Što vas motivira? – Pitanja na razgovoru za posao i što odgovoriti [ KARIJERA ]

Što vas motivira? – Pitanja na razgovoru za posao i što odgovoriti

Jedno od pitanja na razgovoru za posao za koje se trebate pripremiti je i ovo.

U životopisu ne piše što vas motivira, te je bitno imati adekvatan odgovor. Iako zvuči jednostavno, ovo pitanje se vrlo lako pretvori u komplicirano.

Pitanja poput ovog: “Što vas motivira?” pomažu da vas bolje razumiju, vašu osobnost i da li biste se uklopili u radnu sredinu, odnosno da li odgovarate za radno mjesto za koje ste poslali životopis.

Mnogo je toga što vas može motivirati, kako profesionalno i tako i privatno. Stoga unaprijed razmislite o tome što vas motivira, kao i tome što je relevantno za ovo radno mjesto.

Upravo zato što nije jednostavno ni pitanje ni odgovor, dobro je da se pripremite, kako biste razmislili i definirali što želite reći.

S jedne strane ovo pitanje uključuje da li ste motivirani za to radno mjesto, s druge strane ovo pitanje i odgovor na njega prezentira i vas koliko se poznajete i koliko ste svjesni vlastitih motiva.

Pokušajte biti što konkretniji, a ako je moguće povežite odgovor s nekim primjerima. Možete uključiti obrazovanje, zašto vas je privukao taj smjer, odnosno motiv, nešto iz privatnog života što je vezano uz motivaciju za to radno mjesto.

Ako se radi o kreativnom radnom mjestu tada možete spomenuti da vas motivira stvaranje novih ideja, proizvoda… Može vas motivirati upoznavanje novih ljudi, komunikacija s njima, dinamično okruženje, ali može i biti red, planirani raspored, fokusiranost… Ovisno o radnom mjestu, ali i vama i vašim preferencijama.

Bitno je da ste odgovorom:
– usmjereni na radno mjesto za koje se prijavljujete
– odgovor personalizirate
– budete konkretni

Što ne biste trebali reći:
– nemojte spominjati negativne motivatore, odnosno ono što vas demotivira, pokušajte ostati pozitivni
– ostanite fokusirani – nemojte ići u širinu ili da vam odgovor djeluje isprazno, djelovat ćete kao da se niste dobro pripremili ili niste zainteresirani

Vezano:

30 odličnih savjeta za razgovor za posao [ KARIJERA ]

Kako izgleda moderan i kvalitetan životopis [ KARIJERA ]

Kako napisati životopis? [ KARIJERA ]