Pretilost, debljina i COVID-19

Pretilost, debljina i COVID-19

Pretilost, debljina i COVID-19

 

U posljednje vrijeme čitamo kako su pretile osobe jedna od najrizičnijih skupina vezano uz novi koronavirus, obole li od bolesti COVID-19.

Budući da je jako puno svjetske populacije pretilo očekuje se kako će i veliki postotak pretilih osoba oboljeti od koronavirusa. Za sad je poznato kako pretile osobe koje obole od COVID-19 imaju većih poteškoća od osoba s normalnim indeksom tjelesne mase. Teže ih je intubirati, teže premještati kako bi se izvršila dijagnostika, a poneki dijagnostički uređaji imaju i ograničenja nosivosti. Specijalni kreveti i uređaji za pretile osobe dostupni su u većim centrima, ali nisu široko dostupni.

Tim znanstvenika sa University of North Carolina, napravio je sintezu oko 75 različitih istraživanja i došli su do zaključka kako pretile osobe imaju duplo veće rizike da će završiti u bolnici na liječenju obole li od COVID-19, a za oko 74 posto veće rizike da će završiti na jedinici intenzivne njege.

Dodatno, Public Health England je još u lipnju objavio kako se za pretile osobe koje imaju indeks tjelesne mase veći od 35 za 40 posto uvećavaju rizici umiranja od COVID-19, a kod osoba s indeksom tjelesne mase većim od 40, rizici se povećavaju na nevjerojatnih 90 posto.

Stručnjaci kažu kako nije neobično da pretilost pogoršava stanja kod mnogih bolesti, poput dijabetesa, krvnog tlaka, pa ne čudi i da je veliki faktor rizika kod bolesti COVID-19.

Svoj indeks tjelesne mase možete provjeriti kalkulatoru ispod:

Indeks tjelesne mase – ITM KALKULATOR i vizualni prikaz pretilosti –