29. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Životopis – u kojem formatu poslati životopis [ KARIJERA ]

Životopis je vaš prvi korak prema novom poslu i možda i jedini način da se predstavite potencijalnom...

Životopis - u kojem formatu poslati životopis

Životopis – u kojem formatu poslati životopis

Životopis je vaš prvi korak prema novom poslu i možda i jedini način da se predstavite potencijalnom poslodavcu kako bi vas pozvao na razgovor za posao.

Što piše u životopisu je bitno, no, bitno je i kako životopis izgleda, bitno je da imate moderan životopis, jasan i pregledan. Kako bi životopis dobro izgledao trebate izabrati i pravi format u kojem ćete slati životopis.

Jednostavno bi bilo misliti da je važno ono što piše, što je u osnovi i bitno, ali treba uzeti u obzir da su bitne i druge stvari.

Vrlo vjerojatno postoji više kandidata koji zadovoljavaju uvjete te mogu odgovarati traženim uvjetima. Ukoliko je neki životopis dug, težak za čitanje ili se ne može pravilno otvoriti, vjerojatno će biti preskočen, budući da ionako ima dovoljno životopisa koji su jednostavni, pregledni, a zadovoljavaju tražene uvjete.

U kojem formatu poslati životopis

Ukoliko se u natječaju traži određeni format životopisa, tada poštujte zahtjeve i životopis pošaljite u formatu u kojem se traži. Najčešće će bit ponuđeno nekoliko opcija, te izaberite neku od ponuđenih.

Osnovno je pravilo da se životopis pošalje u formatu koji se traži u natječaju.

No, što kada nije navedeno u kojem formatu treba poslati životopis?

Kada nije navedeno u natječaju najbolja opcija je slanje životopisa PDF formata.

PDF format je način osigurate da se životopis na svakom ekranu otvara isto. Većina drugih formata ovisi o programu u kojem će ih onaj tko čita otvoriti. Ukoliko nemate isti program postoji mogućnost odstupanja, te da se životopis ne prikaže ispravno. U tom slučaju bez obzira kakve ste podatke unijeli unutra, kakve reference za posao imate možete izgubiti prednost.

Vjerojatno ste i sami dobili neki dokument koji se kod vas nije ispravno otvarao, imao problema s učitavanjem slova, odnosno ne podržavanjem određenog formata slova, da su se pojavili dodatni razmaci ili kockice umjesto određenih slova. Upravo to su situacije koje želite izbjeći prilikom slanja životopisa.

Osim toga, iako se vama to možda ne čini, PDF format je kompliciraniji i pokazujete određenu informatičku pismenost. Najjednostavnije je poslati životopis u programu u kojem ste ga napisali, samim time slanje u PDF formatu pokazuje određeni angažman.

Ukoliko šaljete prijavu na natječaj za posao emailom tada neka životopis ako je moguće bude u PDF formatu. Slično je i sa online prijavama.

PDF nije način pisanja životopisa, vi ga možete napisati u bilo kojem drugom programu koji vam odgovara, u bilo kojem formatu, a zatim spremiti ili kod nekih programa je navedeno kao opcija “izvezi” u PDF format. Kod sebe ostavite spremljen životopis i u formatu u kojem ste ga pisali, kako bi ste ga idući put lakše prepravili ili kako biste jednostavnije dodavali stavke u životopis.

Mnogi poslodavci danas prijave na natječaje za posao primaju preko online obrazaca, te će vam u tom slučaju pisati koji su formati dozvoljeni odnosno koje program prihvaća. Tada se držite tog okvira i izaberite jedan od formata za životopis koji su ponuđeni. Ukoliko je ponuđeno njih više, a PDF je jedna od opcija, i u tom slučaju je PDF format bolji izbor.

Iako se ne čini toliko bitno, ipak je i format slanja životopisa bitan. Stoga odvojite malo dodatnog vremena kako biste ga spremili u adekvatnom obliku.

Životopis je vaš prvi kontakt s potencijalnim budućim poslodavcem, ali često i jedini način da se predstavite, da prođete prvi krug, te da imate priliku osobno se predstaviti i pokazati što znate.

Bitno je da životopis bude ažuran, prilagođen natječaju na koji se javljate, te da sadrži sve bitne informacije za radno mjesto za koje se natječete. No, pokušajte to sažeti, kako bi se naglasilo bitno, te kako bi već kod prvog pregleda životopisa, a potom i čitanja, bile uočljive vaše prednosti za radno mjesto za koje se prijavljujete.

Životopis je bitan, kao i vaš prvi razgovor za posao, stoga odvojite dovoljno vremena, prilagodite ga kako napisanim tako i formatom za posao za koji se prijavljujete.

Nemojte slati isti životopis stalno, na taj način možda vam se čini brži proces, ali sami sebi smanjujete šanse da vas pozovu u prvi krug razgovora za posao. Bez obzira što se radi o sličnoj poziciji, detaljno je pročitajte te potom, naglasite u životopisu po čemu odgovarate za to radno mjesto ili izbacite ono što je manje bitno. I dalje se držite istinitih podataka, samo neke vještine ili osobine koje u tom trenutku nisu bitne, možete preskočiti kako bi do izražaja došle one bitne.

Naziv dokumenta / životopisa

Osim formata, vodite računa i o nazivu dokumenta, odnosno životopisa kada ga spremate. Možda ga vi već spremate dvadeseti put, ali to nije razlog da naziv dokumenta bude životpis21.pdf

Životopis se može spremiti s imenom i prezimenom osobe čiji je životopis, uz riječ životopis. Na taj način će osobi koja primi dokument odmah biti jasno o kakvom se dokumentu radi, kao i imenu kandidata. Uz to, kada se spremaju životopisi ili naknadno traže bit će jednostavniji pronaći kada je već dokument nazvan po imenu kandidata.

Ukoliko se radi o životopisu na engleskom možete koristiti skraćenicu CV u nazivu dokumenta, s tim da se ta skraćenica može koristiti i kod spremanja životopisa na bilo kojem jeziku.

Ne postoje stroga pravila o nazivu dokumenta, ali nema potrebe da izgleda kao da se radi o petnaestom pokušaju spremanja životopisa ili da dokument izgleda neprofesionalno zbog naziva.

Vezano:

Kako napisati životopis?

Kako izgleda moderan i kvalitetan životopis

30 odličnih savjeta za razgovor za posao