Životopis – u kojem formatu poslati životopis [ KARIJERA ]

Životopis - u kojem formatu poslati životopis

Životopis - u kojem formatu poslati životopis

Životopis – u kojem formatu poslati životopis

Životopis je vaš prvi korak prema novom poslu i možda i jedini način da se predstavite potencijalnom poslodavcu kako bi vas pozvao na razgovor za posao.

Što piše u životopisu je bitno, no, bitno je i kako životopis izgleda, bitno je da imate moderan životopis, jasan i pregledan. Kako bi životopis dobro izgledao trebate izabrati i pravi format u kojem ćete slati životopis.

Najbolja opcija je slanje životopisa PDF formata. PDF format je način osigurate da se životopis na svakom ekranu otvara isto. Većina drugih formata ovisi o programu u kojem će ih onaj tko čita otvoriti. Ukoliko nemate isti program postoji mogućnost odstupanja, te da se životopis ne prikaže ispravno. U tom slučaju bez obzira kakve ste podatke unijeli unutra, kakve reference za posao imate možete izgubiti prednost.

Vjerojatno ste i sami dobili neki dokument koji se kod vas nije ispravno otvarao, imao problema s učitavanjem slova, odnosno ne podržavanjem određenog formata slova, da su se pojavili dodatni razmaci ili kockice umjesto određenih slova. Upravo to su situacije koje želite izbjeći prilikom slanja životopisa.

Osim toga, iako se vama to možda ne čini, PDF format je kompliciraniji i pokazujete određenu informatičku pismenost. Najjednostavnije je poslati životopis u programu u kojem ste ga napisali, samim time slanje u PDF formatu pokazuje određeni angažman.

Ukoliko šaljete prijavu na natječaj za posao emailom tada neka životopis ako je moguće bude u PDF formatu. Slično je i sa online prijavama.

Mnogi poslodavci danas prijave na natječaje za posao primaju preko online obrazaca, te će vam u tom slučaju pisati koji su formati dozvoljeni odnosno koje program prihvaća. Tada se držite tog okvira i izaberite jedan od formata za životopis koji su ponuđeni. Ukoliko je ponuđeno njih više, a PDF je jedna od opcija, i u tom slučaju je PDF format bolji izbor.

Vezano:

Kako napisati životopis?

Kako izgleda moderan i kvalitetan životopis

30 odličnih savjeta za razgovor za posao