28. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Popularni mitovi o kontracepcijskim pilulama

O kontracepciji se ne priča mnogo, a i ono što se priča često su neistine...

Popularni mitovi o kontracepcijskim pilulama

O kontracepciji se ne priča mnogo, a i ono što se priča često su neistine i  mitovi koji nemaju svoje temelje u znanstvenim dokazima. Ovo su neki od najraširenijih mitova.

-1- Kontracepcijske pilule uzrokuju rak dojke – Ni jedno istraživanje nije dovelo u vezu kontracepcijske pilule s rakom dojke.

-2- Kontracepcijske pilule uzrokuju debljanje – Kontracepcijske pilule utječu na hormone, a svaka žena drugačije reagira na promjene u razini hormona. Neke će se udebljati, neke smršaviti, neke neće osjetiti promjenu…

-3- Pilule vas štite od spolnih bolesti  – Nije se pokazalo da bi i jedna kontracepcijske pilula mogla pružiti bilo kakvu zaštitu od bilo koje spolno prenosive bolesti.

-4- Pilule su učinkovite odmah – Pilula je nekad učinkovita odmah i to ako je počnete piti prvi dan ciklusa, ali nekad se pokazalo da treba tjedan dana do mjesec da bi postigla svoju potpunu učinkovitost.

-5- Uzimanje pilula otežava trudnoću u budućnosti – Do sada ni jedno znanstveno istraživanje nije pokazalo da bi uzimanje pilula utjecalo na plodnost u budućnosti.

Vezano – Metode kontracepcije