20. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Zdravi recepti od vina

Sljez i čaj od sljeza se stoljećima tradicionalno koristio kod problema s grlom, kašljem, ali i s probavnim sustavom. Poznata su i njegova laksativna svojstva. Posebno je popularan čaj od korijena bijelog sljeza.

Zdravi recepti od vina

Zdravi recepti od vina

Već znate da je vino zdravo, ali u određenim kombinacijama možete ga koristiti za ciljano djelovanje. Ispod navodimo neke narodne recepte koji se koriste. Vino u ovim receptima treba piti jako umjereno, prema količini navedenoj u pojedinom receptu, ali uzmite u obzir kako bi se žene trebale ograničiti na ukupno 2 dl vina dnevno, a muškarci na 3dl.

Kod upale grla i zubobolje za grkaljanje

U litru vrelog crnog vina staviti žlicu bijelog sljeza, rusomače i kadulje. Ostaviti pet minuta. Procijediti. Piti po malo, gutljaj po gutljaj, maksimalno 2 do 3 dl dnevno.

Za grlo i gripu

60 g šećera otopimo na vatri. Kada se šećer karamelizirao prelijemo litrom vrelog crnog vina. Zakuhamo malo, ohladimo, te dodamo 2 dl ruma i jednu vaniliju. Pripravak piti vrlo umjereno.

Protiv depresije

Dvije šake rutvice namačemo tjedan dana u litri crnog vina, procijedimo i pijemo gutljaj po gutljaj, 1 dl dnevno, najmanje 6 tjedana.

Protiv potištenosti i kod nemira

Pomiješajte bosiljak, majčinu dušicu i ružmarin. Dvije žlice mješavine tih biljaka poparite s pola litre zavrela razrijeđena vina. Ostavite da odstoji jedan sat. Ohladiti i spremiti na hladnije i tamno mjesto. Kada se potroši kroz nekoliko dana napraviti novi pripravak.

Pije se po pola čaše prije i poslije jela.

Ovaj pripravak nema trenutno djelovanje, nego ga se treba piti kontirano jedanput dnevno poslije prije i poslije obroka prema želji, najbolje večere, bar petnaestak dana, kako bi se primijetili prvi učinci, a zatim treba nastaviti redovito konzumirati.

Vino protiv prehlade

Ulijte bocu crnog vina s malim udjelom alkohola u lonac i dovedite do točke vrenja. Ukoliko je vino jače razrijedite ga s vodom.

Prethodno nasjeckajte jednu jabuku, jedan limun, jedan grejp i jednu naranču. Ovo voće treba koristiti s korom ako je domaće i nije tretirano, a ukoliko je kupljeno najbolje je koricu oguliti iako će se tada nešto izgubiti na okusu i učinku.

Nasjeckano voće stavite u vrelo vino, dodajte začine 1 štapić cimeta, žlicu naribanog đumbira i desetak klinčića.

Poklopite i ostavite pola sata. Procijedite, pomiješajte sa žlicom meda i dok je još vruće spremite u termos bocu. Pijte po jednu čašu jadnu nakon ručka, drugu nakon večer i jednu pred spavanje.

Vino nikad ne smijete piti ako uzimate bilo kakve lijekove.

Ovo je izvrstan napitak od vina za prehladu, a još neke recepte možete potražiti ovdje:

Kako iskoristiti kuhano vino za zdravlje

Povoljna svojstva vina odavno su poznata, ali u kombinaciji sa začinima, biljkama ili mirodijama navedenim iznad povoljno djelovanje vina značajno se povećava. Vino je u počecima i bilo namijenjeno poboljšanju zdravlja, a ne zabavi. Vino se konzumiralo u malim količinama, kako bi se maksimalno iskoristila njegova povoljna svojstva na zdravlje.

Vino kao napitak za poboljšanje zdravlja, ne treba miješati s pijenjem hladnog ili kuhanog vina. Ako želite izvući više koristi iz „kuhanog” vina zapravo ga ne trebate kuhati nego napraviti slično kao čaj. Vino treba zagrijavati do točke vrenja. Kada provrije treba ga skinuti s vatre i staviti mješavinu začina za kuhano vino, poklopiti te pustiti da začini ispuste svoje korisne sastojke. Razlika između ovakvog vina o onog koje su kuha po klasičnom receptu za kuhano vino je u tome, što se klasično kuhano vino pije radi bogatog okusa i uživanja u vinu, ali se samim procesom kuhanja na visokoj temperaturi gubi mnogo vrijednih sastojaka koji su zapravo dobri za zdravlje i koji u pripravcima za vino pokazuju svoje blagodati. Na ovaj način sačuvaju se bioaktivne komponente i vina i bilja koje namačemo u vinu.

Još od davnina ljudi su miješali vino sa začinima, na samim počecima da bi prekrili okus vina koje je loše ispalo, a kasnije kada su uvidjeli prednosti ovakvih napitaka, da bi poboljšali zdravlje. Kuhano vino postalo je iznimno popularno u srednjem vijeku kada se koristilo širom Europe da bi se zaštitili od hladnoće i zimskih bolesti.

Pročitajte i opširnije:

Recept za kuhano vino pročitajte ovdje: