20. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Koliko je čist zrak u avionima?

Obzirom na pandemiju i trenutnu situaciju, nitko se ne osjeća ugodno u zatvorenom prostoru s nepoznatim ljudima. Međutim, istraživanja pokazuju kako je zrak u avionima ipak čišći nego što mislite...

Koliko je čist zrak u avionima?

Koliko je čist zrak u avionima?

 

Obzirom na pandemiju i trenutnu situaciju, nitko se ne osjeća ugodno u zatvorenom prostoru s nepoznatim ljudima. Međutim, istraživanja pokazuju kako je zrak u avionima ipak čišći nego što mislite.

Zahvaljujući HEPA filterima i učinkovitoj cirkulaciji zraka, čin ie kako je zrak u avionima zadovoljavajuće čist, iako ne skroz bez patogena. Istraživanja govore kako je čišći nego u prosječnim trgovinama, barovima, dućanima, pa čak i nego u dnevnom boravku većine stanova.

Kako se zrak u avionima čisti?

Većina zrakoplova opremljena je HEPA filtrima. Također, nema centralne cirkulacije zraka, nego se zrak “upunpava” iz stropa iznad sjedišta, paralelno se usisava u podu ispod sjedišta. Zatim se taj zrak pročišćava HEPA filtrima i vraća u kabinu u količini 40 posto ukupnog zraka, a 60 posto se ipak uvlači čistog zraka iz okruženja aviona.

(kako djeluju HEPA filtri u avionu)

Na linku iznad možete pogledati video Lufthansa u kojem se objašnjava kako se pročišćava zrak u avionima.

Putovanja avionom će vjerojatno još neko vrijeme ostati san mnogih, osim onih koji moraju na službeno putovanja. Ako već počinjete sanjati o avionima, pogledajte ispod što ti vaši snovi znače:

Sanjati AVION – detaljno tumačenje –