Crte lica ne otkrivaju uvijek raspoloženje

Crte lica ne otkrivaju uvijek raspoloženje

Crte lica ne otkrivaju uvijek raspoloženje

Vjerojatno već znate kako je govor tijela bitan kao i izražaji lica. Posebno je čitanje crta lica popularizirala serija Laži mi (Lie to Me). Iako se radi o tome da se prema izrazima lica i gestama mogu prepoznati laži, neka istraživanja sugeriraju da to nije uvijek tako.

Možda se i vama desilo da ste nekoga pitali zašto si zabrinut, jer vam se to učinilo prema izrazu lica, no osoba nije bila zabrinuta, samo je dojam bio takav. I obrnuto, možda je vas netko pitao zašto imate određeni izraz lica dok ste vi mislili ili osjećali nešto potpuno drugo.

Doktor znanosti Aleix Martinez sa The Ohio State University, koji se bavi proučavanjem izraza lica odnosno programskim algoritmima koji analiziraju izraze lica, proučavajući tematiku s glavnim pitanjem: “Možemo li zaista otkriti emocije iz izraza lica i gestikulacije?” i došao je do zaključka da ne možemo.

Ovisno o kontekstu, društvenim normama i nekim drugim parametrima ljudi imaju različite izraze lica u istoj situaciji. Pri tome Martinez naglašava da je bitno shvatiti da nije svatko tko se smije sretan, niti se smije svatko tko je sretan.

Na konferenciji American Association for the Advancement of Science izjavio je također da mnogi misle da se prema izrazu lica i neverbalnoj komunikaciji može zaključiti da li je netko kriv, ili da li studenti pažljivo slušaju na predavanju, no, da za to nema previše osnove, čak i da je takvo interpretiranje pretjerano.

Vezano:

Umijeće čitanja crta lica i tijela [ SELFHELP ]