23. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Kako naučiti njemački jezik slušanjem?

Kako naučiti njemački jezik slušanjem

Kako naučiti njemački jezik slušanjem?

Učenje njemačkog jezika slušanjem može biti zabavno, zanimljivo, a istovremeno i korisno. Jedan od najboljih načina za održavanje znanja, ali i za napredovanje u jeziku je slušanje. Na ovaj način možete bez opterećenja ponavljati njemački jezik, ali i usvajati nove stvari. Što više slušate njemački jezik to ćete brže napredovati.
Ukoliko slušanjem njemačkog jezika želite napredovati, bitno je da krenete sa sadržajima koji su prilagođeni vašem znanju. Ako se pitate kako najbrže naučiti njemački jezik tada je ovo jedna od dobrih opcija za vas. Prvenstveno jer je slušanje lako dodati u aktivnosti koje već imamo i ne moramo dodatno pronaći vrijeme za njega. Ako zamijenite slušanje radija slušanjem radija na njemačkom jeziku, možete dobiti nekoliko sati slušanja njemačkog jezika dnevno.

Slušanje i razumijevanje je sastavni dio i tečajeva stranih jezika. U pravilu svaki tečaj jezika obuhvaća 4 aktivnosti – čitanje tj. učenje i razumijevanje riječi, gramatiku, pisanje i slušanje.

Dakle, slušanje je bitan dio, a ukoliko za njega pronađete više vremena možete kroz njega naučiti i ostale segmente, posebno fraze, riječi… Slušanje je odlično za ponavljanje naučenog, pomoći će vam i u razumijevanju i primjeni gramatike, a čak je jako korisno i za pisanje. Ukoliko planirate naučiti njemački jezik kod kuće, tada je intenzivno slušanje njemačkog jezika neophodno.

Kako naučiti njemački jezik slušanjem – budite realni
Naučiti njemački jezik nije lako i nemojte očekivati da će ići brzo i jednostavno. No, bitno je da budete uporni i dosljedni. Uzmite u obzir da svi tečajevi njemačkog jezika za jednu razinu znanja uključuju oko 120-140 sati učenja jezika. Razine su pri tome podijeljena na A1, A2, B1, B2, C1.

Kako naučiti njemački jezik slušanjem – budite uporni
Postavite neki cilj i držite ga se. Bez obzira kakav vam raspored bio za učenje njemačkog, pokušajte ga se držati. Učenje njemačkog jezika slušanjem može imati prednost da ukomponirate slušanje u aktivnosti koje ne smatrate učenjem. Tada nećete morati odvojiti vrijeme za učenje, ali ćete slušati njemački i napredovati.

Kako naučiti njemački jezik slušanjem – ponavljajte
Ako možete, ponovite neke riječi ili fraze koje primijetite. Bitno je da slušanje pretvorite i u govornu prednost, jer kada nekoliko puta ponovite stvari koje ste čuli, lakše ćete ih zapamtiti ali i naviknut ćete se na to kako vi izgovarate te fraze.
Prva odlična opcija za učenje slušanjem njemačkog jezika su youtube video lekcije njemačkog jezika. To je posebno dobar izbor za početnike kako bi usvojili osnovna pravila i izgovore.

Kako naučiti njemački jezik slušanjem – radio

Slušanje radija može biti odlična opcija. Slušanje muzike može biti zanimljivo, no, istovremeno jezik u pjesmama nije isti kao govorni jezik. No, ako slušate njemačke pjesme, pjevušite i ponavljate, puno toga vam može ući u uhu i zapamtit ćete riječi. Kada nađete neku zanimljivu pjesmu, pročitajte tekst pjesme na njemačkom jeziku kako biste provjerili da li ste riječi dobro čuli, a one koje niste ili ne znate da naučite. Tekst pjesme vam neće trebati stalno, nego samo par puta.

Druga opcija je slušanje radio emisija. Iako će vam se na prvu činiti teško, to može biti odličan način učenja jezika. Ako slušate vijesti primijetit ćete da se neki slični pojmovi i fraze vrlo često ponavljaju te ćete ih zapamtiti nakon određenog vremena slušanja.

Slično je i s drugim emisijama. Ukoliko se priča o nekoj temi, tada se pojmovi vezani uz tu temu ponavljaju u različitim oblicima i frazama, te ćete osnovne pojmove vezane uz temu emisije koju ste slušali lakše zapamtiti.
Dodatna prednost slušanja radija je što su teme raznovrsne. Dakle, ako ste neke stvari iz njemačkog jezika već zaboravili slušanje radija na njemačkom jeziku može vam pomoći da osvježite znanje i ponovite riječi.
Radio možete slušati u autu, kod kuće ili dok šetate u prirodi… Upravo zbog toga što se lako ukomponira u dnevne aktivnosti radio je vrlo praktičan način učenja njemačkog jezika slušanjem.

Kako naučiti njemački jezik slušanjem – televizija

Slušanje televizije na njemačkom jeziku također može biti vrlo korisno. Idealno bi bilo potpuno se prebaciti na njemačke programe. Tada ćete i aktivno i pasivno slušati njemački jazik i upijati više nego što ste planirali.
Krenite od jednostavnih stvari koje možete pratiti, a ako gledate nešto komplicirnije tada se fokusirajte na dijelove koje možete razumjeti i gledajte širu sliku koju razumijete, a ne detalje.

Ukoliko se potpuno prebacite na njemačke programe, dobit ćete više sati učenja jezika nego što biste planirali. Također, nećete birati samo neke emisije koje želite gledati na njemačkom, nego ćete sve što gledate gledati na njemačkom. Povezivanje riječi i slike koju vidite može biti vrlo korisno. Gledanje dokumentarca o nekoj životinji donijet će vam puno više pojmova o prirodi nego što na satu jezika možete naučiti, a istovremno će vam biti i zabavno (ako inače volite gledati dokumentarce). Ako volite gledati kvizove, oni su odličan način za učenje slušanjem. Dio riječi je napisan, pitanja i ponuđeni odgovori, pa možete vidjeti i jeste li dobro neke riječi čuli, a dio su jednostavni razgovori natjecatelja i voditelja. Koncept odličan za učenje jezika, a ne samo za zabavu.

Talk show je također oblik emisije koji je jako pularan za učenje jezika. Ukoliko se radi o ppularnim tematikama, možete vdijeti kako razgovori izgledaju, koje se riječi koriste, te ćete potpuno ući u tematiku.
Na višim stupnjevima učenja jezika (B, C1 ) i u školama stranih jezika često se puštaju isječci iz ovakvih emisija kako bi se onima koji uče jezik približio govorni način i način na koji izvorni govornici starnog jezika koriste uzrečice, kako formuliraju odgovore i slično.

Navažnije – kako naučiti njemački jezik slušanjem – nemojte odustajati
Učenje stranog jezika nije lagan niti brz proces. Nemojte očekivati brze rezultate. No, bitno je da ne odustanete. Ako vam određene teme ne odgovaraju, promijenite ih. Ako vam načini ne odgovaraju, nađite nove. No, bez upornosti nećete napredovati.

Vezano: