23. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Utječe li obrazovanje na inteligenciju?

Utječe li obrazovanje utječe na inteligenciju?

Utječe li obrazovanje na inteligenciju?

Inteligencija nije obrazovanje ona je sposobnost apstraktnog razmišljanja, pamćenja i mogućnost prilagodbe. No, istraživanja su pokazala da na inteligenciju utječe i obrazovanje i učenje. S tim da treba naglasiti da se tu ne radi samo o klasičnom obrazovanju nego i o svim drugim oblicima učenja.

Istraživanje koje su proveli Stuart J. Ritchie i Elliot M. Tucker-Drobje pokazalo da su rezultati na testovima inteligencije u pozitivnoj korelaciji sa trajanjem obrazovanja. Istraživanje je obuhvatili preko 600.000 osoba i došlo do dosljednih dokaza o blagotvornim učincima obrazovanja na kognitivne sposobnosti od 1 do5 IQ bodova za svaku godinu dodatnog obrazovanja.
Analize su pokazale da su učinci trajali tijekom cijelog života, te su istraživači došli do zaključka da je obrazovanje najtrajnija i najdosljednija metoda za podizanje inteligencije. *

Ako ste već završili redovno obrazovanje to ne znači da ne možete napraviti ništa. Utjecaj na inteligenciju ima i svako drugo učenje o novim stvarima, nove informacije.

Postoji mnogo načina na koje možete nastaviti učenje poput: gledanje dokumentaraca o novim temama, čitanje, slušanje razgovora sa znanstvenicima, prisustvovanje radionicama, predavanjima ili tečajevima, učenje novih jezika, učenje novih vještina…

Vezano:

Što je inteligencija – mitovi i činjenice

Kako povećati inteligenciju

Emocionalna inteligencija [ SELFHELP ]

Uz IQ ili EQ „in“ je kvocijent otpornosti