Kako koristiti ograničenja da biste živjeli opuštenije [ SELFHELP ]

Kako koristiti ograničenja da biste živjeli opuštenije

Kako koristiti ograničenja da biste živjeli opuštenije

Kako koristiti ograničenja da biste živjeli opuštenije

 

I dok se do prije samo godinu dana opuštenost i fleksibilnost cijenile toliko da su postale neke od najpoželjnijih ljudskih osobina, danas se situacija promijenila, te smo primorani uklopiti se u poštovati postavljena ograničenja. Može i se iz ove situacije izaći kao psihički pobjednik i izvući snažnijeg karaktera nego smo prije bili?!

Ispod su neki savjeti koji će vam pomoći da sačuvate zdrav razum i jačate svoju psihičku snagu.

-1- Odustanite od nevažnih stvari

Koje su najvažnije stvari u vašem životu? Koje stvari su vam najmanje bitne? Pronađite način kako da odbacite ono što je poprilično nevažno u vašem životu. Problem je u tome što se većina ljudi opire promjenama, te smatra jako bitnim ono na što je naviknuta, a ne ono što je zaista bitno. . Ali ako odbacite neke nebitne stvari napravit ćete prostora za ono što je bitno. Tako ćete povećati svoju produktivnost.

-2- Postavite ograničenja za provjeravanje

Većina svako malo provjerava svoje inboxe, facebook i mnoge druge društvene mreže i pretince. Ako to ograničite na jednom dnevno osjetit ćete veliko olakšanje. Možda nećete moći ograničiti baš na jednom dnevno, ali smanjite broj provjeravanja na minimum.

-3- Ograničite vrijeme za donošenje malih odluka

Nemojte sjediti i vrtjeti se u krug oko malih stvari. Kada trebate donijeti malu odluku uzmite u obzir sve činjenice i odlučite. Tada se potrudite da učinite odluku pravom. Proučavanje u nedogled i traženje najpovoljnijih opcija može vas zapravo dovesti do gubitka vremena, a što je vrjednije nego vrijeme?!

-4- Postavite ograničenja za obavljanje nekih poslova

Ako trebate napraviti nešto tada postavite rok u kojem to treba biti obavljeno. Nemojte trošiti više vremena nego je potrebno. Opet se vraćamo na ono iznad o vrijednosti vremena.

-5- Postavite ograničenja na obveze

Naučite reći ne. Naravno da trebate biti dobri, ali ako se previše rastegnete nećete nikome koristiti nego naštetiti sebi. Uvedite ravnotežu u život, posvećujući se stvarima koje su bitne umjesto da se trudite oko milijun stvari za koje ne znate ni zbog čega ni kako.

-6- Ograničite pričanje o prošlosti

Naravno da je sasvim u redu prepričati neki događaj, ali ako nešto prepričavate i objašnjavate duže nego što je trajalo prelazite granicu. Također, u ovoj situaciji želite li ostati zdravog duha važno je gledati kako možete iskoristiti trenutnu situaciju i učini je posebnom, a ne deprimirati se prepričavajući kako je bilo proteklih godina ili bili kad.

-7- Posvetite se onome najvažnijem u životu – sebi –

Ovo je prilika da se ponovno povežete sa sobom, shvatite što želite, a što ne. Opustite se i u miru redefinirate svoje želje i ciljeve.

Potišteni ste ili tužni?! Kako pobijediti potištenost [ SELFHELP ]