28. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Ispričajte nam situaciju kada ste pogriješili – pitanja na razgovoru za posao [ KARIJERA ]

Razgovor za posao nosi mnoga pitanja, te dok su neka o vašim uspjesima, druga su o neuspjesima...

Ispričajte nam situaciju kada ste pogriješili

Ispričajte nam situaciju kada ste pogriješili – pitanja na razgovoru za posao

Razgovor za posao nosi mnoga pitanja, te dok su neka o vašim uspjesima, druga su o neuspjesima. Priprema za razgovor za posao kao i za pitanja koja se mogu pojaviti na razgovoru za posao daju vam mogućnost da razmislite o pitanjima, umjesto da se odgovara ono što vam u tom trenutku prvo pada na pamet. Ovako imate vremena razmisliti o odgovoru, kao i o mogućim potpitanjima.

Pitanja na razgovoru za posao koja imaju negativni predznak su često kompliciranija od pitanja u čemu ste dobri. Upravo zbog toga je bitno unaprijed razmisliti, te odrediti situaciju o kojoj želite razgovarati. Opišite što se desilo, odnosno situaciju, vašu reakciju i rezultat odnosno što ste iz toga naučili. Uvijek je bolje više se fokusirati na drugi dio.

Razgovor o pogreškama je uvijek problematičan, bitno je dati određeni odgovor, jer svi griješe, ali istovremeno da ostanete pouzdana osoba koju žele zaposliti.

Iako će mnogi reći da na ovo pitanje treba dati iskren odgovor, postavlja se i pitanje koliko iskrenosti želi netko čuti. Ako kažete da ste poslali pogrešnu ponudu kupcu s pogrešnom cijenom, da li će vas poslije podsvjesno provjeravati kada šaljete ponude, a ukoliko napravite istu grešku (što u npr.5 godina rada nije uopće čudno da se desi) da li će biti da ponavljate uvijek iste greške.

Najbolje bi bilo izabrati neku grešku koju ste uspješno riješili i iz nje nešto naučili. Objasnite pogrešku, kako ste shvatili da ste pogriješili, što ste poduzeli kako se greška ne bi ponovila.

Nemojte kriviti druge za svoje pogreške, nego naglasite šta ste iz svoje pogreške naučili.
Prekrivanje greški i pokušaj zataškavanja vjerojatno nije ono što žele čuti, nego da se netko otvoreno suoči s pogreškom i problemom, prihvati je i iz nje nešto nauči.

Na ovo pitanje, kao i mnoga druga nema točnog ili netočnog odgovora. Oni traže jedan tip osobe za koji smatraju da odgovara radnom mjestu ili osobu koja će se dobro uklopiti u tim, dok s druge strane vi ne možete znati kakav je tim niti što je poslodavcu prioritet.

Pitanje o greškama je specifično, jer ne možete reći da ne griješite, svatko nekad pogriješi, istovremeno je teško objasniti ukratko grešku, jer nisu u svakoj situaciji iste greške jednake težine. Propustiti nebitan rok nije isto kao i propustiti rok za nešto što je jako bitno. Zato bi bilo dobro birati odgovore koje možete jednostavno argumentirati, objasniti što se desilo i kako je riješeno.

Nemojte izmišljati situacije, to može biti lošije od bilo kakvog odgovora, budući da ćete se nekim neočekivanim pitanjem dodatno i lako zbuniti. To može ostaviti dojam da nešto krijete i da je pogreška bila veća nego što želite reći te ćete umjesto da ispričate nešto što smatrate prihvatljivim stvoriti veći problem.

Većina pitanja ovakvog tipa više služi da se dobije dojam o osobi, kako se snalazi s negativnim pitanjima te kako reagira na svoje pogreške, kako ih prihvaća.

Razgovori za posao mogu biti stresni, te čak i jednostavna pitanja mogu izazvati nervozu, a posebno komplicirana pitanja poput ovog. Stoga unaprijed razradite ideje i mogućnosti odgovora. Na taj način sami sebi smanjujete stres od razgovora za posao, te ćete i na druga pitanja lakše odgovarati. Bez obzira da li se pojavi točno pitanje o kojem ste unaprijed razmišljali i imate odgovor ili neko novo, kada ste se pripremili da više pitanja, tada i ona koja se dodatno pojave uglavnom spadaju u neku od tih kategorija, te ćete se na razgovoru za posao lakše snaći i znati u kojem smjeru bi trebao ići vaš odgovor. Ponekad će pitanja biti koncipirana točno onako kako ste se pripremali, a ponekad na potpuno drugi način, ali uglavnom ćete lakše odgovoriti ako ste se pripremili. Priprema za razgovor za posao je bitna, jer je to način prezentacije. Čak i kada najveći stručnjaci prezentiraju neku temu ili su govornici na radionicama i seminarima uglavnom se pripreme kako bi znali o čemu i što će pričati, bez obzira što su u tom području stručnjaci. Tako i vi, bez obzira što znate što ste radili i što znate i možete, a što ne, kada se pripremite za razgovor za posao vjerojatno ćete svoje sposobnosti i prednosti bolje prezentirati nego kada ste nespremni.

Vezano: