Emotivna prevara [ LJUBAV ]

Emotivna prevara

Mogu li muškarac i žena biti samo prijatelji? Je li intenzivno druženje s osobom suprotnog spola prevara ili zaista nema ništa među vama?

«Taj ugodan ručak prošlog tjedna je bio potpuno nevin, iako naravno ništa nisam rekao svojoj supruzi kako je ne bi bezrazložno opterećivao, ali zaista nemam ništa sakriti.  Naravno, malo smo flertovali, zezali jedno drugo i tapšali po leđima, ali to radim i sa muškim prijateljima. Najvažnije, sve u svemu, nismo se ni poljubili, a kamo li spavali. Pa, što je onda u tome loše, kako bi to moglo naškoditi mojoj vezi?»

Evo novost za takva razmišljanja. Prema najutjecajnijim web stranicama koje se bave bračnim problemima postoji nova vrsta prevare EMOCIONALNA PREVARA.

Čini se da je dijeljenje tajni, snova i strahova s drugom osobom također jednako opasno za vaš brak kao i staromodna tjelesna prevara. Muškarci su se promijenili, a s njima i način na koji varaju.  Seks im je sve manje bitan, važnija im je emotivna privrženost.

Žene naravno ovakva novost ne začuđuje previše, one su uvijek ljubav stavljale ispred sexa, ili bar na jednaku razinu. Problem je sada kada to rade i muškarci.

Do sada su žene spavale sa oženjenima (bile im ljubavnice) da bi dobile ljubav zauzvrat, sada to više ne moraju. Mogu dobiti ljubav kroz prijateljstvo. Sada su prijateljice, dok su nekad bile ljubavnice.

Broj žena i muškaraca koji su uključeni u emotivne prevare je u stalnom porastu, a usko vezano s tim u sve većem porastu je i broj razorenih brakova. Modernim muškarcima ljubav, podrška i razgovor je jednako potreban kao i ženama, što ne znači da ne razmišljaju o sexu, ali i m on i nije više prioritet.

Prema Američkom udruženju brakovnih i obiteljskih terapeuta sve više osoba čini emotivnu prevaru.

Što i nije tako čudno, mnogi od nas provode sate s kolegama na poslu, više nego sa svojim supružnicima, a ono malo vremena što provedemo s njima razgovaramo o djeci, računima i problemima. Na taj način dovodimo se u situaciju da s kolegama ili prijateljima imamo mnogo zanimljivije razgovore, s njima razgovaramo o svojim strahovima, planovima, nadama i osjećajima.

I oprečno s uvriježenim mišljenjem, nisu veliki događaji ti na kojima se gradi i jača brak – rođendani, obljetnice, Valentinovo, Božić – brak se gradi svakodnevnom intimnošću. Ako izbacite iz svog odnosa s partnerom intiman razgovor, ako se morate povjeravati prijatelju o problemima i od prijatelja tražiti savjet vezan uz partnera, već ste i vi učinili prevaru.  Nakon nekog vremena će te se početi pitati kako ste se udali za tako dosadnu osobu, a sami ste svjesno izbacili sve zanimljivo iz vašeg odnosa.

Zar ne, s partnerom je sve započelo oduševljenim čekanjem da telefon zazvoni, uzbuđenjem oko odijevanja za prvi spoj, ritualima upoznavanja, razmjenom osobnih detalja, intimnim razgovorima o svojim željama, snovima… Zar to isto ne radi i osoba za koju vaš muž tvrdi da je «samo» prijateljica. Vi ste završili nakon toga u braku s njim. Dakle i on je u braku. Mjesto žene je zauzeto.  Zbog čega je njemu potreban netko novi s kim će to sve ponovno prolaziti?!
Kako biste se osjećali kada bi vaš nadređeni provodio intervjue za vaše radno mjesto? Biste li pomislili kako vam želi dati otkaz i naći zamjenu?!

Kada se ženite dajete izjavu da je to osoba s kojom želite provesti ostatak života, dijeliti i dobro i zlo, a ne da je to osoba s kojom želite dijeliti bankovni račun i djecu.

I koliko god sebe zavaravali, kada ste vi ili partner sudionik emotivne afere, nije važno kako nazivali tu osobu, prijateljem ili ljubavnikom, varate partnera.

Ako vaš suprug ili supruga ne mogu razumjeti vaš prijateljski odnos, to je vjerojatno zbog toga što vam nedostaje komunikacije i nemate volje objašnjavati prirodu vašeg odnosa. A ako nemate volje supruzi objasniti vaš odnos s prijateljicom, a prijateljici imate volje objašnjavati odnos sa suprugom, zar nije negdje usput došlo do iskretanja vrijednosti i uloga.

Sad nemojte pomisliti kako uopće nema kolegijalnih odnosa ili isključivo prijateljskih sa suprotnim spolom, ali emotivna prevara se dešava i moramo biti upoznati s njom, ona je jednaka fizičkoj, samo je pitanje koliko smo je spremni tolerirati i koliko ćemo žmiriti.

Žali mi se prijateljica kako je slučajno na muževom telefonskom računu vidjela kako je 800 sms poruka uputio na nepoznat tel. broj. Kasnije je rekao da se radi  o prijateljici, ali među njima nema ništa. Kad ga je supruga zamolila da prestane, još je nju optužio kako ga želi izolirati, kako on mora imati prijateljstva i da ne može živjeti pod staklenim zvonom.  Ali 30 puta dnevno se sjetit neke osobe i imat joj što za reći, dok ženi zaboraviti uopće spomenut da se s nekim dopisujete… Ali prijateljica kaže kako «nije bilo seksa pa je u redu»…

Lirična ljubav – Svaka peta osoba u braku zaljubljena u nekog drugog

I živjeli su sretno do kraja života ne znači puno u današnje vrijeme. Prema najnovijim istraživanjima svaka peta osoba ženi se dok je istovremeno zaljubljena u nekog drugog. A ta „druga“ osoba najčešće je radni kolega, blizak prijatelj ili bivša ljubav.

Međutim, samo svaka šesta osoba od onih koji su zaljubljeni u nekog drugog će slijediti svoje srce i upustiti se u aferu. Ipak, dobre vijesti postoje i za one koji su u braku s takvim osobama, jer prema statistikama, osjećaj zaljubljenosti u drugu osobu u prosjeku traje tri godine i tri mjeseca, pa ako izdrže toliko i ukoliko se partner ne zaljubi u međuvremenu u nekog trećeg, postoji šansa da će ipak živjeti sretno ostatak života. A ako imate lošiju sreću vaš partner je među manjinom (20 posto) onih koji je izjavilo kako je osjećaj zaljubljenosti u drugu osobu trajao duže od 5 godina. Samo svaki 50. ispitanik, od onih koji su ulazili u brak zaljubljeni u drugu osobu, je izjavio da je ili će biti zaljubljen u nju sve dok je se bude mogao sjećati.

Isto istraživanje je otkrilo, što ni ne iznenađuje nakon prvog podatka, da je oko jedne trećine osoba nezadovoljno svojim brakom. Nezadovoljnih ima i među onima koji ne vole nikog drugog na romantičan način osim svog odabranika.

Muškarci češće ulaze u veze i brakove dok su zaljubljeni u nekog drugog, a 20 posto ih je priznalo kako je istovremeno izjavljivalo ljubav dvjema osobama, dok je isto to napravilo 15 posto žena.

Također, muškarci će češće ostaviti ženu zbog ljubavnice, nego žene muža. 29 posto onih koji imaju ljubavnice je izjavilo kako ima stvarne namjere ostaviti suprugu (nekad se to dogodi nekad ne), dok to isto kaže 19 posto žena.

Kako otkriti prevaru – varanje i nevjera sve što trebate znati – [ LJUBAV ]