19. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Idealna temperatura za spavanje

Za dobar san bitna je i temperatura u prostoriji u kojoj spavate.

Idealna temperatura za spavanje

Idealna temperatura za spavanje

Za dobar san bitna je i temperatura u prostoriji u kojoj spavate.

Preporučena sobna temperatura za spavanje je između 16 stupnjeva Celzijusa i 19 stupnjeva dok bi optimalna temperatura u spavaćoj sobi bila 18 stupnjeva Celzijusa.
Ukoliko imate problema sa spavanjem bolje bi bilo držati temperaturu prema nižoj granici jer se i tjelesna temperatura pri spavanju snižava te će niža temperatura pomoći tijelu da se brže pripremi za san. No, niža temperatura od 16 stupnjeva može imati suprotan učinak.

Temperatura od 18 stupnjeva je optimalna. Ukoliko je u temperatura u spavaćoj sobi toplija mogu se pojaviti problemi sa snom, kao što se nekim ljudima javljaju ljeti kada je teže rashladiti prostorije zbog visokih temperatura.
No, temperatura u spavaćoj sobi niža od donje granice pak stvara veće probleme i ima veći negativan učinak na san od sobe koja ima višu temperaturu od preporučene.

Vezano:

Normalna (preporučena) sobna temperatura

50 savjeta kako spavati bolje

Koliko mi sna treba – tablica sna prema godinama [ ZDRAVLJE ]