Koje su najbolje tkanine za šivanje maski za lice?

Oglas

Koje su najbolje tkanine za šivanje maski za lice?

Iako o potrebi nošenja ili nenošenja maski za lice postoje oprečni stavovi, mnogi se slažu da je maske bolje nositi, bilo radi psihološkog učinka koje takve maske imaju ili teze da je bolja bilo kakva zaštita nego nikakva.

No, kako na tržištu vlada prava nestašica kupovnih (jednokratnih) maski za lice, pokušali smo istražiti koji materijali su dobri za izradu maski za lice u kućnoj radinosti, a koje vrlo vjerojatno imate u domu.

Stranica SmartAir prenijela je istraživanja Sveučilišta Cambridge gdje se istraživala učinkovitost različitih tkanina u prodoru sitnih bakterija. Iako te bakterije nisu iste veličine i nemaju ista svojstva kao novi koronavirus, daju okvirni uvid u to koji bi materijal, odnosno tkaninu, bilo najbolje koristiti za pravljenje maski za lice u kućnoj radinosti.

Istraživanjem su došli do zaključka koliku zaštitu pruža određena tkanina, a koju biste mogli imati u svom kućanstvu.

Od kojeg materijala je najbolje sašiti masku za lice?

Tako kažu da:
– dvoslojna maska napravljena od tkanine za kuhinjske krpe štiti 97 posto.


– dvoslojna maska od tkanine za majice od pamuka štiti 71 posto.


– dvoslojna maska od tkanine za jastučnice štiti 62 posto.

Osim što su mjerili propusnost određenih tkanina u odnosu na mikrobe, radili su i test lakoće disanja u odnosu na kirurške maske.

– S dvoslojnom maskom napravljenom od pamučnog materijala za majice bilo je lakše disati u odnosu na kiruršku masku za 3 posto.

– S dvoslojnom maskom napravljenom od materijala za jastučnice bilo je teže disati u odnosu na kirurške maske 4 posto.

– S dvoslojnom maskom napravljenom od materijala za kuhinjske krpe bilo je teže disati u odnosu na kiruršku masku za 128 posto.

U prošlosti su se koristile u svrhu zaštite makse izrađene od “gaze” materijala od kojeg se rade pamučne tetra pelene i to u šesterostrukom sloju, ali njihova propusnost nije mjerena, kao ni lakoća disanja.

Stoga su preporučili da, kada se maske rade u kućnoj radinosti, koristi ili pamuk za majice ili pamuk za jastučnice zbog težine disanja kroz tkaninu za kuhinjske krpe.

* Morate uvijek uzeti u obzir da nije svaka tkanina jednaka iako je namijenjena istoj svrsi, te da će učinkovitost vaše maske ovisiti o kvaliteti konkretno vašeg materijala od kojeg ste šivali masku. 

Kako koristiti višekratne maske za lice koje ste sami šili?

Višekratnu masku nosite jednako kao jednokratnu s razlikom što je nakon uporabe ne bacate nego dezinficirate.

Kako je dezinficirati?

– Operite je na 95 stupnjeva Celzija. Osušite i popeglajte nakon. Ili,
– potpite masku u 75% alkohol. Pustite da se osuši. Ili
– prokuhajte masku u posudi s vodom, nakon prokuhavanja operite pod tekućom vodom s malo sapuna, isperite, zatim osušite i popeglajte.

Prema maski se uvijek ponašajte kao da je puna virusa, nemojte je stavljati u čisti džep, među čistu odjeću, te nakon nošenja najbolje bi je bilo odmah dezinficirati. Nakon svakog baratanja s nošenom maskom, pa čak i vrlo kratkog operite ruke.