24. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Koliko vrijedimo?! – Osjećaj vrijednosti i samopoštovanje [ SELFHELP ]

Osjećaj vrijednosti se često poistovjećuje s visinom samopouzdanja, iako su te dvije varijable potpuno drugačije,..

Koliko vrijedimo?! - Osjećaj vrijednosti i samopoštovanje

Koliko vrijedimo?! – Osjećaj vrijednosti i samopoštovanje

Osjećaj vrijednosti se često poistovjećuje s visinom samopouzdanja, iako su te dvije varijable potpuno drugačije, jer samopouzdanje je neka vrsta mjere koja pokazuje što u nekom trenutku mislimo o sebi, a vrijednost ne ovisi o ničijem mišljenju.  I dok se naše mišljenje o nama samima mijenja, naša vrijednost ostaje gotovo konstantna.

Vrijednost je produkt inteligencije, talenata, izgleda, truda i onoga što ste u životu postigli.

Samopouzdanje se ponekad može mijenjati u vrlo kratkom vremenu, za razliku od vrijednosti koja je objektivnija i ima univerzalnije kriterije. Ona predstavlja kombinaciju maših mogućnosti i vjerovanja u sebe.

Vrijednost ne može biti umanjena ili oduzeta. Čast, ugled ili reputaciju mogu vam lako osporiti, ali vrijednost ne.

Svi smo mi rođeni s određenim razlogom, s rođenjem dobivamo i određenu vrijednost. A osjećaj vrijednosti produbljujemo svojim postupcima.  Svaki put kada cijenimo sebe, odnosimo se prema sebi s poštovanjem, definiramo osobne granice povećavamo svoju vrijednost.

U razdobljima života kada ljudi izgube svoju vrijednost iz vida, najčešće se suočavaju s depresivnim raspoloženjima, nesigurnošću i nedostatkom samopouzdanja.  S druge strane, kada se osjećaju vrijednima prihvaćaju sebe bez oklijevanja.

Vrijednost je individualna, svatko je rođen s određenom svrhom i određenom vrijednosti, nije usporediva, ali omogućuje da osjetimo sreću i motivaciju.

Koncept vrijednosti ne temelji se na ispunjavanju očekivanja, jer i pogreške i neuspjesi su također dio našeg puta i sastavni dio onoga što jesmo – naše vrijednosti.

Ljudski život je poput kapi vode u oceanu. Vrijednost kapi vode pojedinačno je zanemariva, ali bez kapi ne bi bilo ni oceana.

70 ideja da jačate samopoštovanje

Samopouzdanje – kako ga brzo popraviti i vratiti zdravo samopouzdanje

100 stvari koje vrijede više od bankovnog računa