24. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Je li brojanje kalorija staromodno?

Dobre stare kalorije. Za njih se zna već oko...

Je li brojanje kalorija staromodno?

Mjerna jedinica energije u hrani su kalorije. Za njih se zna već oko 200 godina i jedna su od temeljnih alatki pri svakoj dijeti ili programu mršavljenja.

Međutim u posljednje vrijeme stručnjaci tvrde kako se unos kalorija ne bi trebao smatrati bitnim, jer iskoristivost kalorija ovisi o metabolizmu, od organizma do organizma. Npr. ako neki komad ima 500 kalorija, nekom organizmu će trebati 50 kalorija da to preradi, a nekom 20. Stoga je za nekog vrijednost te namirnice 450, a za drugog 480 kalorija.

Zbog toga su postale popularne neke alternative poput mjerenje udjela masnoća u prehrani ili ugljikohidrata, na čemu se temelje i neke dijete za mršavljenje, kojima se ne ograničava broj kalorija, nego udio određene namirnice u prehrani. Dalje, često se spominje i brojanje zalogaja. Prema njima trebali biste imati dnevni maksimum od 80 zalogaja. Ako želite smršaviti smanjite dnevni broj zalogaja, a ako se želite udebljati povećajte ga iznad 80.

Opširnije o temi

Veza kalorija i težine