut za karijeru, sigurnost i zdravlje, također se bavio tim problemom, zaključivši, da takav način provođenja slobodnog vremena znatno utječe i na smanjenje efikasnosti na poslu.  Kažu da je jednini način da se uspješno nosimo s poslovnim zahtjevima i s poslom povezanim stresom da imamo i zanimljiv i uravnotežen privatni život. Nisu otkrili ništa novo, svi mi znamo da bi trebalo život organizirati na taj način. Ali kako to postići?! Evo njihovih prijedloga:

Ne opterećujte se onim na što ne možete utjecati –  Ovo je nekako i najteže ostvariti, ali pokušajte bez obzira na to što vam se dešavalo na poslu, promatrati to sa stajališta «pa to je ipak samo posao». Pa što ako vam se pokvario faks? Možete nastaviti obavljati druge stvari i riješiti se zaostataka, ili možete provesti cijeli dan živčani i ljuti. Izbor je vaš. Ali faks se neće popraviti ni na jedan, ni na drugi način. Sve dok majstor ne dođe….

Razvijajte interese koji nisu vezani uz posao – Počnite se baviti ručnom izradom nakita, vesti, slikati, kartati… Nemojte ovo shvatiti kao mogućnost dodatne zarade. Pokušajte izabrati nešto što volite, potpuno beskorisno. Ali ipak kada na kraju večeri možete reći, da, danas sam napravila i naušnice, osjetit ćete kako vam večeri idu sporije.

Pobrinite se da spavate i vježbate dovoljno –  Ove dvije stvari i tako idu u kompletu. Što ste aktivniji preko dana, bolje spavate, a što bolje spavate imate više energije za dnevne aktivnosti.

Pokušajte biti spontani –  Radite nešto potpuno drugačije i neočekivano. S posla svratite u galeriju u kojoj nikad prije niste bili. Morate biti spontani i svaki dan napraviti neku neočekivanu aktivnost. Otvorite novine i pogledajte što se sve nudi. Naviknite se izabrati uvijek nešto novo. Baš  svaki dan.


Komentari

Odgovori

*