18. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Što je bitno za životopis [ KARIJERA ]

Što je bitno za životopis

Što je bitno za životopis

Životopis je vaš prvi kontakt s potencijalnim poslodavcem. Bar u većini slučajeva. No, čak i kada to nije slučaj, i poslodavac je već upućen u vaše iskustvo ili kvalifikacije, bitno je da životopis izgleda dobro.

Na temelju životopisa poslodavci odlučuju o potencijalnim kandidatima za posao i rade selekciju, koga će pozvati u sljedeći krug razgovora. Bitno je imati adekvatne kvalifikacije, ali bitno je i na koji način ste ih prezentirali.

Neke stvari u životopisu su bitnije od drugih, te im treba dati prioritet. Ukoliko želite imati moderan životopis pazite na strukturu, ali i sadržaj životopisa.

– Predstavite se profesionalno. Ukratko ili u natuknicama iznesite svoje profesionalno iskustvo. Dugi opisi s puno riječi, posebno pridjeva, mogu zvučati dobro, no pitanje je da li poslodavac ima vremena čitati toliko teksta kako bi došao do bitnih informacija.

– U životopisu ne treba biti gramatičkih pogreški. Kada ste završili životopis provjerite ga još jednom. I provjerite ga drugi dan. najbolje bi bilo kada bi životopis pogledala još neka druga osoba, koja će ga provjeriti i suštinski i gramatički.

– Pošaljite životopis u traženom formatu. Ukoliko se traži da životopis pošaljete u PDF formatu, pošaljite ga u PDF-u. Isto vrijedi i za bilo koji drugi format. Najčešće ja na stranicama poslodavaca, ukoliko se šalje životopis preko njihovih formulara, navedeno koje formate prihvaćaju. Vjerojatno postoji neki razlog zašto to traže. ne želite da životopis izgleda drugačije kod njih nego kod vas. Isto tako, postoji mogućnost nepravilnog otvaranja drugih formata, te da životopis kod njih ima drugačiju strukturu nego kod vas. Upravo iz tog razloga ako se ne traži nikakav format PDF je dobar izbor. Na taj način ste sigurni da će životopis kod njih izgledati isto kao i kod vas. Klasični fontovi, standardne veličine u crnoj boji slova su također dobar izbor. Možda nećete privlačiti pažnju oblikom slova, ali će životopis biti jednostavno čitati.

– Životopis treba biti pregledan i izgledati dobro te biti jednostavan za čitanje. To uključuje izbor fonta, boju slova, kao i strukturu životopisa.

– Radno iskustvo navedite profesionalno i precizno. Vjerojatno ste radili puno toga na određenom radnom mjestu, ne možete napisati sve. Vi se koncentrirajte na ono bitno, i ono što vam može pomoći kod traženja novog posla. Standardne stvari koje su uobičajene za mnoga radna mjesta i nisu specifična za vaše, napišite ukoliko je bitna ili se traži.

– Pište jasno i sažeto bez previše opisivanja. Opisivanje može dovesti do toga da se preskoče bitne stvari. Stoga uvijek pokušajte izdvojiti i naglasiti ono što smatrate bitnim, odnosno ono što bi bi moglo bitno za buduće radno mjesto.

Životopis bi bilo uvijek dobro pregledati nekoliko puta. Kada ga tek pišete, mnogo toga se čini logičnim, no već sutradan možda će i vas zbunjivati. Stoga odvojite nekoliko čitanja i prepravki životopisa dok ne dobijete varijantu s kojom ste zadovoljni. Također, bilo bi dobro da životopis pogleda još netko tko će se kritički osvrnuti na životopis. Možda će drugoj osobi nešto biti nejasno, što je vama bilo potpuno logično.

Životopis prilagodite radnom mjestu na koje se prijavljujete. Izbacite ili dodajte ono što je bitno za određeno radno mjesto. Naravno, da ne možete dodati radno iskustvo ili kvalifikacije koje nemate, ali možete istaknuti nešto što je bitno za to radno mjesto.

Pročitajte oglase za radna mjesta za koja ste zainteresirani. Pogledajte da li vaš životopis odgovara na postavljene zahtjeve. Možda se neke stvari vama podrazumijevaju i ne biste ih inače spominjali, no, ako se traže u natječajima, vjerojatno je bolje da ih i vi navedete.

Dobar životopis je tek početak, ali neka vas on ne sputava u potrazi za poslom stoga odvojite dovoljno vremena kako bi životopis bio informativan i konkretan.

Vezano: