Koja je poanta posta i odricanja u korizmi?

Koja je poanta posta i odricanja u korizmi?

Koja je poanta posta i odricanja u korizmi?

U crkvi postoje dva pojma za suzdržavanje od hrane. To su post i nemrs.

Post

Izvorni naziv za post bio je “statio” od glagola “stare”, što znači stajati u tom kontekstu najčešće stajati na straži ili promatrati. To je označavalo da se hrana zapravo taj dan samo gleda i ništa ne jede. Danas se post provodi tako da se ima 1 normalan obrok, dva manja, a u međuvremenu su dozvoljene tekućine.

Nemrs

Nemrs je suzdržavanje od određene hrane, u našoj tradiciji mesa i mesnih proizvoda. To je bio akt samodiscipline i samokontrole.

Odricanje

U novije vrijeme pojavljuje se i  koncept odricanja. Odricanje od bilo čega što je štetno za nas, ljude oko nas ili što nas udaljava od Boga.

Za katolike post je obvezan samo dva dana u godini, na Pepelnicu i na Veliki petak. Ostale petke u korizmi provodi se nemrs. Ostale dane u korizmi najčešće osobe provode suzdržavanje odnosno odricanje od od određene hrane, poroka, navika ili ponašanja koje njima ili drugima oko njih škodi. Nedjeljom se odricanje i nemrs ne provode, ali se mogu provoditi (nije zabranjeno) jer je za mnoge kontinuitet u odricanju jako bitan, kako bi odricanje bilo učinkovito.

Zbog čega su post i odricanje postali tako važan element korizme?

Ljudsko udaljavanje od Boga započelo je “hranom” kada su Adam i Eva uzeli jabuku. Dodatno, hrana je ono što “hrani” život u ovozemaljskom svijetu, pa postoji veza između suzdržavanja od hrane i povezivanja i na neki način pripremanja za vječni život. Adam je u tom trenutku vjerovao da “hrana ima svoju svrhu, da ga učini poput Boga”, na neki način je svoju vjeru stavio u hranu. Post, udaljava od ljudi takvu ideju i povezuje ih s onim bitnim, sa samima sobom i s Bogom.

Post i odricanje su shvaćanje da ne živimo samo od hrane (kruha), nego i od riječi Božje. Stoga da bi post i odricanje bili učinkoviti kroz razdoblje posta trebali bi obnoviti i svoju duhovnu stranu.

Koje su još koristi od posta i odricanja:

– Postom otkrivamo kako ovisimo o Bogu, a ne samo resursima ovog svijeta.
– Postom jačamo svoju psihičku snagu i samokontrolu.
– Postom štedimo resurse koje ćemo dati siromašnijima.

Uz odricanje se obično veže i dobročinstvo, jer se dobročinstvom odričemo nečega što imamo da bismo pomogli drugome.

Post i odricanje ne mogu za cilj imati gubitak težine, nego molitvu i duhovnost. Baš zbog toga za razliku od dijeta od kojih odustajemo, postom se lako odupiremo slabostima, sumnjama i iritacijama. Post nas baš zbog toga osnažuje jer postajemo svjesni koliko smo sposobni i koliko možemo. Kršćanski život koji bi trebao i inače biti pun odricanja i suzdržavanja od slabosti ključni je aspekt posta. Post bi trebao biti čin ljubavi i odricanja. Ako će vam  gubitak viška kilograma biti nagrada za post i odricanje, nema ništa loše u tome. Riješiti se viška kilograma i zdravo živjeti čin je ljubavi prema samima sebi.

Za vrijeme korizme kršćani su fokusirani na svoju duhovnost i vjeru, pa mnogi odlučuju postiti i neke druge dane kroz korizmu. Kroz nedjelju nema posta, jer se nedjeljom obilježava veseo događaj, te se veselo sudjeluje u misi.

Smisao posta krije se I u tome da se razvija duhovnost, da se sebi pokaže kako je duša jača i dominira nad fizičkim. Post nije samo odraz poštivanja crkvenih zapovijedi, nego i svjesno jačanje vlastitog karaktera, svijesti da se možemo nositi sa onim što život stavlja pred nas.

Dijelovi teksta su preuzeti iz Alexander Schmemann, “Notes in Liturgical Theology,”

Više o korizmi:

Korizma kao test snage volje [ SELFHELP ] 

KORIZMENI POST (dijeta) 46-dnevni plan do vitke figure (Korizma 2021)

20 stvari kojih se možete odreći u korizmi –

Što je korizma? – Prisjetimo se