19. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Kako naučiti njemački jezik kod kuće

Kako naučiti njemački jezik kod kuće

Želite brzo i jednostavno naučiti njemački jezik, a nemate vremena za škole stranih jezika, ne odgovaraju vam njihovi termini ili su vam škole jezika skupe.

Bitno je da imate želju i da se dobro organizirate. Učiti njemački od kuće možete na bilo kojoj razini znanja. No, sigurno je da koliko vremena odvojite za učenje njemačkog jezika kod kuće toliko ćete brzo napredovati.

Ovo su neki od načina kako možete njemački jezik učiti kod kuće:

– Odredite svoju razinu znanja –

Jedan od prvih koraka da naučite njemački jezik kod kuće neka bude procjena razine znanja.

Zašto je to bitno? Zato što trebate tražiti sadržaj za učenje prilagođen vama. Njemački jezik ima razine A1, A2, B1, B2, C1.

Ako učite njemački jezik iz nečega što je vama teško, mislit ćete da njemački nije za vas i odustati. Isto tako ako vam je prelagano tada nećete vidjeti napredak.

Ukoliko ste početnik tada je stvar jednostavna, treba vam sadržaj za učenje njemačkog od kuće za razinu A1.

Ukoliko imate neko predznanje, a ne znate koja bi to razina bila, online možete pronaći testove znanja koji će vam bar približno pomoći da se opredijelite.

Jedan od testova je i: Testen Sie Ihr Deutsch – Goethe-Institut Kroatien

No, slične testove možete pronaći i na drugim stranicama.

– Youtube tečajevi odnosno lekcije iz njemačkog jezika –

Ako želite naučiti njemački jezik kod kuće, youtube tečajevi su dobra opcija.

Oni su besplatni i najčešće kratki. Danas postoji toliko izvrsnih videa za besplatno učenje na internetu, gdje izvorni govornici, nastavnici i slično objašnjavaju njemački jezik. Uglavnom traju kratko, i objašnjavaju određene segmente.

Nemojte odustati nakon nekoliko onih koji vam se ne čine dobri, morate pronaći nekog tko objašnjava na način odgovarajući vama, a onda će dalje biti lakše.

Ovo je izvrstan način učenja jer vam netko skrene pažnju na neke stvari u njemačkom jeziku koje i sami ne biste primijetili niti doživjeli ili bi vam trebalo puno duže da dođete do toga.

– Učenje uz DW –

Ova stranica neizostavna je kod svakog učenja njemačkog jezika kod kuće. Na stranici možete pronaći sveobuhvatan program učenja jezika od kuće koji uključuje govorni i pisani njemački jezik. Krenite od stupnja i razine znanja na kojoj ste i primijetit ćete svakodnevni napredak. Ova stranica i sadržaj na njoj je prilagođena učenju njemačkog kod kuće, a dodatna prednost je što su lekcije podijeljene prema razinama te možete birati koju razinu želite pratiti. Više: Deutschkurse | DW

– Online knjiga i gramatika –

Iako učite njemački kod kuće, to ne znači da gramatika nije bitna, ili da klasična knjiga nije opcija.

Ako želite učiti njemački kod kuće a nemate na raspolaganju knjigu za njemački jezik, pronađite neku online knjigu za vašu razinu znanja i gramatiku.

Možda gramatika nije ključna, ali je neophodna. Mnogi će reći da se gramatika uči u hodu, ali ćete brže napredovati ako prođete kroz pravila, i osnovna pokušate naučiti. Tada ćete sve ono što čujete lakše i bolje primjećivati, a samim time memorirat. Kod učenja njemačkog kod kuće bitno je da ne zapostavite gramatiku. Bar osnove biste trebali naučiti.

Vodite računa o tome da svi jezici imaju razine znanja te tražite gramatiku za svoju razinu znanja. Ne trebate kompliciranu i sveobuhvatnu gramatiku, sa svim izuzećima ukoliko ste početnik. Tada trebate najjednostavniju. Googlajte ili kupite gramatiku za svoju razinu (A1, A2, B1, B2, C1).

Ovo je bitno kako ne biste učili samo segmente, nego ćete dobiti preglednu sliku gramatike koju trebate znati za svoju razinu. Nemojte učiti detaljno, ali prođite kroz gramatiku i pokušajte ipak zapamtiti osnove.

Knjiga za učenje jezika vam vjerojatno neće biti o velike pomoći jer dosta teško pronaći neku koja je adekvatna za samostalno učenje nego su koncipirane za grupni rad gdje vam netko drugi objašnjava, a knjiga je samo potpora.

No, kod učenja njemačkog jezika kod kuće bilo bi izvrsno da imate neku knjigu jer po njoj možete pratiti ritam što za svoju razinu trebate znati i što učiti. Knjige za učenje njemačkog imaju oznake razine znanja – A1, A2, B1, B2, C1 što će vam biti sustavan okvir što trebate naučiti.

– Televizija, Netflix, Youtube i sl. na njemačkom jeziku –

Ako se pitate kako naučiti njemački kod kuće, tada je ovaj segment neizostavan u odgovoru. Aktivno ili čak i pasivno slušanje njemačkog jezika može jako unaprijediti vaše znanje, podsjetiti vas na stvari koje ste već naučili, ponavljate na taj način, ali i fraze i riječi koje ste već naučili vidite u pravom govornom kontekstu.

– Youtube blogovi iz područja koji vas zanimaju –

Ako učite njemački kod kuće, a niste potpuni početnik tada su youtube blogovi za vas. Ovo je jako dobar način jer privlači vašu pažnju budući da pričaju o temama koje vas zanimaju. Također prednost ovog načina je što ako pratit određeno područje, slične riječi će se ponavljati te će vam brže ući u uho. Ne trebate se truditi pratiti različita područja, to ćete kasnije, sada je bitno da napredujete i da vam određeni pojmovi postanu bliski.

– Filmovi i serije –

Ako učite njemački jezik kod kuće, gledanje filmova na njemačkom jeziku je odlična ideja. Filmovi su dobar način učenja jezika, odnosno čak i više mogu koristiti kako biste one riječi i fraze koje ste već naučili vidjeli kako funkcioniraju u razgovoru. No, nemojte tražiti komplicirane nego jednostavne, životne filmove. Posebno ako imate nižu razinu znanja. Nemojte se obeshrabriti, kod učenja njemačkog kod kuće nećete napredovati toliko brzo da biste nakon mjesec dana pomalo gledanja filmova ili serija, mogli sljedeći film pratiti bez napora. No, neke fraze iz filmova i razgovora će vam pomalo postati jednostavne za praćenje i ponavljanje.

Gledajte talk show – oni koriste relativno jednostavne rečenice i cijelo se vrijeme priča o jednoj te istoj temi, što znači da će neki ključni pojmovi biti ponovljen više puta te ćete ih lakše zapamtiti. Ovaj način učenja njemačkog jezika kod kuće je istovremeno vrlo kompliciran, jer neke osobe koje gostuju pričaju s dijalektom, te ih je teže razumjeti, no istovremeno je pravi način da naučite kako njemački jezik funkcionira u normalnim razgovorima.

Dokumentarci su idealni za više razine učenja njemačkog jezika jer ulaze dublje u tematiku i objašnjavaju detaljnije, što vam omogućava da naučite veći spektar riječi iz određenog područja

Kvizovi – često s odgovori komplicirani, ali postavljanje pitanje i komunikacija izvan pitanje je jednostavna. Također, voditelj uvijek jasno i razgovijetno čita pitanja što vam pomaže u razumijevanju

Radio na njemačkom jeziku je idealan, ali ipak za više razine znanja. Nemojte previše računati na pasivno učenje i da slušate radio u pozadini jer ćete vjerojatno na kraju misliti da ste učili, a ustvari niste ništa memorirali. Pokušajte pratiti što pričaju i pokušajte razumjeti. Ako učite njemački kod kuće, vodite računa o tome da će pasivno slušanje ponekad donijeti koristi, no istovremeno napredak je spor, te će vam se činiti kao da cijeli dan npr. slušate njemački radio a da niste puno napredovali. Ipak za napredak se trebate aktivno uključiti u slušanje, ponoviti riječi ili fraze koje čujete, kako biste ih bolje i brže memorirali.

Radio emisije u kojima se javljaju slušatelji su također dobar način za više razine znanja jer ćete vidjeti koliko možete razumjeti govornog njemačkog.

– Online tečajevi koji se plaćaju –

– Online tečajevi koji se plaćaju – tu se radi o stručnim školama stranih jezika, možete izabrati neku iz svog okruženja ili školu za učenje njemačkog jezika iz Njemačke. Učenje njemačkog kod kuće ne mora isključivati tečajeve. Postoje varijante individualnih lekcija koje prilagođavate sebi, ali i brojni grupni tečajevi njemačkog jezika.

Ne morate nikud ići, u kući ste, trošite manje vremena, a opet učite s nekim.

Ovo možda nije isplativa opcija dugoročno, ali kada želite vidjeti koliko ste napredovali, želite ubrzati napredak ili da vam netko na određenoj razini objasni neke stvari i da lakše pređete na sljedeću razinu.

Online tečajevi mogu biti intenzivni, svaki dan tečaj, ili nekoliko puta tjedno, te možete naći tečajeve koji traju tjedna ili one koji traju cijeli semestar.

Učenje njemačkog jezika kod kuće nije jednostavno, no uzmite u obzir, da učenje njemačkog ni u kojoj situaciji nije jednostavno, čak ni kad već boravite u Njemačkoj i okruženi ste njemačkim jezikom.

Kako najbrže naučiti njemački jezik kod kuće?

Kombinirajte sve navedeno. Sve navedene metode i varijante učenja kod kuće trebate kombinirati. Ukoliko želite brzo naučiti njemački kod kuće računajte na to da u školi stranih jezika trebate godinu dana za jedan stupanj, a da tečaj ide 2 puta tjedno po sat i pol. Plus domaće zadaće. Dakle ako želite učiti njemački tempom kao u školi stranih jezika intenzivno biste trebali učiti (kao da ste u školi stranih jezika) bar 3 sata tjedno. Ukoliko želite brže naučiti njemački kod kuće, morate dvojiti više vremena od toga.

Što više vremena efektivno učite to ćete brže naučiti njemački. Možete podijeliti vrijeme, tako da ta tri sata učenja tjedna bude gramatika, riječi i fraze, online tečaj ili video lekcije. Dok ćete dodatno u slobodno vrijeme gledati njemačku televiziju, blogove i youtube na njemačkom.

Vrijeme za aktivno učenje njemačkog kod kuće biste trebali pronaći, no, ako zamijenite dnevno film, serije ili nešto slično s verzijom na njemačkom jeziku, dobit ćete dodatno ubrzanje, a nećete imati osjećaj da učite.

Kada gledate filmove ili serije, nemojte preskakati reklame. One su kratke, sažete i napravljene da se lako pamte. Stoga vam neke fraze iz reklama mogu brzo i lako ući u uho, što također može ubrzati vaš napredak.

Opširnije o učenju njemačkog jezika: