Kako koristiti ograničenja da biste živjeli opuštenije [ SELFHELP ]

Kako koristiti ograničenja da biste živjeli opuštenije

 

Na jednoj je razini odlično biti spontan i fleksibilan, no ponekad pomaže postaviti granice. Ograničenja često olakšavaju  stvari i pomažu vam da na jednostavniji način postignete više.

-1- Odustanite od nevažnih stvari

Koje su najvažnije stvari u vašem životu? Koje stvari su vam najmanje bitne? Pronađite način kako da odbacite ono što je poprilično nevažno u vašem životu. Problem je u tome što se većina ljudi opire promjenama, pa čak i kad su one na bolje. Ali ako odbacite neke nebitne stvari napravit ćete prostora za ono što je bitno. Tako ćete povećati svoju produktivnost.

-2- Postavite ograničenja za provjeravanje

Većina svako malo provjerava svoje inboxe, facebook i mnoge druge statistike. Ako to ograničite na jednom dnevno osjetit ćete veliko olakšanje. Možda nećete moći ograničiti baš na jednom dnevno, ali smanjite broj provjeravanja na minimum.

-3- Ograničite vrijeme za donošenje malih odluka

Nemojte sjediti i vrtjeti se u krug oko malih stvari. Kada trebate donijeti malu odluku uzmite u obzir sve činjenice i odlučite. Tada se potrudite da učinite odluku pravom.

-4- Postavite ograničenja za obavljanje nekih poslova

Ako trebate napraviti nešto tada postavite rok u kojem to treba biti obavljeno. Nemojte trošiti više vremena nego je potrebno.

-5- Postavite ograničenja na obveze

Naučite reći ne. Naravno da trebate biti dobri, ali ako se previše rastegnete nećete nikome koristiti nego naštetiti sebi. Uvedite ravnotežu u život, posvećujući se stvarima koje su bitne umjesto da se trudite oko milijun stvari za koje ne znate ni zbog čega ni kako.

-6- Ograničite pričanje o prošlosti

Naravno da je sasvim u redu prepričati neki događaj, ali ako nešto prepričavate i objašnjavate duže nego što je trajalo prelazite granicu.