Utječe li obrazovanje na inteligenciju?

Utječe li obrazovanje utječe na inteligenciju?

Utječe li obrazovanje utječe na inteligenciju?

Utječe li obrazovanje na inteligenciju?

Inteligencija nije obrazovanje ona je sposobnost apstraktnog razmišljanja, pamćenja i mogućnost prilagodbe. No, istraživanja su pokazala da na inteligenciju utječe i obrazovanje i učenje. S tim da treba naglasiti da se tu ne radi samo o klasičnom obrazovanju nego i o svim drugim oblicima učenja.

Istraživanje koje su proveli Stuart J. Ritchie i Elliot M. Tucker-Drobje pokazalo da su rezultati na testovima inteligencije u pozitivnoj korelaciji sa trajanjem obrazovanja. Istraživanje je obuhvatili preko 600.000 osoba i došlo do dosljednih dokaza o blagotvornim učincima obrazovanja na kognitivne sposobnosti od 1 do5 IQ bodova za svaku godinu dodatnog obrazovanja.
Analize su pokazale da su učinci trajali tijekom cijelog života, te su istraživači došli do zaključka da je obrazovanje najtrajnija i najdosljednija metoda za podizanje inteligencije. *

Ako ste već završili redovno obrazovanje to ne znači da ne možete napraviti ništa. Utjecaj na inteligenciju ima i svako drugo učenje o novim stvarima, nove informacije.

Postoji mnogo načina na koje možete nastaviti učenje poput: gledanje dokumentaraca o novim temama, čitanje, slušanje razgovora sa znanstvenicima, prisustvovanje radionicama, predavanjima ili tečajevima, učenje novih jezika, učenje novih vještina…

Vezano:

Inteligencija – mitovi i činjenice

Kako povećati inteligenciju

Emocionalna inteligencija [ SELFHELP ]

Uz IQ ili EQ „in“ je kvocijent otpornosti