24. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Bogate žene sebi mogu priuštiti da se ne udaju, siromašne ne

U posljednje vrijeme na zapadu se aktualizirala tema nejednakosti žena u braku i onih koje nisu ušle...

Bogate žene sebi mogu priuštiti da se ne udaju, siromašne ne

Bogate žene sebi mogu priuštiti da se ne udaju, siromašne ne

 

U posljednje vrijeme na zapadu se aktualizirala tema nejednakosti žena u braku i onih koje nisu ušle u brak u materijalnom smislu, te se pokreću inicijative za izjednačavanje davanja samaca i onih koji imaju obitelj. Trenutno su samci u puno nepovoljnijem položaju jer plaćaju veće doprinose.

Kažu, da bez obzira na društveni standard mjesečni prihodi još uvijek imaju značajnu ulogu o tome što žena misli o braku. Najčešće su osobe koje se odupiru patrijarhatu i nužnosti da žena uđe u brak, dobro obrazovane osobe s dobrim primanjima, te mogu i financijski pratiti neovisnost koju su odabrale.

Usprotiviti se patrijarhatu je mnogo lakše ako ste obrazovani, imate stabilna primanja i živite u okruženju u kojem biste teoretski mogli pronaći dobro obrazovanog, zaposlenog muškarca.

Za siromašne žene odluka o braku je mnogo drugačija. Dok je ženama s dovoljnim primanjima pitanje braka pitanje gubitka samostalnosti, određenog životnog sila, ponekad i pitanje odupiranja patrijarhatu, kod siromašnih žena ulazak u brak znači očekivano poboljšanje životnog stila.  Siromašne žene koje se nisu udale često sebi ne mogu priuštiti stan, auto, zapravo sve ono što donosi “odrasli” život, te ostaju s roditeljima, pa im se puno boljom opcijom čini bilo kakav brak.

Sociolozi kažu kako su i mediji, te sustav odgoja krivi za to.

Ženama se nažalost još uvijek promiče ideja kako je brak ono čemu ultimativno trebaju težiti, kako mogu imati i druge ciljeve, ali da brak ipak donosi rješenje svih njihovih problema. A to,  naravno nije točno, te na to treba upozoravati. Mnogim siromašnim ženama udajom tek počinju pravi problemi.  Sociolozi naglašavaju kako bi se trebala promicati ideja kako je brak obostrani izvor zadovoljstva i potpore, a ne čarobni štapić.

Tezu da bogate žene sve manje žele u brak potvrđuje i istraživanje provedeno na  5.000 osoba članova jedne stranice za spajanje bogataša.  Samo 17 posto razvedenih žena bogataša bi se ponovo udalo.

Njihov zaključak je kako bogate razvedene žene odlučuju ostati slobodne jer smatraju kako je riješeno pitanje egzistencije, te da tek sada mogu kreirati životni stil kakav zapravo žele.

S druge strane bogate žene koje se odluče za brak i ostaju u braku. Statistike u Americi pokazuju kako se srednja klasa razvodi vrlo često, dok 10 posto žena s najvećim primanjima ima najmanju stopu razvoda.

Lijepa, uspješna, pametna, a sama. Znate li zašto? [ LJUBAV ] – COVER magazin.com

Lijepa, uspješna, pametna, a sama. Znate li zašto? [ LJUBAV ]