28. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Žene su rođene za shopping

Žene su rođene za shopping

Muškarci koji mrze odlaske u trgovačke centre sada imaju izliku za ostanak kod kuće. Stručnjaci su potvrdili da su žene mnogo bolje u pronalasku dućana i lociranju proizvoda.

Za ovaj fenomen su objašnjenje pronašli u evolucijskom procesu, u aktivnostima naših predaka.

Dok su muškarci razvijali osjećaj za smjer, jer im je bio potreban za vrijeme lova, žene su usavršavale umjetnost skupljanja hrane poput voća i povrća.

Zbog tog nasljeđa muškarci bolje čitaju mape, dok se žene bolje snalaze u shoppingu i lociranju proizvoda na policama.

Potpuna studija o sposobnostima i preferencijama muškaraca i žena provedena je na sveučilištu Newcastle, a dala je još neke zanimljive rezultate, poput toga da žene radije biraju ružičastu boju, a muškarci plavu. Objašnjenje je također u aktivnostima pračovjeka muškarca kao lovca (koji je gledao plavo nebo) i žene skupljačice hrane (zbog ružičastih nijansi bobičastog voća i drugih plodova).

Kako shopingirati još pametnije

Shopping je najbolja terapija?!

1 – Hoće li par novih cipela zaista pomoći? Ako se ne upitate to pitanje prije odluke na kupnju, sutradan sigurno hoćete.

2 – Kada pronađete proizvod koji vam odgovara ili će ga redizajnirati, povući s tržišta ili će se prodavaonica u kojoj ste ga kupovali zatvoriti.

3 – Kada se napokon naviknete na raspored u trgovini u kojoj najčešće kupujete, preuredit će trgovinu i napraviti novi raspored tako da nećete moći pronaći ništa što želite.

4 – Kada impulsno kupite nešto skupo, za dvije minute to ćete vidjeti u drugoj trgovini na rasprodaji.

5 – Ako odgodite kupnju nečega, nikad više to nećete uspjeti pronaći. Možda ćete eventualno uspjeti pronaći nešto slično, ali skuplje i ne tako dobro.

6 – Ukoliko postoji veći izbor, uvijek ćete otići kući misleći kako je bolja stvar ostala u prodavaonici.

7 – Ako ste upravo redekorirali sobu, te otišli u dućan po novi namještaj, rok isporuke je sigurno duži od dva tjedna.

8 – Ako kupujete nešto što trebate sami složiti nikad nećete biti sigurni da ste pravilno složili i uvijek će vam biti neugodno pokazati prijateljima svoj uradak.

9 – Uputstva za uporabu bilo čega što kupite su nerazumljiva.

10 – Što više funkcija stroj koji ste kupili ima više toga se može pokvariti.

11 – Brzina kojom se može spiskati neki iznos obrnuto je proporcionalna trudu i vremenu uloženom da se stekne.

12 – Više izbora znači više odluka. Kada vidite reklamu u kojoj vam se nudi veći „izbor“, zamijenite tu riječ s „odluka“. Uvijek se kaže kako ljudi žele veću mogućnost izbora, želite li zapravo donositi i više odluka?

13 – Ako odlučite kako nećete ništa kupiti opet se nećete osjećati dobro. Nitko ne voli iz trgovačkog centra kući doći praznih ruku.

14 – Što je neki proizvod noviji i tehnički napredniji, to je manji mozak prodavača koji vam ga objašnjava.

15 – Ako ste u žurbi ušli u supermarket samo po neku sitnicu u redu ćete biti iza: a) prekrasnog muškarca koji zlatnom karticom plaća svojoj partnerici ono što vi želite ili b) žene koja nakon što joj je prodavačica rekla iznos iznenađeno traži po novčaniku kao da je mislila da će sve dobiti besplatno ili c) ispred vas će na brzoj blagajni biti 35 osoba s jednim proizvodom viška, a prodavačica će svakog od njih pola sata uvjeravati i objašnjavati zbog čega ne može otkucati više od pet proizvoda. U svakom slučaju i najkraći shopping izazvat će stres.

16 – Ako u ljutnji kažete lokalnom prodavaču kako zbog proizvoda kojem je istekao rok trajanja nikad više nećete kupovati u toj prodavaonici preći ćete kilometre i potrošiti sate ostatka života kupujući osnovne namirnice u drugom dijelu grada.

17 – Ako želite kupiti nešto komplicirano ili ne možete pronaći svoj broj u cijeloj trgovini neće biti ni jednog asistenta.

18 – Što vam je proizvod potrebniji to je duža lista upozorenja. Najčešće nerazumljivih.

19 – Najveća laž na pakiranju gotovih prehrambenih proizvoda je: „obrok za dvoje“.

20 – Najvažnije informacije na svakom proizvodu koji kupite su nečitljive jer je s tog dijela odlijepljena cijena ili nalijepljena nevažna deklaracija o proizvođaču.a